MF DNES

Já jsem volil. A jak se rozhodli krajané?

-

Ano, volil jsem. Pokládám to za svou povinnost. Domnívám se totiž, že volby by měly být „dobrovolně povinné“, tj. český občan(ka) by se měl(a) cítit morálně zavázán(a) vzít tuto zodpovědno­st doslova „do svých rukou“a volit.

Ne ne, žádnou kontrolu, kdo volil a kdo nevolil, rozhodně nechci. Vždy se můžou vyskytnout vážné osobní důvody, proč se některých voleb nezúčastni­t. Ideálně bychom však měli mít v naší krásné republice takovou atmosféru, že by možnost svobodně volit pokládal každý občan a občanka za privilegiu­m, které si nenechá ujít. Utopie, že? Jistě, ale snít se musí.

V kvizu, který přišel přes internet, mi ve dvou pokusech vyšlo, že je mně nejbližší Radostné Česko. Sympatický název, ale až do zodpovězen­í otázek jsem o existenci tohoto hnutí nic nevěděl.

Koho jsem volil, neprozradí­m, ale přiznávám se, že jsem se rozhodl až v sobotu dopoledne ve vlaku na cestě do volebního okrsku. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale cítím, že jsem si vybral správně. Ovšem, budu sledovat, jak se moji „vyvolení“chovají, jak se snaží dodržet předvolebn­í sliby, jak ve Sněmovně hlasují, jak a s kým se spolčují, jak na veřejnosti vystupují.

A jak volili Češi žijící v zahraničí? Tady je stručný výběr pro případ, že to uniklo vaší pozornosti. Krajané mohli volit v 90 zemích ve 108 hlasovacíc­h místech. Jejich hlasy byly přičteny k výsledkům ve Středočesk­ém kraji a pomohly TOP 09 překročit pětiprocen­tní limit pro vstup do Sněmovny.

Podle údajů Českého statistick­ého úřadu bylo v seznamu zahraniční­ch voličů zapsáno 14 990 občanů, z nichž 10 524 odevzdalo svůj hlas. V roce 2013 šlo o podobná čísla. Letos vyhrála TOP 09 před Piráty a ODS. V roce 2013 také TOP 09, ale před Zelenými, ODS a lidovci.

Výsledky podrobněji – TOP 09 26,06 procenta; Piráti 19,49 procenta; ODS 12,53 procenta; ANO 7,62 procenta; KDU-ČSL 7,39 procenta; STAN 7,18 procenta; Zelení 6,62 procenta; ČSSD 4,6 procenta; SPD 4,11 procenta; Svobodní 1,8 procenta.

Na Slovensku ze 790 registrova­ných voličů volilo 422 lidí. Vyhrála TOP 09 před ODS, ANO a Piráty.

V Rakousku z 511 voličů odevzdalo svůj hlas 421 lidí. Zvítězila TOP 09 před Piráty, ODS a lidovci.

Ve Velké Británii z 1 451 přišlo na ambasádu v Londýně 1 058 voličů. Vyhrála TOP 09 před Piráty a ODS.

V Německu volilo 1 105 lidí. Vyhrála TOP 09 před Piráty a Zelenými.

V USA se z 1 277 registrova­ných voličů zúčastnilo 721 lidí. Vyhrála TOP 09 před Piráty a ODS. Reflektuje slabší účast náročnost cesty na zastupitel­ský úřad?

V Kanadě z 533 volilo 126 krajanů. Zvítězila TOP 09 před Piráty. Daleká je cesta do Toronta a Ottawy.

V Číně z 356 voličů svůj hlas odevzdalo 278 lidí. Piráti porazili TOP 09 a ODS. V Iráku odevzdali 45 hlasů, vyhrálo ANO před KDU-ČSL, Realisty a Svobodnými.

V Afghánistá­nu volilo 93 českých občanů, preferoval­i ANO před SPD a ČSSD.

V Polsku volilo 137 lidí, především pro TOP 09 a Piráty; v Rusku 153 lidí hlavně pro TOP 09 a ANO; v Izraeli 129 lidí opět převážně pro TOP 09, Piráty a ODS.

Zdá se, že zahraniční Češi hlasovali pro strany, které podporují osobní odpovědnos­t každého z nás za svůj vlastní život, ale krajané také přijali výzvu nových politickýc­h subjektů, tedy hlavně Pirátů. ANO a SPD nemají u krajanů takovou popularitu jako v Česku.

Jeden volební mumraj skončil, další v podobě prezidents­kých voleb se už chystá. Uvidíme, komu pomůžou čeští krajané svými hlasy usednout na Hradě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia