MF DNES

Plíškovské krůčky

Už patří mezi nejúspěšně­jší české tenistky všech dob. A to nejlepší má asi před sebou.

-

Komentář Karel Knap reportér MF DNES

hlapík z tiskového oddělení WTA tázavě zvedal obočí: „Mám rozhovor ukončit?“Karolína Plíšková vrtěla hlavou: „V pohodě!“Právě jí po deseti měsících skončila sezona. Vypadla v semifinále Turnaje mistryň s pozdější šampionkou Caroline Wozniackou. Třásla se na dovolenou: „Potřeboval­a bych aspoň deset týdnů.“

Pár otázek ale ještě vydrží. Ví, že k jejímu povolání patří. Stejně jako vytrvalost při vylepšován­í fyzičky. Jako sbírání odvahy k prudším úderům ve zlomových chvílích utkání. Nebo vybrušován­í volejů – vždyť na síti by mohla tak účinně zkracovat výměny a snadněji sbírat body.

Ve srovnání s dvojčetem Kristýnou byla odmalička ta méně nadaná. Ale postupoval­a svědomitě, skoro metodicky. Není kometa jako Jelena Ostapenkov­á či Sloane Stephensov­á, jež se náhle vznesly až do kosmických výšin, v nichž se sbírají grandslamo­vé trofeje. Snad jen průlomové tažení do finále US Open 2016 vyčnívá z jejího pozvolného výšlapu vzhůru. Spoléhá na plíškovské krůčky. Drobné, leč neustálé. Ty, které se její sestře nedaří.

Loni na Masters uvízla ve skupině, letos si zkusila semifinále. O lecčems svědčí její konečné žebříčkové umístění v minulých letech.

2012 – 120. 2013 – 67. 2014 – 24. 2015 – 11. 2016 – 6. Teď uzavírá rok jako čtyřka. Necelé dva měsíce si dokonce hověla na první pozici. S bilancí 53–18 a úspěšností 75 procent si zlepšila osobní rekord. Se sokyněmi z Top 10 má skóre 8–6.

Řada fanoušků jí stále neodpustil­a odmítnutí účasti na olympiádě v Riu. Kdekomu vadí, že má sídlo v Monaku a na kurtu se chová málo vášnivě. Neutichl její spor s Barborou Strýcovou o způsob angažování kouče Tomáše Krupy. Často se jí však při pohledu zdálky křivdí. V branži náleží k nejoblíben­ějším hvězdám. V zákulisí se nenosí jako nafrněná primadona. Je svá, ochotná, umí si ze sebe udělat legraci.

Každopádně už patří do vybrané společnost­i nejlepších českých tenistek všech dob. Jasně před ní jsou jen majitelky grandslamo­vých titulů Martina Navrátilov­á, Hana Mandlíková, Jana Novotná a Petra Kvitová. Plíškové je pětadvacet a tuze ráda by vstoupila do exkluzivní­ho klubu. Vynechává debly, šetří síly. Investuje do sebe. Speciálně na Masters si zaplatila Australank­u Rennae Stubbsovou. Neláká ji vydělávat balíky dolarů, utrácet je za nesmysly. Chce být ve své profesi NĚKDO, čemuž podřizuje život.

Není známo, jak daleko ji její krůčky donesou. Konkurence na WTA Tour je nejvyrovna­nější v dějinách. K návratu se chystá Serena Williamsov­á, dřívější formu hodlají oprášit Kvitová, Maria Šarapovová a Viktoria Azarenková. Jeviště přepůlená sítí nikomu neskýtají záruky. Plíšková přesto dál cupitá vstříc cíli. Vydrží-li jí kuráž, jednou poklad najde. Dřív, nebo o něco později třeba okolo třicítky jako nedávno Li Na, Flavia Pennettaov­á či Francesca Schiavoneo­vá.

Přísný trenér mi nevadí. Jenom nechci, aby mě někdo shazoval. Potřebuju člověka, který za mnou bude stát.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ve srovnání s loňskem Karolína Plíšková končí rok na žebříčku WTA zase o něco výš.
Foto: Profimedia.cz Ve srovnání s loňskem Karolína Plíšková končí rok na žebříčku WTA zase o něco výš.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia