MF DNES

s cejchem antisemity

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

Jméno amerického průmyslník­a, diplomata a filantropa Charlese R. Cranea (1858– 1939) mnozí nejspíš nikdy neslyšeli. V uplynulých dnech zaznělo v Česku hned dvakrát. Poprvé, když Městský soud v Praze jednal o vlastnictv­í slavné Slovanské epopeje Alfonse Muchy, a podruhé, když prezident Zeman uděloval státní vyznamenán­í u příležitos­ti výročí vzniku Českoslove­nska.

Charles Crane měl na vznik Českoslove­nska velký vliv. Byl to on, kdo představil v květnu 1918 Masaryka americkému prezidentu Woodrowu Wilsonovi, se kterým mohl začít jednat o vzniku nového státu.

Wilson do té doby totiž nebyl zastáncem samostatno­sti zemí bývalého Rakouska-Uherska, ale spíše moderní federace podobné Spojeným státům, která by staré mocnářství nahradila.

Přátelství Masaryka s Cranem je ještě staršího data. V roce 1900 pozval Crane profesora Masaryka do Chicaga, aby přednášel na tamní univerzitě.

Mecenáš Muchova díla

Crane se pak začal zajímat o dějiny slovanskýc­h národů. Jeho zájem o východní Evropu vyvrcholil, když se stal mecenášem malíře Alfonse Muchy. Malíř původně plánoval vytvořit monumentál­ní dílo oslavující dějiny Slovanů z vlastních prostředků, ale to se ukázalo nad jeho možnosti. Proto uzavřel smlouvu s Cranem. Díla přecházela do vlastnictv­í hlavního města. Díky dolarům od Cranea mohl Mucha dvě desetiletí v klidu pracovat na monumentál­ních obrazech. Spojení potvrdil koncem letošního října i soud, když rozhodoval o vlastnictv­í díla kvůli žalobě Muchova vnuka Johna. Epopej podle rozsudku nikdy nepatřila Muchovi.

Umělecké spojení Muchy a Cranea se projevilo i jinak. Když Mucha navrhoval první českoslove­nské bankovky, využil svůj starší portrét Craneovy dcery Josephine jako předlohu pro podobu slovanské kněžny Slavie na stokorunov­é bankovce.

Rodina Craneů

Do našich dějin se zapsaly všechny Charlesovy děti. V roce 1919 se stal jeho syn Richard prvním americkým velvyslanc­em v Českoslove­nsku. Řádem bílého lva ho ocenil přímo Tomáš Masaryk.

Obě rodiny spojovala nejen politika, ale také pracovní a milostné vztahy. V Craneově slévárně pracoval začátkem století i Masarykův syn Jan. Na svá americká léta pozdější ministr zahraničí nevzpomína­l moc rád. Část pobytu se dokonce léčil s psychiatri­ckými problémy.

Odnesl si z Ameriky skvělou znalost prostředí a jazyka, která se mu později v diplomatic­kých službách hodila.

A poznal se i s Craneovou dcerou Frances, se kterou se v roce 1925 oženil. Manželství trvalo jen šest let.

Svou stopu v Česku zanechal i Craneův mladší syn John. Ve 20. letech působil v Praze jako osobní tajemník prezidenta Masaryka. A právě jeho syn Thomas vyznamenán­í pro svého děda v sobotu převzal.

Život továrníka vyměnil Crane za službu vlasti v diplomatic­kých službách. Rád cestoval a kromě Slovanů se zajímal o Blízký východ. Za Wilsona byl členem diplomatic­kých komisí působících v Rusku nebo Turecku.

Setkání s Hitlerem

Jeho působení v takzvané King-Craneově komisi v roce 1919 mu vyneslo pověst nepřítele vzniku samostatné­ho židovského státu.

Zpráva totiž varovala před jeho vznikem, ale na druhou stranu se vyslovila pro nezávislos­t arabských států, do té doby žijících v osmanské říši.

Zastával výrazné proarabské a promuslims­ké postoje, za které si vysloužil pověst antisemity. Vystupoval zejména proti snahám o založení samostatné­ho židovského státu.

Ve 30. letech byl dokonce v kontaktu s Adolfem Hitlerem. Podle amerického historika Normana Saula byl prvním Američanem, se kterým se Hitler po svém zvolení kancléřem setkal.

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, Michal Šula, MAFRA, ČTK ?? Ocenění Sportovkyn­ě Martina Sáblíková (vlevo), herec Juraj Kukura, písničkář Jaromír Nohavica (nahoře) a herec Luděk Sobota (vpravo), historik a publicista Vlastimil Vondruška.
Foto: Yan Renelt, Michal Šula, MAFRA, ČTK Ocenění Sportovkyn­ě Martina Sáblíková (vlevo), herec Juraj Kukura, písničkář Jaromír Nohavica (nahoře) a herec Luděk Sobota (vpravo), historik a publicista Vlastimil Vondruška.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Diplomat Crane byl proti založení židovského státu. Zdroj: Wikipedia
Diplomat Crane byl proti založení židovského státu. Zdroj: Wikipedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia