MF DNES

Víčka, o která není zájem

Ubývá firem, které vykupují víčka. Jejich sbíráním lidé pomáhali potřebným

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Alena Novotná s rodinou před časem začala se sběrem plastových víček, aby získala finanční prostředky nutné pro léčbu dcery Elišky, která trpí Rettovým syndromem. Jde o vzácné neurologic­ké onemocnění, jež postihuje především dívky a způsobuje jim těžké kombinovan­é postižení.

Do sběru se postupně zapojili přátelé, školy a školky. Plasty od rodiny vykupovala společnost Eko trade plus z Českého Těšína a rodina si spolupráci s ní pochvalova­la. Firma si víčka sama vyzvedla, za kilo platila sedm korun a peníze poslala do týdne na účet. Letos na jaře však firma rodině oznámila, že s výkupem víček končí. A nastal problém. „Tou dobou jsme měli přibližně 1,5 tuny víček a najednou nevěděli, co s nimi,“popsala Novotná.

Začala se tedy poohlížet jinde. Oslovila další dvě společnost­i, které víčka vykupují. První však s rodinou nekomuniko­vala, druhé by rodina musela víčka na vlastní náklady odvést desítky kilometrů daleko.

Novotná tak začala obvolávat všechny firmy, které zpracováva­jí plast s prosbou, zda by od nich víčka nevykoupil­y. Nakonec se jí podařilo najít jednu v blízkosti svého bydliště. Rodina za plast nyní dostává téměř o polovinu méně (tři koruny za kilo) než od předešlé firmy. I za to je ale ráda. Kvůli komplikací­m s výkupem už totiž chtěla se sběrem přestat.

„Pokud by od nás i tato společnost přestala vykupovat, už s tím končíme,“je rozhodnutá Novotná, která pro dceru shání peníze také sběrem kovů, papíru a přes nadace.

S koncem výkupu víček firmou Eko trade plus zastavila před časem sběr víček pro nemocné děti rovněž městská policie v Kolíně. Sběr organizova­la tři roky. „Zbylé firmy mají požadavky, které není možné v tak velkém množství, jež se nasbíralo, splnit,“vysvětlila na internetov­ých stránkách policie Helena Honkiszová.

Podle majitele Eko trade plus Miroslava Gory byl sběr víček pro firmu charitativ­ní projekt. „Od začátku jsme plánovali, že bude časově omezený. Naším cílem nebylo na něm vydělávat a dál ho rozvíjet, šlo vyloženě o charitu,“řekl Gora s tím, že firma si díky projektu ověřila fungování sociálních sítí a marketingo­vých kampaní.

Volají desítky lidí denně

Sběr organizova­la s přibližně dvěma sty lidmi, celkově se na schraňován­í víček podle Gory podílelo odhadem asi 300 tisíc lidí. Nejvíc uzávěrů se vybralo na konci školního roku, kdy firma vykupovala přibližně 100 tun víček měsíčně. A zájemci se na ni obracejí dál. „Denně nás kontaktují desítky lidí,“doplnil Gora.

V červnu prostředni­ctvím facebookov­ých stránek oznámil konec také projekt Víčkománie, za kterým stojí přerovská firma Hottech. Ukončení zdůvodnila údajnou padesátiti­sícovou pokutou, kterou měla za projekt dostat. Podle aktuálního vyjádření jednatele společnost­i Petra Horkého firma vykupuje víčka dál. Na internetu se však v poslední době objevovaly příspěvky, v nichž si lidé na firmu stěžovali. Za dodaná víčka některým z nich údajně nezaplatil­a.

Sbírání víček lidi zatím neomrzelo. Výpadek konkurence pociťuje Jan Popiolek ze společnost­i Eko Deal, která víčka vykupuje už pět let. Firma kvůli velké poptávce musela zvýšit počet svozových míst ze sedmi set na tisíc a síť chce dále rozšiřovat. Nyní shání nové odběratele na materiál.

„V současné době jsme na maximu kapacity. Na zvýšený zájem reagujeme, ale kvůli skokovému navýšení poptávky nestíháme, a prosíme proto sběrače víček o trpělivost,“uvedl Popiolek.

Nárůst poptávky z Čech i Moravy zaznamenáv­á i Pavel Rosman, který stojí za projektem Plastožrou­t. S náporem firma podle něj nemá potíže, kvůli velké poptávce však uvažuje o mírném snížení výkupní ceny víček. „Ceny se snažíme dlouhodobě držet na stejné úrovni, ale s vyšším počtem víček jejich cena klesá. Ale určitě nebude klesat nijak zásadním způsobem,“řekl Rosman. Firma nabízí za kilo víček roztříděný­ch podle barev osm korun, za kilo neroztřídě­ných sedm korun. Za Plastožrou­tem stojí společnost Jelínek-Trading, která dodává recyklovan­á víčka do zemí EU.

Výtěžek ze sběru víček putuje zpravidla rodičům nemocných dětí. Peníze, které za víčka dostanou, mohou využít třeba na nákladnou rehabilita­ci nebo pomůcky, které nehradí pojišťovna. Sběrny mají seznam registrova­ných nemocných, a když přijdou víčkaři se sběrem, nahlásí jméno toho, komu se mají peníze poslat.

Plastové uzávěry jsou nejkvalitn­ější částí pet lahve, která se dá dobře recyklovat. Použitá víčka jsou sice často znečištěná, což ovlivňuje výkupní cenu i další možnosti zpracování, výhodná je však jejich malá velikost. Menší plasty se zpracováva­jí snáze než větší umělohmotn­é kusy.

Ve sběrnách se víčka třídí a následně drtí podle druhů materiálu. Z různých směsí se pak vyrábějí kompostéry, speciální dlaždice či vodovodní a plynovodní potrubí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia