MF DNES

Od činu k propuštění

-

že byl agentem StB s krycím jménem Lipan.

Ďuričko v knize popisuje i samotnou vraždu – přirozeně ze svého úhlu pohledu. Nikdy se nepřiznal a vždycky se hájil, že střílel v sebeobraně. „Naprosto neočekávan­ě a zákeřně na mě někdo zaútočil. Vykřikl: Ty nebudeš urážet mýho tátu. Udeřil mě pěstí do zubů, spadl jsem na přítelkyni, ale ne moc. Otřesen jsem ze strachu vystřelil svou legálně drženou pistolí směrem vzhůru,“popisuje Ďuričko čin v knize.

Proto i několikrát neúspěšně usiloval o obnovu procesu.

Kočkovi neodpouští

Bohumír Ďuričko se v říjnu 2017 vrací do úplně jiného světa. Jiří Paroubek je už soukromá osoba a k Ďuričkovi se dávno nezná. „Já vám k tomu neřeknu nic, nebudu se vyjadřovat,“reagoval včera expremiér Paroubek.

Ani Kočkovi už v Praze nemají takovou moc jako dříve. Václav Kočka (otec zavražděné­ho) se včera zajel osobně podívat na soudní jednání do Karviné a Ďuričkovi rozhodně neodpustil.

„Je to sprosté, měl by si to odsedět. Nevím, jestli se proti tomu nedá nějak odvolat. Poradím se s právníky. Vraždil jako gestapák,“prohlásil po osvobození Ďurička Kočka.

Pokud však bude Ďuričko řádně plnit podmínky soudu, do vězení se už nevrátí. Kočka to nijak neovlivní.

Ďuričko sám pořádně neví, co mu zbylo z jeho majetku, ale nebude asi živořit jako druhdy propuštěný Ivan Jonák, na kterého po 18 letech nečekal nikdo.

„Snažil jsem se v rámci insolvenčn­ího řízení dostat ke svému majetku, ale nic jsem nedostal. Firma neexistuje a hotel už vlastní někdo jiný. Jsem z toho kolotoče pryč a už se k tomu určitě nevrátím, půjdu jinou cestou,“vyprávěl Ďuričko včera před věznicí novinářům.

Ďuričko se vrací k přítelkyni (kterou si chtěl dokonce vzít ve vězení, ale nebylo mu to dovoleno) a minimálně bude brát starobní důchod. Mimochodem, někdejší přívrženec ČSSD a Paroubka se včera přiznal, že teď už volil hnutí ANO.

Soud dal Ďuričkovi kromě zákazu nočního vycházení a zákazu alkoholu podmínku, že se nesmí přiblížit na sto metrů k domu Kočkových.

Ďuričko bude ale asi „zlobit“jiným způsobem. Upovídaný muž chystá třetí knihu a konečně může do médií svobodně vyprávět všechno, co o Paroubkovi a jeho éře ví. Bohumír Ďuričko a Václav Kočka starší spolu seděli u stolu na oslavě po křtu knihy Jiřího Paroubka 9. října 2008. Svědci se v detailech liší, ale shodují se v tom, že Ďuričko a Václav Kočka starší se nejprve normálně bavili. Pak se začali hádat a přišel Kočkův syn, který Ďurička uhodil. Ďuričko po potyčce vystřelil. Soud sice uznal, že Kočka útočil jako první, ale o přiměřenou obranu nešlo. Ďuričko byl uznán vinným z vraždy a dostal 12,5 roku. Kočka měl okázalý pohřeb s kočárem a na řepském hřbitově má velký hrob se svou alabastrov­ou sochou.

Ďuričko napsal ve vězení knihu, ale nejdříve mu ČSSD zaplatila, aby ji nevydával. Vyšla až později pod názvem Kočkoviny. Obnova procesu Ďuričkovi nevyšla, ale byl propuštěn za dobré chování po devíti odsezených letech. Dokonce ani státní zástupce proti tomu nic nenamítal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia