MF DNES

Hrbolatá cesta z průměru

Fotbalová Sparta na druhý pokus přetlačila Ostravu, Slavia vyhrála bez potíží

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

ebyl to hromadný úprk, ale přesto viditelný úbytek. Ze zápasu mezi Spartou a Ostravou uběhla přesně půlhodina, když se desítky domácích fanoušků na protilehlé tribuně zvedly a začaly mizet v útrobách stadionu.

Ne kvůli tomu, že by je tolik trápilo zimní počasí – šlo o protest.

„Pokud nesouhlasí­te se současným děním ve vedení, opusťte svá místa od 30. minuty do poločasu,“vyzýval je transparen­t, který se během první půle objevil v jinak zcela prázdném kotli. A dále hlásal: „Sparta není byznys, ale srdeční záležitost. Kdo nese za současnou situaci zodpovědno­st? Fanoušci, nebo Křetínskéh­o kamarádi?“

Fandové, kteří se zvedli, měli o odpovědi jasno. Nejen sparťanský­m ultras, kteří buď mlčí, nebo do svého sektoru vůbec nechodí, ale už i některým „obyčejným“fanouškům došla trpělivost. Nelíbí se jim, že jejich tým dál ztrácí, že ještě před polovinou ligy vycouval z reálného boje o titul.

Včera to dlouho vypadalo na další ránu, ale Sparta snad poprvé v sezoně ukázala, že se umí porvat se zápasem, ve kterém se trápí.

Dvakrát vedla, dvakrát bojovný Baník vyrovnal. Přesto mu oplatila pohárové vyřazení – a tím si třeba získala aspoň část fanoušků zpátky.

Deset minut před koncem poslal náhradník Néstor do vápna přesný centr od rohového praporku, stoper Štetina trknul hlavou do balonu a trefil důležitou výhru 3:2. Dokráčela by k ní Sparta, kdyby se po hodině hry nenechal hloupě vyloučit ostravský mladík Granečný? Těžko říct – soupeř, se kterým se utkala podruhé během jediného týdne, jí totiž znovu zatápěl.

Hlavně namotivova­ný veterán Baroš, který dal gól a po zápase si rýpl: „Sparta je teď průměrný ligový tým. Měli jsme tady bodovat.“Sparťanská odpověď? „Všichni víme, jaký je Milan bojovník, ale my jsme si rozhodně vyhrát zasloužili,“přesvědčov­al kouč Andrea Stramaccio­ni. „Je moc důležité, že jsme zvítězili podruhé v řadě. Máme kontinuitu, která nám chyběla. V tom musíme pokračovat.“

Jaká bude Sparta příště, to se těžko odhaduje. Tentokrát to opět zkusila bez kapitána Lafaty, kterého Stramaccio­ni nevzal ani na lavičku. A bez gólmana Dúbravky: toho na poslední chvíli zradilo zdraví.

Zatímco Sparta body vyválčila, Slavii, která v minulém kole po šestatřice­ti zápasech přišla o sérii neporazite­lnosti, pro ně na Slovácku stačilo jen sáhnout. Nečekaná ztráta s Libercem s ní nezamávala.

Před prvním gólem sice hosté využili i toho, že stoper Hofmann ležel zraněný na trávníku, ale na to se Slovácko po utkání jen stěží mohlo vymlouvat.

Samo dělalo zbytečné chyby, které slávisté trestali: málokdo pochopí, proč stoper Reinberk hloupě zahrál ve vápně rukou nad hlavou, když kolem sebe měl pět spoluhráčů a jediného soupeře. A když si nechali domácí dát třetí gól půl minuty po začátku druhé půle, nebylo už o co hrát.

Slavia se oklepala, ale ligu kromě

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Upracovaná výhra Sparta se proti Baníku, který hrál pětadvacet minut v deseti, opět trápila. Vítězství 3:2 zajistil až deset minut před koncem stoper Štetina. První gól Sparty dal z penalty Šural (uprostřed).
Foto: Michal Šula, MAFRA Upracovaná výhra Sparta se proti Baníku, který hrál pětadvacet minut v deseti, opět trápila. Vítězství 3:2 zajistil až deset minut před koncem stoper Štetina. První gól Sparty dal z penalty Šural (uprostřed).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia