MF DNES

Klaus junior by měl jít do boje o pražského primátora

- Milan Hamerský politolog

Václav Klaus mladší patří k vítězům sněmovních voleb. Vysoký počet získaných preferenčn­ích hlasů potvrdil jeho oblibu u pražských voličů ODS. Její síla však není ohromující na to, jaké výhody stály na jeho straně. Slavný otec, úspěšné vedení známého gymnázia, razantní a populární názory, ochota jít do střetů. Zisk velké podpory veřejnosti a především umanutost novinářů hledat v jeho podpoře možný rozkol v ODS koriguje pohled pouhé čtyři roky zpět. Tehdy byla lídrem občanských demokratů v Praze Miroslava Němcová a získala od voličů ODS dvakrát větší procentuál­ní podporu.

Před Klausem mladším leží velká výzva, jak s oblibou voličů a zájmem médií naložit. Leží však jinde než ve vnitřních bojích o stranické funkce v ODS a pracném získávání stoupenců mezi delegáty příštího kongresu ODS. Jako na talíři se mu nabízí výhodné bojiště, kde může jako solitérní osoba vyčnívajíc­í z ODS vyhrát sám za sebe a potvrdit svůj vzestup – pražský magistrát.

Za rok půjdou voliči vybírat primátory a starosty měst i obcí. Praha je výlučná pozicí hlavního města, které je zároveň městem a v řadě ohledů i krajem. Zatímco ANO a ČSSD mají řadu hejtmanů, lidovci mají na Zlínsku hejtmana Jiřího Čunka, starostové na Liberecku Martina Půtu, tak ODS jako druhá nejsilnějš­í strana nemá nic. Praha se přímo nabízí jako výzva pro ODS a její aktuálně nejsilnějš­í figuru Václava Klause ml. ODS v Praze vládla řadu let a dnes je ve výhodné pozici opoziční strany, vzhledem k rozkladu TOP 09 fakticky nejsilnějš­í. Proti sobě má malátnou koalici ANO–ČSSD–KDU–STAN–SZ, která více soupeří se sebou navzájem než s opozicí.

Pokud si Klaus řekne o kandidatur­u na pražského primátora, stane se okamžitě favoritem mezi třemi relevantní­mi stranami, které mohou pomýšlet na zisk primátorsk­ého postu. Proti kandidátům z řad hnutí ANO a Pirátů bude mít výhodu ve fungující stabilní straně a také v tom, že ANO i Piráty čeká složitý výběr vlastního kandidáta.

Piráti se možná pokusí o vytvoření silnějšího bloku a podporu od dalších stran, třeba Zelených, Starostů nebo lidovců. Můžeme tedy očekávat velmi atraktivní souboj kandidátů tří silných partají. Pokud Klaus příští rok volby v Praze vyhraje a získá post primátora, bude na dobré cestě získat pozici volebního lídra ODS a jejího kandidáta na premiéra pro příští volby do Sněmovny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia