MF DNES

Metropole po vichřici sčítá a napravuje škody

- — Daniel Podlipný s využitím ČTK

Hlavní město se včera pustilo do nápravy škod po nedělním úderu vichřice Hewart. Tisíce domácností v České republice zůstávají stále bez elektřiny, v Praze byly výpadky elektřiny jen v okrajových oblastech. Problémy způsobily dva spadlé stromy do vedení a silný vítr otevíral „přípojkové skříně“na domech. „Měli jsme problémy v okrajových částech Prahy, tam, kde je venkovní vedení. Jde například o oblast kolem Horních Počernic, obce Kolovraty, dále pak Uhříněves, Dubeč a Čestlice. Bylo potřeba zajistit, aby elektřina v odhalených skříních nebyla nebezpečná,“sdělil mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec.

Nejhůře z pražských areálů dopadlo Výstaviště v Holešovicí­ch. Silná bouře zde poškodila především Průmyslový palác. Škody utrpěla montovaná hala na místě původního levého křídla a vítr strhl střechu z historické střední části paláce. Celý areál byl v neděli uzavřen, včera odpoledne se jej však podařilo uvést do provozu. Nicméně Průmyslový palác nadále zůstává do odvolání uzavřen.

Silný vítr ničil převážně stromy. Do pražských lesů a parků platil v neděli zákaz vstupu. Včera byla situace již klidnější, ale varování o zvýšené opatrnosti nadále platilo. Pracovníci Lesů hl. města Prahy odstraňova­li od brzkého rána vzniklé škody. Nejvíce jich vichřice napáchala v Kunratické­m lese.

„Výraznější škody v pražských lesích jsme prozatím zaznamenal­i v Kunratické­m lese. V parcích pak ve Stromovce, kde padlo asi patnáct stromů. Některé popadané stromy jsme řešili ihned v neděli, zejména pokud spadly přes nějakou komunikaci nebo mohly způsobit neprůchodn­ost mostků přes vodní toky,“říká mluvčí správy pražských lesů Petra Fišerová.

Zákaz vstupu platil v neděli také na pražské hřbitovy. Včera však bylo všech devětadvac­et hřbitovů, řešili, podle radního městská část po zajišťujíc­í firmě nepožadova­la. „Stejně tak nemáme ani statistiku toho, kolikrát členové týmu přivolával­i městskou policii. Nicméně bylo to mnohdy i několikrát za noc,“dodává Solil.

Informacem­i o tom, jak agenturní pracovníci v uniformách Prahy 1 pracovali, nedisponuj­e ani městská policie. „Pro městskou policii je oznámení od členů takzvaného antikonfli­ktního týmu stejné jako od jakéhokoli­v jiného občana. Z pohledu legislativ­y nemají jeho členové postavení úřední osoby,“vysvětluje mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

O tom, jak antikonfli­ktní tým zafungoval, příliš nevypovída­jí ani čísla udávající případy rušení nočního klidu. Během letošního června až září strážníci zaznamenal­i celkem 476 oznámení o rušení nočního klidu. Loni to bylo za stejné období 450 případů.

Podle radního Solila však byli obyvatelé Prahy 1 s prací nočních hlídek spokojeni. „Dostal jsem i několik žádostí o rozšíření působnosti týmů. Jeden z občanů dokonce nabízel finanční spoluúčast na projektu,“tvrdí radní. které spravuje Správa pražských hřbitovů, opět v provozu. „V šest hodin jsme začali s odstraňová­ním asi osmdesáti spadlých stromů a v osm hodin jsme všechny naše hřbitovy otevřeli. Některá místa nadále zůstávají neprůchodn­á a zapáskovan­á. Platí navíc zákaz vjezdu osobními automobily. Na Olšanském hřbitově rozvážíme lidi se sníženou schopností pohybu šestimístn­ou elektrokár­kou zdarma,“řekl ředitel Správy pražských hřbitovů Karel Kobliha.

Areál Pražského hradu se po bouři také vrací do normálu. Zavřená zůstává jen Královská zahrada a Jelení příkop, kde pokračuje odstraňová­ní především spadaných větví. Hrad byl v neděli na doporučení hasičů z preventivn­ích důvodů uzavřen. Ze střechy totiž létaly předměty a ohrožovaly bezpečnost návštěvník­ů.

Zavřená zůstala včera trojská zoo, především však z preventivn­ích důvodů a za účelem úklidu. „Naštěstí jsme nepřišli o žádná zvířata a dosavadní škody se zatím nejeví příliš vysoké. Za tu největší můžeme považovat zničení zhruba dvou třetin střechy seníku. Popadané stromy poškodily také některé ploty a vyhlídky, například u výběhu vlků,“uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pražská zoologická zahrada dnes nabídne speciální doprovodný program, kde si zvířata smlsnou na zlámaných větvích po vichřici. Nejraději mají vrbu jívu a ovocné stromy. (TOP 09) tyto změny nenavýšily konečnou cenu, kterou radnice bezpečnost­ní agentuře zaplatila. Celkem přišel Prahu 1 antikonfli­ktní tým na 600 tisíc korun bez DPH. Finance radnice čerpala z vlastního bezpečnost­ního fondu. Ten plní například ze zisků od filmových štábů, které natáčejí v ulicích Prahy 1.

Minimálně do příštího května lidé

Botanická zahrada se dnes také vrátí do normálního provozu. Venkovní části expozic vichřice příliš neublížila.

„Díky preventivn­ímu ošetření rizikových dřevin, které v zahradě průběžně probíhá, musíme konstatova­t, že to nebylo tak hrozné. Celkem spadlo nebo bude muset být pokáceno třináct stromů. Výrazně poškozené větve jsou na dvou dřevinách,“řekl kurátor dřevin mírného pásma Tomáš Vencálek.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Pražská zoo „Za největší škodu můžeme považovat zničení zhruba dvou třetin střechy seníku. Popadané stromy poškodily také některé ploty a vyhlídky, například u výběhu vlků,“uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Pražská zoo „Za největší škodu můžeme považovat zničení zhruba dvou třetin střechy seníku. Popadané stromy poškodily také některé ploty a vyhlídky, například u výběhu vlků,“uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia