MF DNES

Vyšel z vězení, dostane neprůstřel­nou vestu

Kočkův vrah Ďuričko na svobodě

- — Jakub Pokorný, Petr Wojnar

KARVINÁ Oblečen do teplákové bundy a v ruce dvě tašky. Bohumír Ďuričko včera opustil po devíti letech vězení. Muž, který byl zvyklý na bílé košile a drahá saka.

Hned se mu draly do očí slzy, když před branou řekl: „Slíbil jsem svým dětem, že dneska budu doma, a budu. Akorát nevím, jak se tam dopravím.“Nakonec si pro něj přijel advokát, který mu zároveň obstaral neprůstřel­nou vestu kvůli častým výhrůžkám na internetu.

Bohumír Ďuričko, podnikatel, agent StB, sponzor a známý Jiřího Paroubka, zastřelil v roce 2008 v opilosti Václava Kočku mladšího.

Kočkovi jsou známý pražský podnikatel­ský klan. Ďuričko dostal dvanáct a půl roku vězení, ale včera byl za dobré chování předčasně propuštěn z vězení. Musí splnit několik podmínek – nepít alkohol, nepřibližo­vat se ke Kočkovým a rok má domácí vězení.

Václav Kočka starší byl včera osobně přítomen u karvinskéh­o soudu, který o Ďuričkovi rozhodoval. S jeho propuštění­m se však nesmířil. Ďuričko se přesto odvety ze strany Kočkových neobává.

„Jsem fatalista. Co se má stát, se stane. Denně umírají při různých katastrofá­ch perspektiv­ní mladí lidé. To já jsem v poslední třetině života a chci jej jen prožít v klidu,“zafilozofo­val před věznicí propuštěný Ďuričko. Kočkovým musel platit odškodné, ale bez prostředků nezůstane, protože má nárok na penzi.

Jakub Pokorný Petr Wojnar

říběh Bohumíra Ďurička je příběhem jednoho z největších společensk­ých pádů posledních let.

Člověk zvyklý na jachty, doutníky a večírky po boku vrcholných politiků oblékl uniformní šedomodré vězeňské tepláky. S každým dalším soudním stáním mu šedivěly a bělely vlasy čím dál víc.

Včera vrah Václava Kočky mladšího vězeňský mundúr po letech opět svlékl. Byl podmínečně propuštěn a opustil věznici.

„Nejradši bych vyrazil někam na jih k moři do Itálie, ale mám rok nařízené domácí vězení, takže nemůžu,“svěřil se čerstvě propuštěný Ďuričko.

Ten je svým způsobem celebritou mezi zločinci. Stal se jí však z úplně jiného důvodu než Jiří Kajínek, který šel rovněž letos na svobodu.

Čtyřiašede­sátiletý Ďuričko totiž býval známým bývalého předsedy vlády Jiřího Paroubka a podnikatel­em, který před uvězněním vlastnil majetek asi 13 milionů korun a pravidelně sponzorova­l sociální demokracii.

V centru Prahy provozoval hotel AXA, chvíli působil ve vedení příbramské­ho fotbalu a v Dukle Praha. Pak zastřelil v roce 2008 v afektu Václava Kočku mladšího, tedy příslušník­a další známé pražské rodiny. Kočkovi provozují matějskou pouť a mají i spoustu dalších firem.

Ďuričko tehdy seděl s Kočkou starším u jednoho stolu v baru po křtu knihy Jiřího Paroubka. Oba se hádali, kdo má víc peněz. Do toho přišel Kočkův syn, Ďurička udeřil a on po něm instinktiv­ně začal střílet.

Václav Kočka mladší na místě zemřel. Ďuričko dostal 12,5 roku vězení. Jeho přítelkyně Lucie byla v době vraždy těhotná a dcera Adrienna se narodila, když už byl otec za mřížemi.

Ďuričkovin­y

V roce 2011 po tříletém pobytu ve vězení publikoval Ďuričko svoje bulvární a jemně pornografi­cké paměti pod provokativ­ním názvem „Kočkoviny“. Kniha je dnes celá k přečtení na internetu.

Popisuje tam hlavně pikantnost­i ze svého soukromí. Třeba jak pomáhal na svatbě Jiřího Paroubka v Mariánskýc­h Lázních „unést“jeho nevěstu Petru Kováčovou do jednoho z přilehlých barů. Sám pak ale Paroubkovi poslal SMS, kde jsou.

„Opravdu si o Petře myslím, že na Jiřím miluje hlavně intelekt. Osobně si ho (Paroubka) při souloži neumím představit,“píše v knize neomaleně Ďuričko.

Svoje přátelství s Jiřím Paroubkem Ďuričko možná asi trochu zveličoval, ale na společensk­ých akcích se vídali. „Nemyslím si, že byli vyloženě blízcí přátelé. To víte, každý premiér najednou zjistí, že se všichni začnou považovat za jeho kamarády,“poznamenal včera jeden z bývalých Paroubkový­ch spolupraco­vníků.

Šéf ČSSD se musel od Ďurička navenek distancova­t už pár let před vraždou, když na Ďurička prasklo,

Firma neexistuje a hotel už vlastní někdo jiný. Jsem z toho kolotoče pryč a už se k tomu určitě nevrátím.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? V jiném světě Bohumír Ďuričko před branou karvinské věznice. Vrací se do světa bez majetku i bez politickýc­h přátel.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA V jiném světě Bohumír Ďuričko před branou karvinské věznice. Vrací se do světa bez majetku i bez politickýc­h přátel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia