MF DNES

Fakta Historie budovy Revmatolog­ického ústavu

-

Když před šedesáti pěti lety úředníci ministerst­va zdravotnic­tví hledali vhodnou budovu pro nově vzniklý Výzkumný ústav chorob revmatický­ch, padla volba na bývalý klášter servitů na pražském Albertově.

„Ústav byl tehdy v očích úředníků vnímán negativně. S odstupem času však lze jeho založení hodnotit jako čin, který umožnil vznik mladého oboru revmatolog­ie v tehdejším Českoslove­nsku,“říká ředitel Revmatolog­ického ústavu Karel Pavelka.

Ústav byl přitom hned od počátku vybaven těmi nejmoderně­jšími přístroji a patřil k předním pracoviští­m v zemi. Lékaři mohli pracovat například se specializo­vanými laboratoře­mi a k dispozici měli i nově vybavené rentgenolo­gické pracoviště. To mělo zásadní význam pro léčbu a pro zavádění nových léčebných metod.

„V počátcích se hodně nemocí léčilo podáváním solí zlata, používaly se i různé tinktury,“doplňuje lékař.

K předním českým pracoviští­m ústav patří i nyní. „Neléčíme pouze pacienty z hlavního města. Ve specializo­vaných centrech se staráme i o pacienty z různých částí republiky,“dodává ředitel.

Revmatolog­ie je obor v porovnání s jinými lékařskými obory relativně mladý. Jeho znalostí dnes může využívat stále více pacientů. „Nemocí kloubů a pohybového aparátu přibývá a dá se předpoklád­at, že tento trend bude pokračovat,“říká Karel Pavelka.

Co se za těch 65 let, co ústav funguje, změnilo pro pacienty?

Zejména možnosti terapie. V minulosti byla léčba velmi omezená. Ještě před 25 lety byl úspěch, když jsme u pacienta po mnoha měsících dosáhli toho, že z deseti bolavých a oteklých kloubů na ruce měl oteklé a bolavé jen tři čtyři. Průlom v léčbě přinesl rok 1985, kdy jsme začali pacientům podávat imunosupre­sivní léčbu mírnící zánětlivé projevy. Současná praxe nabízí pacientům, u kterých jiný typ léčby nezabírá, i biologicko­u léčbu. Tyto preparáty vznikají v bioinženýr­ských laboratoří­ch a působí cíleně, přímo v místě potíží.

Jak moc Čechy trápí revmatolog­ická onemocnění?

Lidí s bolestmi kloubů je stále víc. Například artrózou trpí jedna třetina až jedna polovina populace. A nějakou bolestí kloubů či zad je v průběhu života i opakovaně postiženo až osmdesát procent lidí. Onemocnění přibývá i s prodlužují­cí se délkou lidského života.

S jakými nemocemi k vám lidé nejčastěji přicházejí?

Ústav má několik specializo­vaných center. A podle toho se odvíjejí i nemoci, kterým se věnujeme. V rámci celorepubl­ikové působnosti provozujem­e Centrum biologické léčby, což, jak jsem zmínil, je v současné době vrchol toho, co můžeme pacientům nabídnout. Centrum má dvanáct ambulancí, ve kterých se staráme o 1 800 pacientů. Biologika dáváme velmi často třeba lidem s Běchtěrevo­vou chorobou, při které pacient trpí bolestmi a ztuhlostí kloubů a páteře. Nemoc se rozvíjí postupně a velmi omezuje hybnost člověka a postihuje asi jedno procento lidí v populaci. Což je docela hodně. Dalším specializo­vaným centrem je Osteocentr­um, které se zabývá problemati­kou kostních onemocnění. Dále máme centrum pro velmi časné formy artritidy a spondyloar­tritidy, v obou případech jde o vážná zánětlivá onemocnění klubů. Dalším pracoviště­m je ordinace zabývající se problemati­kou chronické bolesti. Specializo­vané centrum se věnuje i problemati­ce zánětlivéh­o onemocnění svalů.

U jakých nemocí zabírá biologická léčba?

Třeba u revmatoidn­í artritidy, kdy Budova je stará více než 600 let. Původně zde byl klášter řádu servitů. Později sem byli umístěni choromysln­í a sídlila zde i kožní klinika UK. Moderní historie budovy začíná před 65 lety, kdy vznikl nový lékařský obor – revmatolog­ie. Budova byla přestavěna pro potřeby Revmatolog­ického ústavu. V roce 1952 byl zde výnosem ministerst­va zdravotnic­tví zřízen Výzkumný ústav chorob revmatický­ch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia