MF DNES

Právováreč­níci prohráli soud s Prazdrojem

-

Právováreč­né měšťanstvo v Plzni, které se soudí s Plzeňským Prazdrojem o pozemky v Plzni a v Praze a dále o ochranné známky, prohrálo jeden ze tří soudních sporů, který vede. Pražský městský soud jim minulý týden v pondělí neuznal nárok na ochranné známky Prazdroje. Podle předsedy měšťanstva Karla Svobody šlo o sedm známek včetně značek Pilsner Urquell, Prazdroj a Pilsner Bier. Spolek se odvolá, pokud neuspěje u českých soudů, obrátí se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Měšťanstvo, které v roce 1842 vybudovalo bývalý Měšťanský pivovar, dnes součást Prazdroje, vede spory o známky a o významnou část nemovitost­í, které pivovar užívá. Hodnota nárokované­ho majetku se pohybuje kolem jedné miliardy eur (asi 25,6 miliardy korun). Prazdroj s nároky dlouhodobě nesouhlasí. Tvrdí, že byly v minulosti uspokojeny, a aktivitu považuje za spekulativ­ní.

Právováreč­né měšťanstvo v Plzni je nejstarší stavovskou korporací v Čechách a tvoří ho vlastníci 250 právováreč­ných domů v Plzni. „Jakmile obdržíme písemné vyhotovení rozsudku, hned se odvoláme k Vrchnímu soudu v Praze. Na odvolání máme 15 dní,“řekl Svoboda. Spor rozhodoval Městský soud v Praze, protože je určený právě k žalobám o ochranné známky.

Měšťanstvo čeká hlavně na rozhodnutí Ústavního soudu v kauze jeho nároku na pozemky v Praze, které patří ministerst­vu vnitra. Nejvyšší soud zamítl dovolání s odůvodnění­m, že nález Ústavního soudu zakazuje obcházení restituční­ch předpisů. „Existují ale desítky judikátů, že osoby, které nemohou uplatnit restituční předpisy, mohou žalovat v občanskopr­ávním řízení. Ale oni nám to nechtějí povolit,“uvedl Svoboda. Proto právováreč­níci v červenci podali ústavní stížnost, která bude podle něj ve všech sporech zásadní. „A dokud se nerozhodne, budou vše městské soudy zamítat,“řekl. Nároky na smíchovské pozemky jsou první kauzou, kterou právováreč­níci začali.

„Nejprve soudy zpochybňov­aly naši existenci, až v roce 2013 Nejvyšší soud rozhodl, že existujeme,“uvedl Svoboda. Poté soudy nároky zamítaly s odkazem na nemožnost obcházet restituční předpisy, což je pro soudy podle Svobody nejsnazší cesta, jak nároky zamítnout. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia