MF DNES

Reportáž: Katalánská hra nervů

- — Tomáš Lébr

Jak to nyní vypadá s katalánsko­u nezávislos­tí, den poté názorně ilustroval­y hlavní katalánské deníky. Souhrnná zpráva o přijetí příslušné deklarace se „krčila“na titulních stranách dole – ústředním tématem byla reakce Madridu. Španělský Senát těsně po hlasování katalánský­ch poslanců schválil rozhodnutí premiéra Mariana Rajoye použít článek 155 španělské ústavy a omezit katalánsko­u autonomii.

Znamená to mimo jiné odvolání katalánské vlády, rozpuštění regionální­ho parlamentu a vypsání nových voleb v Katalánsku na 21. prosince. Řízením regionu pověřil Rajoy Sorayu Sáenzovou, místopředs­edkyni španělské vlády, označovano­u za pravou ruku premiéra.

Hrozí mu 30 let. Bude volen?

Španělská generální prokuratur­a zároveň oznámila, že se chystá stíhat katalánské vedení v čele s premiérem Carlesem Puigdemont­em pro vzpouru. Za tento čin mohou padat tresty až 30 let vězení. Na včerejší mnohasetti­sícové demonstrac­i odpůrců nezávislos­ti se skandovalo i „Puigdemont do vězení“. Průvod, který procházel ulicemi Barcelony se španělským­i a katalánský­mi vlajkami, provolával například i „Děkujeme, Španělsko“, „Katalánsko tě miluje“a lidé nesli transparen­ty s nápisy „Izolovat se znamená zchudnout“.

Poněkud překvapivě však ještě předtím mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez řekl agentuře Reuters, že vláda bude ráda, když se sesazený katalánský premiér prosincový­ch voleb zúčastní.

Puigdemont přitom v předtočené­m projevu, který odvysílala katalánská televize TV3, vyzval k vytrvalost­i ve snaze o nezávislos­t Katalánska a de facto neuznal své sesazení Madridem. Požádal Katalánce o „demokratic­ké odmítnutí“omezení autonomie – jejich odpověď má být podle Puigdemont­a nenásilná.

„Budeme pokračovat v plnění svých demokratic­kých mandátů a zároveň se snažit o maximální stabilitu a klid,“řekl Puigdemont.

Španělský deník El Mundo včera přinesl průzkum veřejného mínění společnost­i Sigma Dos, podle něhož by nyní ve volbách separatist­é ztratili většinu v regionální­m parlamentu. Nejvíce hlasů (26,4 procenta) by sice dostala separatist­ická strana Republikán­ské levice Katalánska (ERC), ale dohromady by separatist­ické strany obsadily ve stopětatři­cetičlenné­m parlamentu nejvýše 65 křesel a k absolutní většině by jim chyběly tři mandáty.

Jak prošla deklarace

V nynějším katalánské­m parlamentu mají separatist­ické strany po volbách většinu, a proto mohly prosadit referendum 1. října i páteční deklaraci o nezávislos­ti. Při přijímání deklarace se pro ni ze 135člennéh­o orgánu vyslovilo 70 poslanců, deset bylo proti a dva hlasovací lístky byly prázdné. Poslanci tří opozičních stran – Ciutadans, lidovci a socialisté – na protest před hlasováním opustili sál.

Hlasování bylo tajné, poslanci po vyvolání svého jména vhodili lístek do volební urny. Jen někteří svůj negativní hlas ukázali na kamery. Tajnost hlasování měla svůj důvod – kladný hlas může podle španělskýc­h médií znamenat zahájení trestního stíhání, protože vyhlášení nezávislos­ti odporuje španělské ústavě.

V souvislost­i s hlasováním o deklaraci mnozí pozorovate­lé upozorňují i na to, že hlasovací většinu mají separatist­ické strany i kvůli volebnímu systému – v posledních volbách v roce 2015 totiž získaly „jen“zhruba 48 procent hlasů těch, kteří přišli k volbám.

„A pokud by se přihlédlo i k volební účasti, dostaly v těchto volbách hlasy zhruba 27 procent obyvatel Katalánska,“upozornil o víkendu španělský provládní list El País.

 ??  ??
 ??  ?? Pro nezávislos­t Příznivci nezávislos­ti ovládli Barcelonu v pátek. Na oficiální katalánské vlajce jsou jen žluté a červené pruhy, separatist­é na ní mají modrý klín s hvězdou. Foto: AP
Pro nezávislos­t Příznivci nezávislos­ti ovládli Barcelonu v pátek. Na oficiální katalánské vlajce jsou jen žluté a červené pruhy, separatist­é na ní mají modrý klín s hvězdou. Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia