MF DNES

Praha.idnes.cz

-

o 29 míst posledního odpočinku v hlavním městě. O tom, zda a kdy budou hřbitovy znovu otevřeny, se teprve rozhodne.

Během neděle nemohlo vyplout sedm linek pražských přívozů. Z důvodu extrémně silného větru nebezpečí pádu větví a stromů.

Podobně jako vstup na hřbitovy je nebezpečné také chodit do parků. „Všechny návštěvník­y důrazně žádáme, aby dbali na svou vlastní bezpečnost a nevstupova­li do pražských lesů a parků, dokud se situace nezlepší a vítr nepoleví,“upozornila Petra Fišerová ze společnost­i Pražské lesy.

Designblok bez střechy

Stopku včera vystavil nebezpečný vítr také přehlídce módy, umění a designu Designblok na Výstavišti. Na střeše Veletržníh­o paláce a jejího levého křídla se uvolnil kus střechy. „Areál Výstaviště byl vyklizen, uzavřen a platí tam zákaz vstupu,“uvedli pražští hasiči. Návštěvníc­i se do areálu v neděli již vrátit nemohli.

„Z bezpečnost­ních důvodů bude zavřeno i v pondělí,“uvedla ředitelka Designblok­u Jana Zielinski.

Vichr podle hlášení hasičů během neděle serval plech také ze střechy kostela sv. Václava na Čechově náměstí ve Vršovicích. Vítr uvolnil i zastřešení na jednom z objektů v areálu Thomayerov­y nemocnice. K rozmarům počasí přispěla i bouřka, kdy na Malé Straně spadly kroupy.

Komplikace přinesl vítr například i na sjezdu z dálnice D1 ve směru na Pražský okruh. Problémy měla také železniční doprava. A to například na trati z Prahy směrem na Benešov a Tábor či na lince směrem na Vrané nad Vltavou a Čisovice. Provoz na linkách S9 a R17 z Prahy na jih Čech byl v poledne zastaven. České dráhy (ČD) počítaly s tím, že je opět zprovozní během nedělního večera.

„Vichřice a popadané stromy zastavily vlaky na hlavním železniční­m koridoru z Prahy do Olomouce, Ostravy, na Slovácko,“uvedl také mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Počasí by se mělo v noci na pondělí a během dne postupně mírnit. „Čerstvý severozápa­dní vítr bude v pondělí kvečeru dále slábnout,“uvedli meteorolog­ové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia