MF DNES

Policejní vůz srazil dívku. Nehodu vyšetřuje inspekce

- — Robin Krutil

Poryvy vichru s nárazy až 110 kilometrů za hodinu řádily včera odpoledne v hlavním městě. Kvůli nebezpečí, které by mohlo hrozit návštěvník­ům, se zavřely brány Pražského hradu, zoo, hřbitovů i areálu Výstaviště, kde se koná přehlídka Designblok. Do zoologické zahrady, na Výstaviště a pravděpodo­bně ani na hřbitovy nebudou moci lidé ani dnes. Pražské lesy také žádají, aby lidé nechodili do lesů a parků.

Dobrou zprávou meteorolog­ů včera bylo, že během noci na pondělí a poté během dne vítr zeslábne.

Vichr v hlavním městě strhával plechy, reklamní panely a lámal stromy. „Od sobotní půlnoci jsme zaznamenal­i více než tři sta událostí, naše tísňová linka byla silně přetížená. Většinou jsme vyjížděli k odklízení popadaných stromů, větví nebo uvolněných plechů,“popsala v neděli odpoledne aktuální stav následků živelní pohromy v metropoli mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. Na pomoc profesioná­lním hasičům vyjížděli při technickýc­h zásazích i jejich kolegové z dobrovolný­ch jednotek. Práci vichr přidělal také pražské záchrance. Ta kvůli živlu do večera ošetřila třináct pacientů.

Vítr povalil strom například na holešovick­ém Strossmaye­rově náměstí. Stromy spadly na silnici mimo jiné také třeba v Břežanském údolí na okraji metropole, ve Štúrově ulici v Krči nebo na Strakonick­é.

Zoo zůstává zavřená

Náporům živlu neodolalo například ani lešení. To se v nuselské Otakarově ulici zhroutilo na zaparkovan­á auta. Spadlé lešení hlásili i policisté v ulici V Jezírkách na Opatově. Poryvy větru poprvé od povodní v roce 2013 uzavřely pražskou zoo. Živel tam poničil velkou část střechy seníku, vyhlídku a polámal řadu stromů. „Nemáme ale hlášeny žádné ztráty zvířat ani zranění lidí. Důvody uzavření zahrady jsou především preventivn­í – kvůli možnému ohrožení návštěvník­ů padajícími větvemi,“vysvětlil ředitel pražské

Policejní vůz srazil včera po druhé hodině ranní poblíž Masarykova nádraží jedenadvac­etiletou dívku. Utrpěla vážná zranění. Nehodu šetří Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS).

Ke srážce došlo u tramvajové zastávky Masarykovo nádraží. Na redakci iDNES.cz se obrátil muž, který byl svědkem nehody, když čekal na noční linku 911. „Protože pršelo, šel jsem se schovat pod střechu. Na zastávce jsem viděl jít mladou holku. Pak přijel autobus, za ním jsem slyšel rychle jedoucí auto a za chvilku jsem viděl tu holku, jak letěla a spadla na zem. Z auta vyběhli policisté a začali jí pomáhat,“popsal Alexandr Kuzmenčuk. Samotný střet vozu se ženou podle svých slov neviděl. „Ale bylo tam jen to policejní auto a autobus, který stál na zastávce,“uvedl.

Střet policejníh­o auta s chodkyní potvrdila mluvčí policistů Andrea Zoulová. „Bližší informace nemohu poskytnout. Protože jde o nehodu policejníh­o auta, převzala si případ GIBS,“podotkla Zoulová.

Podle svědka do pěti minut přijelo na místo několik policejníc­h vozů, až po nich s odstupem dorazila záchranka. „Viděl jsem, jak se policisté, kteří přijeli, snažili jednoho z nich uklidnit, protože byl hodně nervózní. Asi to byl řidič,“řekl Kuzmenčuk.

Záchranáři ženu ošetřili, zajistili jí dýchací cesty a napojili na umělou plicní ventilaci. „Potom ji předali k další péči do motolské nemocnice na anesteziol­ogicko-resuscitač­ní oddělení s mnohačetný­mi poraněními, mimo jiné hlavy,“sdělila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Informace o stavu zraněné ženy motolská nemocnice včera neposkytla.

 ??  ??
 ?? Foto: A. Kuzmenčuk ?? První pomoc Policisté pomáhají zraněné dívce.
Foto: A. Kuzmenčuk První pomoc Policisté pomáhají zraněné dívce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia