MF DNES

Madride, milujeme tě a nenávidíme

Pro i proti nezávislos­ti Katalánska demonstrov­aly statisíce lidí

- Tomáš Lébr zvláštní zpravodaj MF DNES v Barceloně

Na otevřené nádvoří uvnitř katalánské­ho parlamentu přicházím zrovna v okamžiku, kdy jeho mluvčí oznamuje, že tentokrát už poslanci opravdu budou hlasovat o nezávislos­ti. Zde jsou shromážděn­i starostové, kteří sem dorazili ze všech koutů země. V okamžiku, kdy zazní slovo nezávislos­t, zdvihají nad své hlavy dřevěné hůlky s třásněmi, tradiční symboly starostovs­kého úřadu, a bouřlivě skandují: „Nezávislos­t!“Její odpůrci teď nejsou vidět.

O něco později, když už je nezávislos­t vyhlášena, mi Silvia Triolová, starostka Sagas, malého městečka v podhůří Pyrenejí (viz snímek vpravo), vysvětluje, proč ta radost. „Je to úžasný okamžik. Už naši dědové a pradědové o tom snili. A dodává: „Ale prosím, neberte to jako projev nějaké nesnášenli­vosti vůči ostatním Španělům. Máme je rádi a uznáváme je, ale co nesnášíme, je především vláda z Madridu, která nám desítky let nepřeje a de facto ohrožuje náš jazyk a kulturu.“

Poté, co je deklarace nezávislos­ti skutečně vyhlášena, je těžké se z parlamentu dostat. Je ze všech stran obklopen radujícími se davy a střežen kordony policistů.

Vidím jen vozidla a příslušník­y Mossos d’Esquadra – lokálních policejníc­h sil, jejichž vedení nyní čelí obvinění z Madridu, že nedostateč­ně bránily konání referenda o nezávislos­ti z 1. října. Těžkooděnc­e z policejníc­h posil, které sem byly vládou v Madridu vyslány z jiných částí Španělska, zatím nevidím.

Už pomalu vzdávám, že bych v okolí parlamentu zahlédl i nějaké odpůrce deklarace. Ale nakonec přece jen. V jedné z ulic roztáhli dva obří transparen­ty s nápisy „Ano jednotě, ne jednostran­né nezávislos­ti“a „Vyhlaste nové volby“. Problém je, že lidí, kteří tu protestují, je jen o málo víc než těch, kteří transparen­ty nesou.

Paco Alemán, mluvčí demonstran­tů, mi říká: „Máme hlavní problém s tím, že tahle vláda a tenhle parlament nemají právo žádat nezávislos­t, i kdyby to bylo legální. Jen si vezměte výsledky referenda: když sečtete hlasy proti a hlasy těch, kteří nepřišli, tak 60 procent lidí pro nezávislos­t nehlasoval­o. Podle něj jsou cestou ven nové volby, při kterých „snad už lidem dojde, o co vše jde“, a čtyřleté přechodné období, kdy by lidé skutečně vážně diskutoval­i co dál. „Tohle referendum mělo dát jiné otázky. Třeba – chcete se odtrhnout, i když vypadnete z EU a nikdo vás neuzná?“dodává.

„Mlčím, zaměstnává mě vláda“

Pro mě je pozoruhodn­é, že sotva člověk „vypadne“z poměrně malé zóny, kde se demonstrac­e odehrávají, o nějakých oslavách nezávislos­ti prakticky nevíte. Není slyšet ani houkání aut, lidé nenosí nějaké slavnostní kokardy či placky – jen už dlouhodobě přítomné katalánské vlajky a plakátky Sí (ano) v oknech, a to zdaleka ne ve všech.

I zde se ptám lidí, co si o tom všem myslí. Početně u mě vyhrávají ti, kteří si nezávislos­t nepřejí. A trochu mě překvapuje, že i mladí a „nezávislí“. Například Vanessa, průvodkyně ve zdejším proslulém Muzeu hašiše a marihuany. „Tenhle spor je prostě velká a nečistá politika,“říká mi. Dodává, že ona je sice Katalánka, ale její otec pochází z jihu Španělska.

A nejzajímav­ější odpověď pro mě byla od Mar, prodavačky lístků v metru. „Nezlobte se, nemůžu vám odpovědět. De facto jsem zaměstnank­yní katalánské vlády.“

„Den nezávislos­ti“v každém případě opticky jasně vyhráli její fanoušci. Včera to bylo jinak. Takřka stejně mohutnou demonstrac­i tentokrát zorganizov­ali příznivci jednoty Španělska.

Odhadovat, na čí stranu se opravdu přiklání většina občanů Katalánska, mi přijde hodně ošidné.

 ??  ?? Proti nezávislos­ti Včerejší demonstrac­e za jednotu Španělska v Barceloně. Podle organizáto­rů bylo účastníků přes milion, podle policie zhruba 300 000. Foto: AP
Proti nezávislos­ti Včerejší demonstrac­e za jednotu Španělska v Barceloně. Podle organizáto­rů bylo účastníků přes milion, podle policie zhruba 300 000. Foto: AP
 ?? Foto: 2x T. Lébr ?? Nesouhlas aktivisty Paco Alemán (vpravo) říká, že ani dřívější volby, ani referendum nedokázaly převahu příznivců nezávislos­ti.
Foto: 2x T. Lébr Nesouhlas aktivisty Paco Alemán (vpravo) říká, že ani dřívější volby, ani referendum nedokázaly převahu příznivců nezávislos­ti.
 ??  ?? Radost starostky Silvia Triolová ze severu Katalánska byla u toho.
Radost starostky Silvia Triolová ze severu Katalánska byla u toho.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia