MF DNES

HORA POZNÁNÍ

Znáte ten pocit, když stojíte uprostřed historické­ho centra města, doslova bez dechu civíte na vzácnou kašnu a vaše dítě dává ostentativ­ně najevo, že pokud mu nedovolíte se v oné kašně z 18. století vykoupat, tak se fakt unudí? Tak tohle se vám v severoit

- text: lucie suchá

Hlavní město autonomní provincie Trentino na severu Itálie disponuje něčím speciálním. Alespoň to tak vypadá, když vidíte desítky metrů dlouhou frontu, kterou v neděli, v nekřesťans­kých osm hodin ráno, tvoří hlavně děti. A co víc, ony nečekají, až se dostanou do zábavního centra nebo akvaparku. Co tak přitažlivé­ho tedy budova skrývá?

Fronta před muzeem přírodních věd Muse není náhodná, tato instituce patří k nejnavštěv­ovanějším v Itálii. Jen za první dva roky jeho existence prošlo branami více než milion lidí. To bylo v roce 2015, od té doby se počet návštěvník­ů ještě zdvojnásob­il.

Ano, najdete zde pozůstatky či repliky pravěkých ještěrů či velryb, jako téměř všude, ale muzeum v Trentu je zvláštní něčím jiným. Každý „prehistori­cký“exponát byl nalezen v tomto regionu, případně vytvořen na základě poznatků o zvířatech, která v tomto kraji žila. Zkrátka takové obyčejné regionální muzeum, dalo by se říci. Napoprvé není snadné sem dítě nalákat. Zkusit to můžete s pomocí slavného příběhu o medvědech. Pokud jste v Trentu a jeho okolí alespoň pár hodin, určitě jste ho už slyšeli.

Na začátku si Italové půjčili jen několik kusů ze sousedního Slovinska. Šelmám se ve zdejších Dolomitech tak zalíbilo, že se začaly množit a nyní jich v okolí pobíhá už více než padesát. Průvodce vám tuto historku rád převypráví. A nezapomene zmínit fakt, že žádný z medvědů tu nepáchá větší škody nebo se nedostal do křížku s lidmi. Tedy kromě jednoho, který zabloudil do Německa a tam byl zabit.

 ??  ?? Dřív tu stávala továrna na pneumatiky. Dnes se Trento pyšní budovou muzea, kterou navrhl slavný italský architekt Renzo Piano.
Dřív tu stávala továrna na pneumatiky. Dnes se Trento pyšní budovou muzea, kterou navrhl slavný italský architekt Renzo Piano.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia