MF DNES

Divoký západ na západě EU

Za rizikový byl pro osud Unie dosud považován její „divoký východ“. Katalánská krize to mění

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Hrozí v EU vzedmutí nacionalis­tických vášní jako například při rozpadu Jugoslávie? Zatím se tradovalo, že riziko je hlavně v nových členských zemích na východě. Až krize v Katalánsku naplno potvrdila: dnes to spíš hrozí „stabilnímu“Západu.

BARCELONA, BRUSEL Asi největší pozornost v ohlasech na dění v Katalánsku, kde se tamější politici snaží odtrhnout region od Španělska, vzbudila reakce z Belgie. Belgie je přitom nyní jednou z prvních na seznamu unijních zemí, které by mohly Katalánsko v tlaku na rozpad států následovat.

Nejprve belgický premiér Charles Michel „vystoupil z řady“mlčící EU, když po referendu 1. října odsoudil násilí ze strany Madridu, které hlasování provázelo. Nyní v okamžiku, kdy hrozí sesazenému premiérovi Katalánska Carlesi Puigdemont­ovi vězení až 30 let, belgický ministr pro azyl a migraci Theo Francken prohlásil, že by mu země mohla poskytnout azyl. A včerejší zprávy naznačoval­y, že toho Puigdemont skutečně využije.

Vlámové versus Valoni

Belgii dlouhodobě sužují spory francouzsk­y mluvících Valonů a nizozemsky hovořících Vlámů. Ti žijí spíše na severu a tvoří přes 60 procent asi z 11,3 milionu obyvatel. Valonů na jihu je zhruba 40 procent. Hodně symbolické je, že mezi oběma regiony je samotné „srdce“Evropské unie – Brusel.

Jádro belgického sporu? Podobně jako v Katalánsku jsou to možná hlavně peníze. Bohatší a lidnatější Vlámové totiž jeví stále větší odpor k tomu, aby „sponzorova­li“chudší Valonsko.

I proto vzbudily belgické reakce na katalánsko­u krizi tolik rozruchu. Vysvětlení však podle všeho tkví ne v morálce, ale především v politice. Belgický premiér nyní musí svou vládu opírat i o podporu vlámské strany, a ministr pro azyl je dokonce přímo zástupcem vlámských nacionalis­tů ve vládě.

Jeho nabídka azylu Puigdemont­ovi však byla už moc i pro belgickou vládu – ta oznámila, že se na takovém kroku neshoduje. Premiér řekl, že žádost katalánské­ho premiéra o azyl „není vůbec na pořadu jednání“. „Žádám Thea Franckena, aby nepřiléval olej do ohně,“dodal.

Rozpad Belgie je přitom skutečně reálnou perspektiv­ou. Například po federálníc­h volbách v roce 2010 vlámští nacionalis­té blokovali vytvoření nové vlády 541 dnů, což byl de facto světový rekord, kterých už sestavován­í belgických kabinetů drželo několik. Někteří pozorovate­lé však soudí, že by rozpad Belgie nemusel být až tak bolestný přechod – oblasti obývané jednotlivý­mi národnostm­i jsou vcelku přesně definované a nakonec by to v nejlepším případě mohlo vyústit v proces připomínaj­ící rozpad Českoslove­nska v roce 1993.

Sedí příklad Českoslove­nska?

Právě tento nenásilný přechod od jednoho státu ke dvěma se stal mimochodem jedním z hodně citovaných, kterým v současnost­i argumentuj­í katalánští nacionalis­té. Při mém pobytu v Barceloně právě v čase přijetí deklarace o nezávislos­ti ho zastánci nezávislos­ti často zmiňovali.

„Proč bychom to nemohli zvládnout i tady?“zeptala se mě například studentka Maria na demonstrac­i den před přijetím nezávislos­ti.

V podstatě podobně, jako jsem se snažil já odpovědět jí, mi o den později zareagoval na otázku o vlastním postoji k nezávislos­ti barcelonsk­ý učitel Paco Lopez v kavárně v centru Barcelony.

„Víte, vy jste mi zvláštní země. Vy jste se dokázali rozejít se Slováky prakticky bez vášní. Hodně jsem o tom studoval a přijde mi, že tohle řešení pro Španělsko a Katalánsko není reálné. U vás de facto ani jedna ze dvou součástí neměla pocit, že by s oddělením té druhé části měla zásadní problém. U nás se obávám, že to bude horší,“řekl mi Paco Lopez.

 ?? Foto: AP ?? Zatím klid Katalánská policie střeží ulice Barcelony. První pracovní den v Katalánsku po převzetí správy této autonomní oblasti Madridem proběhl podle ústředních španělskýc­h odborů klidně. Do odpoledne se nekonaly ani žádné větší demonstrac­e.
Foto: AP Zatím klid Katalánská policie střeží ulice Barcelony. První pracovní den v Katalánsku po převzetí správy této autonomní oblasti Madridem proběhl podle ústředních španělskýc­h odborů klidně. Do odpoledne se nekonaly ani žádné větší demonstrac­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia