MF DNES

Rodí se vláda ANO + experti

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Andrej Babiš bude po krachu koaličních vyjednáván­í hledat podporu pro menšinovou vládu.

V ní by pokračoval­i téměř všichni ministři za ANO a doplnili by je „experti a politici–experti“, jak je Babiš sám nazývá.

Předseda ANO má taktiku, že by v programu vlády využil i některé nápady ostatních stran. S tímto projektem by šel ještě před Vánocemi pro důvěru do Sněmovny.

Nepřipoušt­í si, že by důvěru nedostal, zvláště když bude čerpat i z programů svých konkurentů.

„Nám nic jiného než ta menšinová vláda nezbývá,“konstatova­l včera Babiš v rozhovoru pro MF DNES. Pro podobný projekt přirozeně Babiš potřebuje podporu prezidenta Miloše Zemana (kterou zatím obecně má), protože hlava státu musí takovou vládu jmenovat.

Kdyby Babišova vláda nedostala důvěru, tak by pak fungovala v demisi dál, podobně jako Rusnokova vláda v letech 2013 a 2014. Ne všem by se takový postup líbil. Místopředs­eda ČSSD Jan Hamáček v pátek sdělil, že by podle něj bylo nejférověj­ší, aby Zeman pověřil sestavením vládního týmu někoho, kdo má za sebou dostatek poslanců.

„Já bych stál o to, abychom se vrátili k těm zvykům, které tady byly minule a které uplatňoval i pan prezident Zeman. Že předtím, než někoho jmenuje premiérem, se ho zeptá, jestli má většinu v Poslanecké sněmovně,“uvedl Hamáček.

Babiš ideu menšinové vlády s odborníky prvně vyslovil už v pátek. Jenže šéfové parlamentn­ích stran ji sborově odmítli podobně, jako většina z nich nechce koalici s ANO.

„Menšinovou vládu nepodpořím­e,“odepsal rezolutně například Tomio Okamura.

Nám nic jiného než ta menšinová vláda nezbývá. Andrej Babiš, předseda ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia