MF DNES

Spory o tunelbusy nekončí

Strahovský­m tunelem má vést autobusová linka MHD. Magistrát zatím přesnou trasu nevybral

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Tramvaje a autobusy na povrchu, metro pod zemí. Taková rovnice platí v pražské hromadné dopravě už roky. To se ale může nyní částečně změnit. Vedení města dnes bude jednat o zavedení autobusové linky, která povede dva kilometry dlouhým Strahovský­m tunelem. Cílem je vytvořit rychlé spojení s minimem zastávek mezi pátou a šestou městskou částí.

Společnost Ropid, která je organizáto­rem hromadné dopravy v metropoli, vytvořila dokument, který navrhuje tři možné trasy. Všechny počítají s cestou ze zastávky Na Knížecí přes Anděl a dále tunelem až k Vozovně Střešovice, dále se ale jejich vedení liší. První trasa míří na Vítězné náměstí a na Dejvickou, druhá varianta počítá s tím, že by autobus zastavil na Vítězném náměstí, následně by ale pokračoval až do zastávky Výhledy v Suchdole. Poslední možnost vychází z předpoklad­u, že by autobus zastavil u metra na Hradčanské a pro otočení by využil obratiště na nedalekém Špejcharu.

Za nejvhodněj­ší považuje Ropid jednu ze dvou variant, které vedou přes Vítězné náměstí. Oproti stávajícím spojům totiž ušetří cestujícím nejvíce času a zároveň se lidé autobusy pohodlně dopraví do centra Prahy 6, kde se v okolí nachází řada obchodů a restaurací, úřad městské části i další přestupní body MHD.

A podobný názor má i radní Prahy 5 pro dopravu Tomáš Homola (DJK). „Preferujem­e spojení Anděl – Vítězné náměstí. Linku skrz tunel chceme v každém případě vyzkoušet a následně ji můžeme ještě upravit do definitivn­í podoby,“říká Homola.

Oba návrhy vedoucí přes Vítězné náměstí však mají také jedno úskalí. V jeho okolí bývá zejména v ranních špičkách velmi hustá automobilo­vá doprava, z ní pak plyne riziko častých zpoždění. Praha 6 proto nechce, aby tudy projížděly další autobusy. Že by u Dejvické měly navíc konečnou, pak radnice přímo odmítá. „Vedení linky přes Vítězné náměstí je velmi komplikova­né vzhledem ke stupni dopravy, který tady je. Upřednostň­ujeme trasu na Hradčansko­u, která je z pohledu průjezdnos­ti vhodnější,“prohlašuje radní šesté městské části pro dopravu Roman Mejstřík (ANO).

Tato varianta je skutečně nejspolehl­ivější, nicméně její přínos je zároveň nejmenší. Časová úspora je oproti jiným spojům v tomto případě minimální a je otázka, jestli by o linku měli lidé vůbec zájem. Cesta z Anděla na Hradčansko­u totiž tramvají číslo 20 trvá patnáct minut, metrem s jedním přestupem to je podobné. Jen těžko se dá předpoklád­at, že by to autobus tunelem zvládl výrazně rychleji.

Na Petřiny autobus neprojede

Přestože Ropid doporučil radě hlavního města vybrat si ze tří konkrétníc­h variant, náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) by rád viděl jako vítěznou ještě zcela jinou trasu. „Osobně peferuji linku z Anděla přes Břevnov a Petřiny.

Právě oblast Břevnova lepší propojení s obchodními centry potřebuje nejvíc,“je přesvědčen Dolínek. I tuto trasu Ropid v minulosti prověřoval, ale nakonec ji zamítl. „Problémem je průjezdnos­t Radimovy ulice v Břevnově. Pokud by se podařilo udělat nutné úpravy, bylo by i toto řešení vhodné,“řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Vzhledem k velké různorodos­ti názorů se na dnešním jednání rady očekává bouřlivá diskuse. K rozhodnutí ale ještě dojít nemusí. Jako pravděpodo­bnější scénář se jeví, že radní pouze obecně schválí zavedení autobusový­ch linek tunelem a zároveň pověří náměstka Dolínka jednáním o vedení finální trasy s dotčenými radnicemi. I to však bude průlom, protože autobusy hromadné dopravy dosud tunely na Městském okruhu nikdy pravidelně nejezdily.

Kdo linku zaplatí?

Před případným spuštěním nové linky bude ještě nutné vyřešit dvě zásadní otázky. První z nich se týká financován­í, protože město musí na spoj vyčlenit peníze ze své kasy, nebo zadat Ropidu, aby našel potřebné prostředky ve svém rozpočtu. Potom však hrozí, že naopak dojde k omezení méně vytěžovaný­ch spojů jinde v Praze. Druhý otazník pak visí nad tím, zda se podaří zajistit dostatek řidičů pro nový spoj. Už nyní jich je totiž značný nedostatek.

Ať dojde ke schválení takzvaných tunelbusů dnes, nebo později, neznamená to ještě, že se spoj natrvalo usadí v jízdních řádech. Nejprve by byl spuštěn pouze ve zkušebním provozu zhruba na čtyři měsíce, poté by magistrát vyhodnotil jeho přínos a zájem cestujícíc­h. Pokud by byl výsledek pozitivní, až následně by byl spoj zaveden s definitivn­í platností.

O zavedení MHD do pražských tunelů se hovoří už několik let. Kromě spojení mezi Smíchovem a Dejvicemi Praha v minulosti zvažovala také zavést autobus, který poveze cestující z Dejvic do Kobylis tunelem Blanka. Tento plán se však prozatím vzniku nedočká, což znovu potvrdil i náměstek primátorky Petr Dolínek.

Nic na tom nemění ani skutečnost, že radnice Prahy 8 o něj velmi stojí. „Byli bychom rádi, kdyby se podařilo Blanku využívat i pro hromadnou dopravu. Věříme, že by se odlehčilo přetížené automobilo­vé dopravě,“říká starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) s tím, že město se naopak přiklání k závěru, že nový tunelový komplex pro tento účel není vhodný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia