MF DNES

Hvězda bez kontroly

Proč Radek Šírl v divizním utkání napadl rozhodčího

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

když v něm fotbal místo radosti vyvolává záchvaty vzteku?

Má hráč s jeho zkušenostm­i a pověstí zapotřebí kazit si jméno kvůli bodům do divizní tabulky?

Navíc by měl jít příkladem: vždyť Bohemians ho nedávno jmenovali patronem své juniorské akademie ve Velvarech.

Za osm let v ruském Petrohradu vydělal pohádkové peníze, jen za vítězství v poháru UEFA bral milion eur. Mohl by si fotbal užívat, jen se jím bavit a nad strkanicem­i na hřišti mávnout rukou.

Jenže ne každý to dokáže. Ne každý se srovná s krokem do jiného světa, kterým divize v porovnání s elitní soutěží, evropskými poháry nebo reprezenta­cí jistě je.

Dá se pochopit, že řada profíků raději kariéru zabalí, než aby poslouchal­i nadávky křiklounů opřených o klandr a snášeli provokace.

To však není Šírlův případ. Zbuzany si sice na webu postěžoval­y, že rozhodčí hru příliš pouštěl, ale i trenér Luboš Urban uznal, že Šírl to přepískl: „Předvedl úlet. A úder proti mně, spoluhráčů­m i klubu.“

Šírl není první hráč se známým jménem, kterému se zatmělo před očima. Jiný bývalý reprezenta­nt Aleš Bažant se před dvěma lety nechtěně připomněl v zápase III. třídy, kterou hrál za Horoměřice.

„Po odpískání faulu se mne zeptal, zda jsem ženatý a mám děti. Poté mi řekl, že mi přeje, aby mi děti pochcípaly. Po vyloučení se na mne rozeběhl a kolenem mne surově a vší silou nakopl do genitálií,“vylíčil jeho běsnění rozhodčí.

A pamatujete, jak si hokejový idol Dominik Hašek ještě během kariéry zpestřil léto zápasem v in-line hokeji? Skončilo to drsným útokem na soupeře, který si poležel v nemocnici, a incident se řešil u soudu.

Dovolil by si někdo z nich stejné chování v lize, před zraky tisíců diváků a za dohledu fotografů a kameramanů? Sotva.

Dobře že Šírlův výstup se podařilo zachytit. Snad poslouží jako výstraha těm, kdo se ve sportovním podpalubí neumí ovládat.

 ??  ??
 ?? Foto: Jaroslav Legner/CNC/Profimedia ?? Ve Zbuzanech se sešli borci z ligy: Čontofalsk­ý, Lička, Kincl a Šírl.
Foto: Jaroslav Legner/CNC/Profimedia Ve Zbuzanech se sešli borci z ligy: Čontofalsk­ý, Lička, Kincl a Šírl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia