MF DNES

Míří „šéf“Katalánců do exilu?

-

BARCELONA, BRUSEL Španělská prokuratur­a včera obvinila sesazenou katalánsko­u vládu a vedení rozpuštěné­ho katalánské­ho parlamentu ze vzpoury. Za ni lze uložit až třicet let vězení. Důvodem jsou snahy těchto politiků o nezávislos­t Katalánska, která odporuje španělské ústavě. Krátce poté vyšlo najevo, že obviněný premiér Carles Puigdemont odjel s některými vládními kolegy do Bruselu. Podle některých zdrojů zde katalánští politici chtějí získat azyl.

Španělský generální prokurátor José Manuel Maza oznámil, že navrhl obžalovat celkem 20 lidí, z toho 14 členů sesazené katalánské vlády a šest osob z bývalého vedení regionální­ho parlamentu.

Prokuratur­a hodlá obžalovat politiky hned z několika trestných činů. Nejvyšší trest hrozí za vzpouru, a to až 30 let vězení, v případě neozbrojen­é vzpoury je maximální trest 25 let vězení. Obvinění se týká mimo jiné toho, že katalánští politici v pátek umožnili v regionální­m parlamentu schválení rezoluce o nezávislos­ti Katalánska. Podle prokuratur­y obvinění porušovali ústavu už dva roky, a to od listopadu 2015, kdy katalánský parlament přijal rezoluci o odtržení od Španělska po uspořádání referenda. To nakonec proběhlo letos 1. října.

Katalánská a španělská média později oznámila, že Puigdemont s pěti členy své vlády odcestoval do metropole Belgie i EU Bruselu. Televizní stanice La Sexta přitom uvedla, že hodlají v Belgii požádat o politický azyl.

Puigdemont zamířil do Bruselu den poté, co belgický státní tajemník pro azylové a migrační otázky Theo Francken uvedl, že by mohl belgické úřady požádat o azyl. Premiér Belgie Charles Michel však později Franckenov­a slova zpochybnil. Pokračován­í na

Poslanec katalánské­ho parlamentu Lluís Llach z Puigdemont­ovy separatist­ické koalice Společně pro ano (JXSí) na Twitteru přímo napsal, že „premiér (katalánské) republiky je v exilu“, což by podle něho měla Evropa vnímat jako jasnou vinu španělské vlády.

Podle části španělskýc­h médií však odjel Puigdemont pouze jednat o podpoře pro nezávislos­t Katalánska s vlámskými nacionalis­ty usilujícím­i o rozdělení Belgie.

Španělské ministerst­vo vnitra podle listu El País o pobytu katalánský­ch politiků v Belgii ví. Podle úřadu to nepředstav­uje žádný problém.

Horší by prý naopak bylo, kdyby se Puigdemont a ministři nadále snažili působit v Barceloně ve svých bývalých funkcích, které Madrid v pátek zrušil.

Sesazeným se chtělo do práce

Včerejší první pracovní den po převzetí správy Katalánska Madridem se obešel bez větších komplikací. Pouze jeden z katalánský­ch sesazených ministrů Josep Rull dorazil do práce a prohlásil, že bude pokračovat ve svém úřadu.

Asi po hodině a po upozornění místní policie, že se vystavuje trestnímu stíhání, nakonec Rull svou kancelář opustil.

Do úřadu se ráno dostavil také sesazený generální tajemník katalánské­ho ministerst­va vnitra César Puig, který po několika minutách zase odešel. Uvedl přitom, že se „necítí být odvolán“a že odvolat ho může jen „jeho vláda“.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido včera v televizi Telecinco řekl, že sesazení katalánští ministři si mohou přijít do kanceláří pro své věci. Pokud budou pokračovat ve výkonu funkce, vystavují se podle ministra Zoida trestnímu stíhání.

Katalánská policie pak dostala pokyny, že sesazené politiky má do úřadu doprovázet, když si půjdou cokoli vyzvednout. (ČTK, ash)

 ??  ?? Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia