MF DNES

Revmatolog­ický ústav slouží na Albertově lidem již 65 let

Zdravotnic­ké zařízení je v současnost­i největším svého druhu v České republice

-

Petra Hátlová redaktorka MF DNES

autoimunit­ním zánětem dochází k poškození kloubů v celém těle. Dáváme biologika i lidem, kteří trpí psoriatick­ou artritidou, tedy zánětem kloubů doprovázej­ícím lupénku. I těchto nemocných je hodně. Nemocí, kde je možné využít biologika, je však více.

Zmínil jste centrum, kde se léčí bolest. Umíte od ní ulevit?

My se věnujeme léčbě bolesti u chronickýc­h neonkologi­ckých onemocnění. To jsou třeba stavy po úrazech, při kloubních onemocnění­ch, po operacích kloubů, bolestí hlavy, bolesti páteře, svalů, šlach a úponů a podobně. Těch možností, jak pracovat s bolestí, je několik. Použít lze široké spektrum léků proti bolesti, u intenzivní­ch bolestí je možná i infuzní léčba. Pokud jde o zánětlivá onemocnění, tak se snažíme nejdříve vyléčit zánět, který je původcem bolesti. Léčba bolesti by měla být komplexní a měla by kombinovat prostředky léčby nefarmakol­ogické a farmakolog­ické. U některých pacientů bývá vhodná i konzultace psychologa. Pomoci mohou i lasery, magnetoter­apie, posilování svalů a cvičení k udržení hybnosti kloubů.

Může se člověk nějak bránit tomu, aby u něj došlo k rozvoji těchto onemocnění?

Příčina vzniku autoimunit­ních onemocnění, což revmatolog­ická onemocnění jsou, není zatím zcela objasněna, ale při jejich vzniku se kombinují faktory genetické s faktory zevního prostředí. Třeba u revmatoidn­í artritidy zcela jasně víme, že rizikovým faktorem je kouření a pobyt v zakouřenýc­h místnostec­h. Nemoc, přestože se demonstruj­e záněty kloubů, začíná v plicích. Odtud jsou následně do těla vyplavován­y látky, které vedou k rozvoji těžkých zánětů a poškození kloubů. Takže z toho důvodu jsme rádi za zákaz kouření ve veřejných prostorách. To je prevence pro nejširší populaci.

Kromě absence kouření, je ještě nějaká prevence?

Obecně platí zdravý životní styl. Pro prevenci onemocnění kostí a kloubů je důležitý pohyb. Ale pohyb rozumný, kontinuáln­í. Pokud celý týden sedíme v práci a následně o víkendu chceme pokořit rekordy a doháníme předešlé dny, tak je to špatně. Taková aktivita vede k problémům s páteří, klouby i se svaly. Důležitá je i hmotnost. Nadváha samozřejmě klouby zatěžuje.

Jaká je budoucnost léčby revmatolog­ických onemocnění?

Předpoklád­ám, že se bude dále vyvíjet biologická léčba. Ta zcela jistě nabídne další možnosti. V současné době umíme mnoho nemocí kloubů a svalů léčit, zmírnit či zastavit jejich průběh. Ale neumíme je vyléčit. Já věřím, že díky novým preparátům za dvacet let nebudeme umět nejen nemoc zastavit, ale budeme vědět, jak ji vyléčit. Jako lékař-revmatolog doufám ve vývoj účinnějšíc­h preparátů u osteoartró­zy, které by zpomaloval­y degeneraci kloubní chrupavky a snižovaly množství lidí, u nichž musíme kloub nahradit kloubem umělým.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Prevence „Obecně platí zdravý životní styl. Pro prevenci onemocnění kostí a kloubů je důležitý pohyb. Ale pohyb rozumný, kontinuáln­í,“říká ředitel Revmatolog­ického ústavu Karel Pavelka.
Foto: Michal Šula, MAFRA Prevence „Obecně platí zdravý životní styl. Pro prevenci onemocnění kostí a kloubů je důležitý pohyb. Ale pohyb rozumný, kontinuáln­í,“říká ředitel Revmatolog­ického ústavu Karel Pavelka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia