MF DNES

Všude mlha! Ale hraje se dál, hoši

- — Petr Fojtík

Pomezní rozhodčí nedohlédli na protější stranu hřiště, diváci tipovali, kde je zrovna míč, a gólmani trnuli, odkud se vynoří.

Hustá mlha, která ve čtvrtek před půlnocí padla na olomoucký Andrův stadion, proměnila závěr utkání Evropské ligy mezi Zlínem a Kodaní v bizarní fotbalové představen­í.

„Nevím, jaké bylo skóre,“reagoval hostující kouč Stale Solbakken na otázku, jestli je spokojený s remízou: „Ve druhé půlce jsem totiž skoro nic neviděl.“

Holohlavý Nor mluvil s úsměvem a v nadsázce, daleko od pravdy však nebyl.

„Šílené,“ulevil si český stoper Michael Lüftner ve službách dánského šampiona.

Pro pořádek, zápas skončil 1:1, jenže od 70. minuty už o výsledek prakticky nešlo. Hlavně se nezranit!

Dříve narození si možná vybavili památný zápas českoslove­nské reprezenta­ce proti Anglii z října 1975. Stadion na Tehelném poli v Bratislavě tehdy zahalila tak silná mlha, že utkání o postup na později zlaté Euro se muselo opakovat den poté.

Evropská i světová federace nyní razí, aby se duely, do nichž zasáhne vyšší moc, dohrávaly od minuty, kdy došlo k přerušení. Takový scénář byl blízko také v Olomouci.

Rakouský rozhodčí Drachta nejdříve svolal hráče ke střídačkám, vzápětí se všichni aktéři odebrali do kabin, aby nepromrzli. Delegát UEFA mezitím nervózně přešlapova­l na trávníku, na kterém se líně převaloval­y bílé chuchvalce.

„Takovou mlhu jsem zažil jenom v Olomouci, ale většinou ráno,“vzpomínal zlínský brankář Zdeněk Zlámal na své angažmá v Sigmě.

„Tohle za celou kariéru nepamatuju,“dodal reprezenta­čními zkušenostm­i ověnčený záložník Petr Jiráček: „Nedohlédl jsem pořádně ani dvacet metrů.“

Přestože se mlha nezvedla, utkání se po pauze trvající 21 minut dohrálo. Asi se nedivíte, že se nebylo nač dívat. Hosté, kteří nastoupili ve sněhobílém kompletu, se v bílé kaši ztráceli. Domácí ve žlutém šli identifiko­vat o chlup lépe.

„Že jsme měli nějaké závary, jsem usuzoval podle reakce diváků na druhé straně hřiště,“orientoval se Zlámal často jen podle sluchu: „Když Kodaň vystřelila na naši branku, míč jsem viděl až ve vzduchu.“

Ať už byly podmínky na hranici regulérnos­ti, nebo za ní, oba týmy kvitovaly, že se utkání stihlo dohrát ještě před půlnocí. Vidina páteční dohrávky se nikomu nelíbila. A zvláště ne výpravě z Dánska, což je kvůli cestování pochopitel­né.

„Pro nás by to byl kopanec do zadku,“vyjádřil se expresivně trenér Solbakken.

Ten večer nebyl sám, kdo si na počasí zanadával.

 ?? Foto: AP ?? Kde je balon? Hádat mohli brankáři i diváci. „Když Kodaň vystřelila, míč jsem viděl až ve vzduchu,“líčil zlínský brankář Zdeněk Zlámal.
Foto: AP Kde je balon? Hádat mohli brankáři i diváci. „Když Kodaň vystřelila, míč jsem viděl až ve vzduchu,“líčil zlínský brankář Zdeněk Zlámal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia