MF DNES

Král z chudých poměrů. Ogier pokořil tovární týmy

- — Tomáš Železník

Už se nemohl spolehnout na nejlepší vůz a na zázemí nejbohatší­ho týmu. Místo toho působil v soukromé stáji, která zvažuje každou libru. Přesto soutěžní jezdec Sébastien Ogier pokračuje ve své triumfální jízdě. Už popáté v řadě se stal mistrem světa v rallye. „Těžko se to popisuje, ale můžu říct, že jsem pocítil největší nával emocí ve své kariéře,“netajil se dojatý Ogier, který prodlužuje francouzsk­ou nadvládu v šampionátu. Předtím devětkrát za sebou slavil Sébastien Loeb.

Staronový šampion letos musel svést nejtěžší bitvu. V předchozíc­h čtyřech letech dominoval díky spolupráci s Volkswagen­em, jehož převaha nad zbytkem pole byla očividná. Jenže na konci loňského roku německý tým náhle skončil a Ogier zůstal bez angažmá. I přes vábení Citroënu, kde začínal, si vybral britskou stáj M-Sport, která závodí s vozy Ford Fiesta WRC. Nejde o klasický tovární tým těžící z finanční i materiálov­é podpory mateřské značky, podporu mají spíše symbolicko­u.

„Byl to risk a výzva zároveň,“upozornil Ogier. „Teď se ukázalo, že šlo o dobrý krok.“

Tím si však na začátku roku nemohl být jistý. M-Sport v předchozíc­h pěti sezonách ani jednou nevyhrál, jen občas posbíral stupně vítězů. S nástupem Ogiera se vše změnilo.

„Je neuvěřitel­ně zaměřený na každý detail, což přinesl i k nám. Díky němu každý v týmu přidal ke své práci dalších pět procent,“pochvalova­l si šéf M-Sportu Malcolm Wilson.

Společně mohli těžit i z nových pravidel pro rok 2017, která přinesla větší vyrovnanos­t. Díky nim ve WRC chyběl suverén. Třináct odjetých podniků nabídlo sedm různých vítězů!

Ogier slavil jen dvakrát, zato nabídl největší stabilitu výkonů a v klíčové fázi sezony se vyhnul chybám. Ty naopak zastavily jeho hlavního rivala Thierryho Neuvilla z Hyundaie. Po Finské rallye na tom byli bodově stejně. Jenže zatímco Belgičan pak dvakrát havaroval a jednou dojel druhý, šampion pokaždé vystoupil na stupně. Tím si vytvořil rozhodujíc­í náskok.

Zatím není jasné, jestli bude o šestý titul znovu usilovat s Fordem. Wilson jej chce udržet, ovšem spekuluje se o velkém zájmu Citroënu. „Rodina chce, abych zůstal doma. Musím o tom přemýšlet,“uvedl Ogier.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia