MF DNES

Drahé máslo, vejce, energie: Zdražují domovy důchodců

Vyšší poplatky za jídlo, ale i upravené jídelníčky. Domovy pro seniory řeší rostoucí ceny potravin.

- Adam Pluhař Radka Hrdinová

LIBEREC, PRAHA Některé domovy důchodců zdražují nebo se k tomuto nepopulárn­ímu kroku chystají. Například v Libereckém nebo Karlovarsk­ém kraji.

A jedním z hlavních důvodů je zdražování potravin. Ceny pobytů seniorů na Liberecku narostly nebo se zvýší zhruba o šest set korun.

„K prvnímu lednu plánujeme zdražit poplatky za stravu. Je to nutné především s ohledem na růst cen surovin. Netýká se to jen másla. Nahoru jdou ceny všeho, co souvisí s moukou nebo třeba s mlékem,“přiblížil ředitel Domova důchodců Český Dub Radim Pochop.

Denní strava bude v domově o dvacet korun dražší. Senioři tak od ledna zaplatí za snídani, oběd, dvě svačiny a večeři 150 korun. „Klienty jsme už se zdražením seznámili, připravuje­me dopisy pro rodiny,“dodal ředitel Pochop.

Domov důchodců Velké Hamry zvedl ceny už během prázdnin. „Nezdražova­li jsme asi pět let, teď už to bylo nevyhnutel­né. Souvisí to s tím, jak nám narostly náklady na pobyt klientů. Týká se to především potravin a energií. I tak pořád patříme v kraji k nejlevnějš­ím,“sdělil ředitel Čestmír Skrbek.

Ceny se liší podle druhu stravy nebo pokoje. V průměru klienti domova ve Velkých Hamrech platí o 600 korun více. Jednolůžko­vý pokoj dnes ve Velkých Hamrech stojí 9 900 korun, dvoulůžkov­ý 9 400 korun. Zvýšení cen je tedy zhruba šestiproce­ntní.

Podle ředitele tomuto kroku předcházel­a podrobná analýza. Odrazily se v ní kromě nákladů na přípravu jídla třeba i výše důchodů a jejich plánované zvyšování. „Zjistili jsme, že není nikdo, kdo by na pobyt neměl. Když jsme klienty a jejich rodiny informoval­i, nikdo proti zdražení nevystoupi­l,“uvedl ředitel Skrbek.

Dcera jedné z klientek tamního domova důchodců jeho slova potvrzuje: „Zdražování rozumím, ale jsme rodina, které nerostou platy, jen náklady. Poslední dobou mám pocit, že se zdražuje skoro všechno. Na druhou stranu jsem ráda, že nám maminku do domova vzali. Když nás požádali o doplácení, souhlasili jsme.“

Cena obědů se zvýšila o tři koruny v karlovarsk­ém zařízení sociálních služeb. „Průběžně se zdražuje. Kolik budou senioři za dovážené obědy platit, to určovalo město, které obědy dotuje,“reagovala Ilona Šmejkalová z Městského zařízení sociálních služeb Karlovy Vary.

Kraje musí řešit i zvýšení platů pracovníků v sociálních službách, které schválila vláda. Ale dostaly se tím do obtížné situace.

„Zdražení jsme nikomu nenařizova­li, každý domov důchodců je jiný. Faktem je, že jsme požádali ředitele, aby udělali kalkulace všech položek a chovali se jako řádní hospodáři. Došlo k podstatném­u navýšení mezd, kraj ty peníze nemá. Zdroje musí proto hledat mimo jiné i domovy seniorů,“řekl náměstek hejtmana Libereckéh­o kraje pro sociální věci Pavel Svoboda.

Dražší je máslo, vajíčka i provoz kuchyní. Pro domovy důchodců je to problém, na to, aby se jejich klienti najedli, mají pořád stejně velký rozpočet. „Svým“seniorům mohou už několik let účtovat maximálně 175 korun za celodenní stravu, víc jim nedovoluje zákon.

Ne všechna zařízení, která o seniory pečují, tohoto maxima využívají. Nebo spíše využívala. Aktuální zdražování některé z nich nutí zvýšit poplatky za jídlo, které účtují svým klientům. Ve Velkých Hamrech na Liberecku si tak připlatí senioři měsíčně za jídlo o 600 korun.

Tam, kde jsou už teď na zákonem povoleném maximu, se s vyššími cenami potravin musí vypořádat jinak. Týká se to například Domu seniorů František v Náměšti na Hané, kde platili už před zdražování­m senioři za jídlo maximální povolenou částku, tedy 175 korun denně. Nyní domov stojí zásobování kuchyně více, ale zdražit už nemůže.

„Cítíme to, i když problémy při výrobě zatím nemáme, poskytován­í sociální služby to neohrožuje. Zrušení limitu bychom ale rozhodně přivítali,“říká ředitel zařízení Luboš Boxan.

Máslo se dá nahradit

Že jsou potraviny dražší, sice obyvatelé domova důchodců v Náměšti nepocítí ve svém rozpočtu, na jídelníčku je to ale přece jen znát. „Ceny másla jsou opravdu vysoké. Naštěstí se dá využít jiných alternativ, podáváme například častěji pomazánkov­é máslo,“vysvětluje Luboš Boxan.

Rostoucí ceny potravin ale nenutí domovy uvažovat jen o zdražování služeb pro své klienty. Tak například v Domově pro seniory Velké Březno na Ústecku zůstane stravné na stejné výši, kvůli rostoucím nákladům na nákup surovin a také kvůli vyšším platům kuchyňskéh­o personálu, který si polepšil v posledních letech, však přestali vařit obědy pro veřejnost, jimiž si domov dosud přivyděláv­al.

„Došlo k takovému navýšení nákladů, že jsme přestali vařit, abychom na tom neprodělal­i, cenami jsme se dostali na úroveň hospod v okolí,“vysvětluje ředitel domova Tomáš Kříž. Navíc by museli více než dříve bojovat s kapacitou kuchyně, protože mají v domově nově více seniorů se zvláštním režimem. Rozhodnutí, že kuchyň přestane vařit pro cizí, tak bylo jednoznačn­é. Že by výpadek příjmů pokryli z vyšších příspěvků od obyvatel domova, o tom vůbec neuvažují. „Už teď třetina našich klientů na poplatky za ubytování a stravu nemá a my jim je ani nesmíme účtovat, podle zákona jim z důchodu musí zůstat po zaplacení alespoň 15 procent kapesného,“říká Tomáš Kříž.

Na kapesné musí zbýt

Chybějící peníze za seniory, jejichž důchod na poplatky nestačí, doplácí z dotací od zřizovatel­e.

Senioři platí v jeho domově za pobyt a stravu měsíčně od 9 500 do 10 500 korun, provoz domova z jejich příspěvků zaplatí zhruba ze dvou třetin. V Náměšti na Hané stejně vysoký příspěvek pokryje zhruba polovinu provozních nákladů, o zbytek se dělí dotace z kraje.

Na rozdíl od Velkého Března tu klientů, kteří kvůli příliš nízkému důchodu neplatí plnou cenu, ubývá. „Současné důchody jsou přece jen o něco lepší, než byly ještě před několika lety, a s valorizací se počet těch, kdo nedosáhnou na plnou úhradu, snižuje,“říká Luboš Boxan s tím, že zhruba desetitisí­cový poplatek vyžadovaný jeho domovem odpovídá průměrnému důchodu.

Už teď třetina našich klientů na poplatky za ubytování a stravu nemá.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia