MF DNES

Česko zaplaví čínská sdílená kola

-

Sdílení kol dává smysl až ve chvíli, když bude bicyklů v ulicích hodně. V rozhovoru pro MF DNES to říkají Fred Dong, manažer firmy Ofo pro expanzi v Evropě, a jednatel společnost­i ekolo.cz Jakub Ditrich, která čínským kolům pomáhá s rozjezdem.

Firmu jste založili před třemi lety. Čím jste zákazníky zaujali? Dong:

Se sdílením kol Ofo nepřišlo jako první, ale jako první nabídlo možnost kola parkovat kdekoliv, nejen ve stojanech nebo stanicovýc­h systémech. Stanicový systém je velmi drahý, nemá tak široké využití a není tak pohodlný. Když zakladatel­é Ofo vyšli s nápadem do ulic, měli obrovský úspěch. Dnes jsme největší na trhu.

Kradou se sdílená kola? Ditrich:

Kola Ofo na první pohled vypadají hezky, ale na výlety se nehodí. Mají jen třístupňov­ou přehazovač­ku, pevné pláště a na delší cesty jsou tuhá. Jsou ale dostatečně komfortní na krátké cesty do několika kilometrů. V Miláně je od září asi 4 tisíce kol Ofo. Ukázalo se, že lidé, kteří je ukradli, je chvíli používali privátně, ale potom je opět vrátili do systému.

Dong: Krádežím se nemůžeme úplně vyhnout, někdy voláme policii. Zloději by si měli uvědomit, že kola jsou vybavena GPS systémem a není těžké je vystopovat.

Do Česka jste původně nechtěli. Teď jste tady. Proč? Ditrich:

Dlouhodobě se v Praze nedaří realizovat bikesharin­g, přitom tato služba všude jinde na světě funguje. Proto jsem oslovil Ofo – firma finanční podporu od města nepotřebuj­e, protože má silné investory. Kouzlo této služby je, že je všude stejná. Je to takový McDonald’s pro jízdu na kole.

Kolik bude jízda v Praze stát? Ditrich:

V každé zemi začínáme v pilotním provozu a ten je zdarma. Je to proto, že vychytávám­e mouchy v systému, například nefunkční platební karty. Od pražského magistrátu máme zatím jedinou neoficiáln­í zprávu – chtějí, aby naše služba stála deset korun za půl hodiny.

Co se snažíte s pražskými zastupitel­i vyjednat? Ditrich:

Filozofie Ofo je taková, že po municipali­tě nic nechce. Pouze Dohodu o porozumění, abychom pro ně existovali, slíbili nám, že službě nebudou škodit, a také aby věděli, na koho se obracet, kdyby například kola vadila v provozu nebo s nimi uživatelé poškozoval­i městský majetek.

Existuje v tuzemsku prostor pro konkurenci? Ditrich:

V Česku je nejnižší konkurence těchto služeb v Evropě. V Brně je zatím jen asi osmdesát kol, v Praze celkem kolem 450. Přitom v Evropě bez problémů mohou vedle sebe fungovat tři hlavní konkurenti – Mobike, Ofo i oBike. Třeba v Miláně, který je velikostně srovnateln­ý s Prahou, je asi 12 tisíc bezstanico­vých kol plus asi 15 tisíc kol v dokovacích stanicích.

Plány firmy Ofo nicméně vypadají ambiciózně... Ditrich:

Tři sta kol pro Prahu 7 je moc málo. Na mapě v aplikaci Ofo to sice vypadá, že je všude žluto, ale když půjdete na Ortenovo náměstí nebo na Letenskou pláň, kolo tam nevidíte, někam odjelo a to je špatně. Správně máte vyjít z domu a mít možnost na kole odjet. Protože teprve když je síť kol v ulicích hustá, služba začne dávat smysl. K tomu potřebujem­e konsenzus s každou městskou částí.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Podělí se o kola Fred Dong a Jakub Ditrich se snaží, aby se žluté bicykly čínské společnost­i Ofo v Praze zabydlely.
Foto: František Vlček, MAFRA Podělí se o kola Fred Dong a Jakub Ditrich se snaží, aby se žluté bicykly čínské společnost­i Ofo v Praze zabydlely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia