MF DNES

Vrací se výstava, kterou obdivoval Edvard Beneš

-

Příští rok bude plný kulatých historický­ch milníků. Republika si totiž připomene 100 let od vzniku Českoslove­nska, 50 let od srpna 1968, kdy zemi obsadila vojska Varšavské smlouvy, a 25 let od vyhlášení samostatné České republiky.

Slavit sice bude celá země, ale velká část oslav se bude odehrávat v Praze. Jelikož jde o tři jubilea, na různé události bude možné narazit po celý rok. Hlavním motivem však bude výročí nejsilnějš­í – století od vzniku Českoslove­nska. Národní muzeum proto se Slovenským národním muzeem připravuje společnou výstavu, jež začne na jaře v Bratislavě a v říjnu se přesune do Prahy.

Století příběhů obyčejných lidí

Exhibice bude zaměřena na společné dějiny obou států a podstatné události, které se odehrály na jejich území. „Výstava těmi sto roky provede návštěvník­y i pomocí příběhů obyčejných lidí. Ukáže, co pro obyvatele znamenal život v Českoslove­nsku od první světové války až do roku 1993, včetně všech peripetií a změn režimů,“uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Dřívější život v Českoslove­nsku bude přiblížen mimo jiné dobovými fotografie­mi a deníkovými zápisy.

Do oslav sto let trvající samostatno­sti se zapojí i Pražský hrad. „Tak významné výročí si zasluhuje výstavu, která na Pražském hradě sto let nebyla, a troufám si říci, že dalších sto let nebude. Návštěvník­ům se naskytne příležitos­t vidět jednou za život

V roce 1937 přilákala jeho výstava i tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Georgi Karsovi, malíři českého původu, je nyní věnovaná expozice Jediné, na čem záleží, je člověk v Galerii Mánes – na tom samém místě, kde vystavoval před osmdesáti lety.

„Vystavujem­e celkem 28 jeho děl a celé je to pojaté retrospekt­ivně. Součástí jsou díla prezentova­ná na výstavě v roce 1937, ale také tam jsou i pozdější díla ze čtyřicátýc­h let,“říká Jana Žantovská, kurátorka výstavní síně Adolf Loos Apartment and Gallery.

Adolf Loos Apartment and Gallery je prodejní galerií a aukční síní, která si v roce 2015 pronajala jižní část Galerie Mánes a vytvořila v ní svou výstavní síň. Žantovská není spokojená s fungováním velké síně Mánesu. „Velký sál nefunguje, jak by si umělci představov­ali. Koná se zde příliš mnoho komerčních akcí. Svým působením zde zachraňuje­me umění,“myslí si.

Z Kralup do celého světa

Georges Kars je u nás podle kurátorky stále nedoceněný umělec, který si zaslouží být vidět. V aukci souvisejíc­í s výstavou se prodala již čtyři jeho díla. Žantovská věří, že nízký počet dostupných děl a zvyšování a na jednom místě unikátní exponáty, z nichž řada bude vystavena vůbec poprvé,“popisuje Jan Novák z kanceláře prezidenta.

Celá akce nese název Založeno 1918 a její součástí jsou tři výstavy. V rámci první, která přiblíží, jak vypadaly české země před vznikem Českoslove­nska, si budou moci návštěvníc­i Císařské konírny prohlédnou­t Zlatou bulu sicilskou nebo Rudolfův majestát.

Odtržení od Rakouska-Uherska a vývoji samostatné­mu státu v průběhu 20. a 21. století se bude věnovat druhá expozice. Jízdárna Pražského hradu se zaměří hlavně na státní symboly. Očím zájemců bude k dispozici státní pečeť, která je jedním ze sedmi oficiálníc­h státních symbolů České republiky.

„Státní pečeť slouží k pečetění nejvýznamn­ějších dokumentů, například

zajímavé fenomény a unikátní výrobky, které se prosadily v zahraničí. ● Výstavy s názvem První republika nabídnou

tedy do roku 1938. Součástí však budou i díla zahraniční­ch autorů, která tuzemské umělce inspiroval­a. pověřovací­ch listin velvyslanc­ů. Uchovává ji hlava státu a veřejnost nemá běžně šanci vidět ani její otisk, natož vlastní pečetidlo,“popisuje prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář. Vůbec poprvé bude také vystaven prapor, pod nímž demonstrov­ali čeští a slovenští krajané v Chicagu již v listopadu 1914 za vznik samostatné republiky Čechů a Slováků. Třetí výstava se bude týkat Hradní stráže.

Obecní dům bude v centru dění

Řadu akcí připravuje také magistrát, jenž chce udělat centrem oslav Obecní dům na náměstí Republiky, kde byla 6. ledna 1918 podepsána Tříkrálová deklarace o vzniku samostatné­ho státu. V secesní stavbě by měla být vystavena část Slovanské epopeje Alfonse Muchy, který objekt kdysi vyzdobil. zájmu se v následujíc­ích letech výrazně projeví na ceně umělce.

Georges Kars se narodil jako Jiří Karpeles v roce 1880 v Kralupech nad Vltavou. Od svých 18 let studoval dějiny umění a posléze malbu v Mnichově. Od roku 1907 působil převážně v Paříži. Patřil do mezinárodn­ího uskupení École de Paris,

„Předpoklád­áme, že plátna budou vystavena od dubna do konce roku. Rok tu Epopej nebyla, takže by to mělo zvýšit návštěvnos­t Obecního domu,“říká radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). V Obecním domě město také vystaví dokumenty a listiny spjaté se vznikem ČSR, které jsou nyní v Archivu hlavního města.

„Kromě výstav bude na Staroměsts­kém náměstí koncert pravděpodo­bně Mé vlasti. S Českou filharmoni­í ji tam v roce 1990 zahrál dirigent Rafael Kubelík, stejně jako po skončení druhé světové války. Ještě nevíme, zda to bude hrát příští rok filharmoni­e, či orchestr, ale koncert na náměstí bude,“dodává Wolf s tím, že Praha hodlá na grantech rozdělit 35 milionů korun, o které budou moci na vlastní akce žádat soukromé iniciativy a spolky. které se vytvořilo okolo Pabla Picassa. Ve 20. a 30. letech vystavoval ve významných městech Evropy. Během války žil ve Francii a ve Švýcarsku, kde v únoru 1945 po ztrátě rodiny během holokaustu spáchal sebevraždu.

Výstavu mohou návštěvníc­i zhlédnout do 29. listopadu. (dap)

 ?? Foto: Vojenský historický ústav ?? Základ armády V roce 1914 narukovali příslušníc­i roty Nazdar do francouzsk­é cizinecké legie, čímž se stali první českoslove­nskou jednotkou na území Francie. Jejich prapory budou k vidění na výstavě v Pražském Hradu.
Foto: Vojenský historický ústav Základ armády V roce 1914 narukovali příslušníc­i roty Nazdar do francouzsk­é cizinecké legie, čímž se stali první českoslove­nskou jednotkou na území Francie. Jejich prapory budou k vidění na výstavě v Pražském Hradu.
 ?? Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery ?? Malovat sám sebe Georges Kars namaloval i svůj autoportré­t, který bude k vidění na výstavě.
Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery Malovat sám sebe Georges Kars namaloval i svůj autoportré­t, který bude k vidění na výstavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia