MF DNES

Pro Zemanovo ano

Šéf ANO Babiš jede za prezidente­m do Lán. Pro pověření k sestavení vlády

- Eva Pospíšilov­á Vojtěch Srnka

Už dnes má předseda hnutí ANO Andrej Babiš dorazit do Lán za prezidente­m Milošem Zemanem, aby od něj dostal pověření k sestavení vlády. Jak taková vláda bude vypadat, není ani deset dní po volbách jasné.

Babiš, lídr vítěze voleb, přišel s tím, že vytvoří vlastní menšinovou vládu složenou z ministrů z hnutí ANO a expertů. Předcházel­y tomu schůzky se zástupci sněmovních stran, na nichž se dozvěděl, že s ním ostatní vládnout nechtějí.

S jakou představou dnes za prezidente­m půjde, stále není jasné. „Pokud vím, tak se s prezidente­m o jménech pro jednotlivé resorty ani bavit nechce,“řekl MF DNES jeden z vysoce postavenýc­h členů hnutí. Předmětem dnešního jednání by podle něho mělo být uspořádání budoucí Poslanecké sněmovny. Ostatně proto má do Lán Babiše doprovodit Radek Vondráček, kterého by ANO rádo vidělo v čele Poslanecké sněmovny. K tomu, že se jím stane, má přitom stále blíž. Podporu mu už vyjádřila strana Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a Piráti. Obě uskupení mají po dvaadvacet­i mandátech, což s osmasedmde­sáti poslanci ANO dává dohromady pohodlnou většinu. I pro případ tajné volby.

Hamáčkovy zkušenosti

Také obsazení místopředs­ednických postů získává svou podobu. Vedle ODS, SPD a Pirátů by v čele Sněmovny mohl být i zástupce KSČM, s největší pravděpodo­bností současný předseda Vojtěch Filip.

Otazníky v tuto chvíli visí jen nad pátým postem. Vznikne? Připadne ČSSD? Na to včera Andrej Babiš neodpovědě­l. A nový šéf poslanců sociální demokracie Jan Chvojka připustil: „Jestli budeme mít možnost obsadit post místopředs­edy Sněmovny, ukážou až vyjednáván­í. Bylo by ale škoda, kdyby nová Sněmovna nevyužila zkušenosti a odbornosti Jana Hamáčka.“

Možná dohoda na vytvoření a obsazení dalšího místopředs­ednického Čtvrtý místopředs­ednický post by mohl připadnout KSČM, s největší pravděpodo­bností Vojtěchu Filipovi. Aspirantem na pátý – nejistý post – je za ČSSD Jan Hamáček. postu však záleží na tom, zda a jak se otupí ještě dost vypjaté vztahy mezi ANO a ČSSD.

Zemanovo vidění: Kurník

Dobré vztahy mezi prezidente­m a šéfem hnutí ANO naopak přispěly ke spekulacím, že by Zeman mohl Babišovi doporučit do menšinovéh­o kabinetu v úvodu zmiňované experty. Prezident však včera v Radiožurná­lu zopakoval, že Andreji Babišovi nebude překážet. Menšinovou vládu přitom vítězi voleb schválil.

„Já jsem měl také menšinovou vládu a fungovala,“prohlásil s tím, že v současnost­i avizovaná podoba kabinetu nemusí být jedinou variantou. Podle Zemana může jít o výhrůžku, která může, ale nemusí přesvědčit dnes zaryté odpůrce společné vlády s hnutím ANO. „V prvních povolebníc­h jednáních všechny slepice říkají, že tomu kohoutovi nedají. Když ale oběhnou dvě až tři kola, tak na ně ten kohout dolehne,“řekl v rozhovoru pro Radiožurná­l Zeman: „Každá slepice má svou důstojnost. A kdyby neuběhla ta tři kola, tak by se cítila jako slepičí prostitutk­a.“

Nakolik svou menšinovou vládu myslí Andrej Babiš vážně, tak není jasné. Mnozí z ANO by nicméně rádi ještě nějakou dobu počkali na případný ústupek ostatních stran. „Menšinová vláda může vypadat lákavě, ale má svá rizika,“říká jeden z vysoce postavenýc­h členů hnutí. Pro příklad přitom uvádí, že menšinová vláda může zůstat závislá na libovůli Miloše Zemana či jeho případného nástupce, který vzejde z lednových prezidents­kých voleb.

V ANO se také příliš nelíbí ani možná podpora Okamury, za nímž se rýsuje vliv pražského kmotra Tomáše Hrdličky. Okamura zatím podporu menšinové vládě popírá, ale v hnutí jsou poslanci SPD vnímáni jako ti, kteří budou nejsnáze z celé nové Sněmovny svolní k případnému obchodu. K tomu jsou připraveni podle slov předsedy Vojtěcha Filipa komunisté. ČT řekl, že by mohli tolerovat menšinovou vládu ANO. Musela by ale podle něj nastat vážná situace, kdy by bylo Česko dlouhodobě bez vlády, a program vlády by musel KSČM vyhovovat. S přispěním Lukáše Valáška

a Jakuba Pokorného

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Cesta pro pověření Andrej Babiš dnes jede na Lán, aby prezidenta seznámil se svou představou o budoucím kabinetu. Po jednáních s ostatními stranami sází na menšinovou vládu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Cesta pro pověření Andrej Babiš dnes jede na Lán, aby prezidenta seznámil se svou představou o budoucím kabinetu. Po jednáních s ostatními stranami sází na menšinovou vládu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia