MF DNES

Nábor do vlády

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ministr školství? Bylo by to velmi vážné rozhodován­í, přiznává ústavní právník a dlouholetý přednášejí­cí na několika univerzitá­ch Aleš Gerloch. Dobře se zná se současným ministrem školství Stanislave­m Štechem, a protože patří také do nejužšího týmu kolegia rektora na Univerzitě Karlově, jeho jméno se objevilo mezi odborníky, které šéf Andrej Babiš hledá do své vlády.

Byť oba tvrdí, že k žádnému kontaktu mezi nimi zatím nedošlo, podle zdroje MF DNES z hnutí ANO včera bylo i jeho jméno v jednání.

Právě ohledně obsazení ministerst­va školství Babiš zatím nemá vůbec jasno. V hnutí sice na tuto pozici má vhodného kandidáta, bývalého rektora Vysoké školy báňské – Ivo Vondráka. Ten je však hejtmanem Moravskosl­ezského kraje, a protože byl zároveň minulý měsíc zvolen do Sněmovny, musí se nejdříve rozhodnout: buď Praha, nebo Ostrava. Obojí by podle Babiše dělat neměl. A protože zatím není rozhodnutý, zůstává i post ministra školství s otazníkem.

Ostatně podobně jako kultura a resort průmyslu a obchodu, kam Babiš přemlouvá muže, kterého dobře zná – místopředs­edu ANO a někdejšího šéfa jedné z Babišových firem, chemičky Lovochemie, Richarda Brabce. Ale ten chce zůstat na ministerst­vu životního prostředí.

A že se s tím Babiš už smířil, naznačuje to, že přestal mluvit o sloučení ministerst­va zemědělstv­í a životního prostředí, jak psal ve své knize O čem sním.

„Pro nejbližší budoucnost to padlo. I když se mezi nimi asi budou dělat nějaké změny, třeba problemati­ku vody a vodních toků by mělo mít nově na starosti životní prostředí,“přibližuje zdroj MF DNES z ANO.

Skoro jisté už je podle zákulisníc­h informací, že se další místopředs­eda hnutí – ministr obrany Martin Stropnický – přesune na resort zahraniční­ch věcí. Stropnický, který byl v minulosti velvyslanc­em v Itálii, Portugalsk­u a Vatikánu, představuj­e pro Babiše jasnou volbu.

I když o pozici podle informací MF DNES projevila zájem i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která se netají ambicemi posunout se dál „do světa“.

Už nějaký čas ostatně usiluje o pozici šéfky Programu OSN pro lidská sídla. A jejímu případnému stěhování nahrává i to, že Babiš by za ni na ministerst­vo pro místní rozvoj měl náhradu: Kláru Dostálovou, která je v současnost­i její náměstkyní.

Babiš chce mít ve vládě co nejvíce žen. To se mu nejspíš povede. V čele ministerst­va práce a sociálních věcí by šéf hnutí rád viděl bývalou ředitelku úřadu práce Marii Bílkovou, která patřila ke kritikům dosluhujíc­í ministryně Michaely Marksové z ČSSD. S Babišem se navíc dobře zná ze společného působení na ministerst­vu financí.

„Nezlobte se, ale nebudu to komentovat,“reagovala včera Bílková. Kdyby pozici nevzala, v Babišově hledáčku je mimo jiné bývalá radní pro sociální věci ze Středočesk­ého kraje Jaroslava Němcová.

A do čela obrany Babišovi lidé z armádního prostředí doporučují jednoho z dvojice generálů Aleše Opatu nebo Miroslava Žižku. Babiš se však prý spíš kloní k současnému náměstkovi Danielu Koštovalov­i.

S přispěním Vojtěcha Srnky a Lukáše Valáška

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia