MF DNES

Černá díra inkluze: kde mizí stamiliony

Peníze určené na začleňován­í dětí skončily, kde neměly: ve speciálníc­h školách

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Na začátku byla jedna věta ve vyhlášce – a zmatek kolem toho, jak si ji vyložit. Na konci zbytečně vysoký účet za první rok inkluze. Desítky milionů korun doputovaly jinam, než ministerst­vo školství zamýšlelo. Nyní se ministerst­vo a kraje dohadují, co dál.

Téměř 10 procent prostředků v loňském roce z peněz na inkluzi totiž vyčerpaly takzvané praktické a speciální školy. A letos by jejich podíl podle odhadu ministerst­va mohl stoupnout až na čtvrtinu inkluzivní­ho rozpočtu.

Podle ministra školství Stanislava Štecha to znamená, že v řadě případů platí stejnou věc dvakrát. Tyto školy totiž dostávají od ministerst­va na každého žáka podstatně vyšší částku než školy základní. „Tento příplatek zohledňuje především nižší počet žáků ve třídách,“říká mluvčí ministerst­va Jarmila Balážová.

Inkluzivní peníze jsou podle ní určeny především pro školy základní, jejichž normativ s vyššími finančními nároky na vzdělání znevýhodně­ného dítěte nepočítá. Praktické a speciální školy si o peníze mohou říci jen ve výjimečnýc­h případech.

„Pokud do třídy, kde se vzdělávají děti s lehkým mentálním postižením, přijmete středně mentálně postižené dítě, potřebuje stejnou individuál­ní péči jako lehce mentálně postižené dítě ve škole běžné,“vysvětluje si to ředitel Základní školy a Střední školy Vinohradsk­á v Praze Stanislav Drbohlav. Jenže ne ve všech poradnách a školách si to vykládají také tak. Některé z nich zřejmě předepisuj­í podpůrná opatření všem stejně, tedy bez ohledu na to, do jaké školy chodí.

A teď zase škrtání

Na Základní škole a Praktické škole v Berouně na podkladu nových posudků ze speciálně pedagogick­ého centra přijali nové asistenty pedagoga. „Platíme je z prostředků na podpůrná opatření, ty by nám měli dávat automatick­y,“říká ředitelka školy Stanislava Dyršmídová.

„Ministerst­vo systém podpůrných opatření navrhlo, a mělo by ho tudíž ufinancova­t tak, jak ho školská poradenská zařízení doporučují,“dodává ředitelka.

Na ministerst­vu si to nemyslí. V srpnu ze dne na den seškrtali prostředky, které na podpůrná opatření pro tyto školy krajům posílají. S tím, že je mají zaplatit kraje ze stejných zdrojů jako dříve. Jenže peníze už kraje utratily jinak, například v mateřských školách, kde nově musí být na část dne dvě učitelky na třídu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia