MF DNES

Trumpův muž v rukou FBI kvůli Rusku

Zahřmění, které je blízko: Paul Manafort pár měsíců vedl Trumpovu kampaň. Vypadá to sice jako Manafortův osobní problém, daňový únik, ale i tady platí, že o Trumpa jde vždy až v první řadě.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Paul Manafort předvedl, jak se má uvědomělý občan vydat spravedlno­sti: tmavý oblek, bílá košile, decentní kravata. A příjezd vlastním autem hned po osmé, aby FBI neztrácela čas čekáním.

Kdo ví, zda snímek, jak Manafort vyjíždí od svého domu a v autě si zakrývá tvář vyklopeným slunečním stínítkem, nevstoupí do amerických dějin s popiskem: „Okamžik, kdy se Bílý dům začal drolit.“

Je to první zatčení na základě práce zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera, který má zkoumat zasahování Rusů do amerických voleb. Manafort je výbušné jméno: pár měsíců byl šéfem Trumpovy volební kampaně a na Rusy byl předtím napojen jako lobbista.

Podle prvních zpráv sice asi vůbec nejde o Trumpovu volební kampaň, ale o hříchy, které spáchal Manafort dávno předtím. To je však jedno.

Mueller obvinil Manaforta z vyprání 18 milionů dolarů, ze spiknutí za účelem daňových úniků a dalších asi deseti zločinů.

Nicméně platí, že o Trumpa jde až v první řadě.

Znáte to z filmů: bankovní lupič slíbí policii spolupráci, udá všechny, kdo mu z přátelství půjčili hasák, masku Ronalda Reagana a návodnou knížku Jak nevyloupit banku od Donalda Westlakea, načež dostane jako spolupracu­jící obviněný podmínku, zatímco chudáci kamarádi patnáct let v Sing Singu.

Není důvod, proč by něco takového vyšetřovat­elé nenadhodil­i Manafortov­i jako záchranné lano do bažiny. Nejde jim samozřejmě o jeho daňové úniky, ale o něco většího.

Manafortem se jim naplno otevřela ústa do Trumpovy volební kampaně a teď budou zkusmo vrtat do jednoho zubu po druhém. Platí zlaté pravidlo z aféry Watergate: To by bylo, aby odněkud něco nevypadlo. Stačí jen drobnost, pak se vrtá i v ní, a tak to jde dál a dál.

Manafort byl například u známé schůzky Donalda Trumpa mladšího s ruskou právničkou, která údajně slibovala kompro na Hillary Clintonovo­u přímo z Kremlu (zatímco ta si zase platila miliony za britského špiona na penzi, aby jí v Moskvě našel kompro na Trumpa).

Manafort však není jediný, kdo by mohl mít hluboké hrdlo. Včera byl za stejné věci zatčen také jeho obchodní společník Rick Gates, který u Trumpa vydržel ještě o tři měsíce déle, čili ví a slyšel toho možná víc. A poradce z volebního štábu George Papadopoul­os se přiznal, že lhal FBI.

To je nyní velká trojka úřadu zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera.

Ten byl pod tlakem, aby někoho chytil za límec, nemohl jen tak pořád čerpat peníze na vyšetřován­í.

Teď tedy začal dlabat uvnitř. I když z charakteru obvinění je zřejmé, že v tomhle Trump nejede, domino začíná padat. Kromě toho: nejde jen o paragrafy, ale i o veřejné mínění – a od nynějška se bude psát, že významní lidé z Trumpovy kampaně už byli obviněni komisí vyšetřujíc­í napojení na Rusko. Takto obecně to zní hrozně.

Jde sice o něco jiného, ale Trumpovi to přilíplo na rukáv samolepku, jež drží pevně.

 ?? Foto: AP ?? Paul Manafort Trumpův poradce v kampani se vydal FBI.
Foto: AP Paul Manafort Trumpův poradce v kampani se vydal FBI.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia