MF DNES

Nejsladší titul tenisové princezny Caroline

- — Miroslav Němý

I sklony k pověrčivos­ti pomohly Caroline Wozniacké k tomu, aby šla proti extra neoblíbené sokyni s hlavou nahoře.

„Osmička je moje šťastné číslo. Říkala jsem si: Kdy jindy, když ne dneska,“vyprávěla. V tu chvíli již věděla, že mizerná bilance 0-7 proti Venus Williamsov­é je minulostí.

Dánská sportovní celebrita šťastně vyhodila raketu vstříc střeše singapursk­é haly v jasném gestu: Mám to! Wozniacká si triumfem na Turnaji mistryň připsala nejcennějš­í titul kariéry. Celkem 67 týdnů se jí ostatní musely klanět jakožto žebříčkové jedničce, ale i tak platilo: Caroline je princezna, nikoli královna. Takové totiž mají doma ve vitríně poháry z grandslamů a na nich Dánka došla jen čtyřikrát do semifinále.

Cena pro tu nejlepší na akci elitní osmičky se tedy u Wozniacké vyjímá: „Sama tomu nemůžu uvěřit. Já vyhrála! Venus je úžasná šampionka a pro mě je tohle zatím největší trofej ve všech.“

A aby číselné magie nebylo málo, šlo o její osmé finále roku 2017.

Což jen korespondu­je s image téhle blonďaté fanatičky do tréninku – tenistky s ohromně vyrovnaným­i výkony, které ale jako by při všem talentu trochu chyběl vítězný gen. Vždyť Wozniacká letos prohrála úvodních šest titulových bitev.

Uspěla až naposedmé, v září v Tokiu. Nyní si to u ní asijský kontinent ještě vylepšil v Singapuru.

A vida, najednou vše odráží i žebříček. Wozniacká je světovou trojkou, přeskočila i Karolínu Plíškovou. Docela symbolické na „pódiu“zakončí rok, v němž jejím grandslamo­vým maximem zůstává čtvrtfinál­e z Paříže.

Ve městě byznysu, věčného rovníkovéh­o vlhka a skvělé pouliční kuchyně našla recept podpořený povrchem v aréně. „Ona byla všude. Její obrana je skvělá,“uznala po semifinálo­vé prohře Plíšková. Existuje-li tenistka, jíž se sokyně obávají pro dlouhé výměny, je jí Dánka.

Pohledná tvář, reklamní aktivity i osobní život z Wozniacké dávno učinily ženu, jíž je „jen“tenis malý – na sociálních sítích ji sledují miliony lidí a v Singapuru jí gratuloval její milý, bývalý šampion NBA David Lee. Předtím randila třeba s hvězdou golfu Rorym McIlroyem.

To by ale nemělo zakrýt, jak moc svému sportu obětuje. Když ji loni trénoval David Kotyza, vyprávěl: „Buď spí, nebo na něčem maká. Její pracovní nasazení je vysoce profesioná­lní. Jede jak mašina.“

Na ty nejcennějš­í z tenisových pohárů to ještě pořád nestačilo. Na sladkou tečku za letoškem už ano.

Očekáváte, že váš spor bude mít nějakou dohru?

Jo, zfackujem se! (smích) Já už nic dohrávat nechci. Jestli ona má problém, má ho hlavně sama se sebou. Svoje jsem jí řekla z očí do očí, což vzala normálně v klidu. A pak takhle vyvádí. Nemyslím si, že bylo v pořádku, co předvedla. Kámošky už asi opravdu nebudeme. Takové lidi kolem sebe nechci. Ale nemám problém s ní o tom mluvit. Rozhodně se jí nebudu vyhýbat.

Mohou vaše pocuchané vztahy znamenat problém pro fedcupový tým?

Myslím si, že jo. Ale k tomu se dostaneme až někdy později.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia