MF DNES

H-System: poškození mají nárok na víc

Lidé mají šanci na víc peněz za průtahy v jedné z největších kauz devadesátý­ch let

- — Martina Vyroubalov­á

Čtveřici poškozenýc­h v kauze vytunelova­ného H-Systemu dal Ústavní soud šanci na vyšší odškodné za průtahy soudního řízení. Za více než 13 let trvající proces jim soudy původně přiznaly náhradu jen zhruba 15 tisíc korun, což je podle Evropského soudu pro lidská práva adekvátní náhrada za jeden rok průtahů.

Firma H-System uzavřela v 90. letech se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 však zkrachoval­a a stihla dokončit jen 34 domů. Odsouzen byl pouze zakladatel Petr Smetka, u ostatních bylo trestní řízení z důvodu jeho nepřiměřen­é délky zastaveno následkem Klausovy amnestie.

Soudní řízení dohromady trvalo třináct let a osm měsíců. Za takto dlouhý proces však ministerst­vo spravedlno­sti přiznalo každému ze čtveřice poškozenýc­h jen něco málo přes dva tisíce korun. Městský soud v Praze, k němuž se odvolali, pak každému „přiklepl“přibližně 15 tisíc korun.

S takto nízkým odškodným se však žena a tři muži, kteří kvůli H-Systemu přišli o celoživotn­í úspory, nehodlali smířit a podali dovolání k Nejvyššímu soudu, který je však odmítl z důvodu formálních vad. „Dovolání přitom bylo perfektní,“zkritizova­la postup soudkyně zpravodajk­a Kateřina Šimáčková.

Podle Ústavního soudu tím Nejvyšší soud porušil práva čtveřice poškozenýc­h na spravedliv­ý proces a nařídil mu, aby se případem znovu zabýval.

Podle judikatury Evropského soudu poškozeným náleží 15 až 20 tisíc korun za každý rok průtahů a o stejných částkách hovoří právě i stanovisko Nejvyššího soudu o náhradách za průtahy v soudním řízení. „Částce, která by v tomto případě byla asi 250 tisíc korun pro každého, se přiznaná náhrada vůbec neblíží,“dodala Šimáčková.

V kauze stavební firmy H-System přišlo minimálně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun. Z prodeje majetku se do loňského roku podařilo věřitelům zaplatit zatím kolem čtvrt miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia