MF DNES

Kolik se doplácí Fa bydleFí

-

být pozitivní v tom, že stát nebude podporovat nevyhovují­cí bydlení v některých ubytovnách a přestaly by se rozrůstat vyloučené lokality, respektive by se nesoustřed­ily na jedno místo,“říká za Svaz měst a obcí ČR mluvčí Štěpánka Filipová.

Nyní běží lhůta na odvolání proti navrženým vyhláškám. Podávají je především vlastníci nemovitost­í v daných lokalitách, kteří se cítí být poškozeni. „Odvolání určitě podáme, protože za kriminalit­u v Bohumíně nemůžeme,“říká Zdeněk Plaček, majitel hotelu Grand se 43 lůžky, který ubytovává sociálně slabé a ocitl se v „bezdávkové zóně“. Nepatří k nejdražším, dospělé ubytovává za 4 550 korun na měsíc, rodiny za 2,5 tisíce na osobu. U nejchudšíc­h klientů mu stát proplácí prostředni­ctvím doplatku na bydlení 80 procent nákladů, zbytek lidé dodají zpravidla z jiných dávek.

„Úřad se s odvoláním určitě vypořádá, majitel ubytovny vyhláškou postižený není. Jedině, že by byl na dávkách. Jsou tím postižení neidentifi­kovaní lidé, kteří by se do lokality chtěli v budoucnu nastěhovat,“kontruje Petr Vícha, starosta Bohumína a senátor za ČSSD. Počítá s tím, že vyhláška začne platit od prosince.

Pozor na dominový efekt

Možnost navrhnout „oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucíc­h jevů“se dostala do zákona jako pozměňovac­í návrh poslance Vladislava Vilímce (ODS). Novinka ale neprošla meziresort­ním připomínko­vým řízením a pomalu začínají

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia