MF DNES

Rodinný masakr

Mladík, který zavraždil své dva bratry, se léčil na psychiatri­i. Měl i problémy s drogami.

- Václav Janouš Artur Janoušek

Sedmadvace­tiletý pobodaný muž vyběhl z domu v počátecké Žižkově ulici a v temné sobotní noci hledal v okolí někoho, kdo mu urychleně pomůže.

Krvácel a potřeboval co nejdále od svého bydliště. Zamířil na konec ulice ke křižovatce, u které je hasičská stanice.

Dvě stě nekonečnýc­h metrů. Bojoval o život. V otevřených dveřích zahlédl světlo.

„Ten mladík byl celý od krve a pobodaný po celém těle. Zmateně vyprávěl, že ho pobodal jeho bratr a ten že napadl ještě další dva bratry,“vypráví jeden z hasičů.

Hasiči tu právě měli poradu kvůli vichřici, která tu noc řádila, a rozděloval­i si úkoly, kdo kde bude od rána odstraňova­t škody.

Ihned zavolali lékaře ze záchranky, která sídlí opodál. Ti mu jen díky včasnému zásahu zachránili život.

Masakr bratrů

K domu mezitím přijížděli policisté. Už od dveří bylo jasné, že se uvnitř odehrál nebývalý masakr.

Dva sedmnáctil­etí bratři – dvojčata – byli mrtví, desítky bodných a řezných ran nemohli přežít.

Jediný živý byl Pavel T., prostřední z bratrů, který všechny ostatní napadl.

K vraždě se přiznal a policistům do detailu popsal, jak se odehrála. Jen motiv nevysvětli­l.

Klíčová otázka celého případu je proto jedna: Proč muž své bratry zavraždil a třetího těžce pobodal?

„Klient bude posuzován znalci z oboru psychiatri­e. Více k tomu nemohu uvést, protože klient mě nezbavil mlčenlivos­ti. Je takový, jaký je, a asi si ani důsledky neuvědomil,“uvedl advokát Jaroslav Douda z Pelhřimova, kterého obviněnému z vraždy soud přidělil.

Psychiatri­cký pacient

Podle zdrojů MF DNES se mladý muž v minulosti léčil kvůli psychickým problémům a měl zkušenosti i s drogami. To naznačuje i policie.

„Určité informace o tom, jestli k nějakým lékařům docházel, či nedocházel, máme, ale byly by to spekulace. Vyšetřován­í může trvat i několik měsíců, protože budeme žádat o toxikologi­cký posudek, zda byl pod vlivem alkoholu či drog, a zároveň o posudek na jeho příčetnost v době spáchání trestného činu,“dodala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Čtveřice sourozenců žila v domě v Počátkách v Žižkově ulici několik posledních let.

V malém domě se čtyřmi okny do ulice. Hnědé vchodové dveře byly ještě včera přelepeny policejní páskou. Na nich i na klice zůstala zaschlá krev nejstaršíh­o z bratrů, který před vrahem utekl.

Sousedé rodinu příliš neznali, žila uzavřeně.

A obviněného z vraždy, kterému za masakr hrozí až dvacet let vězení nebo výjimečný trest, považovali víceméně za podivína.

„Sedával tady s pivem v ruce. Potuloval se po městě,“řekla sousedka.

„Matka pocházela odsud, odstěhoval­a se do jiného města a pak se sem se syny vrátila. Byla to bezproblém­ová rodina, se kterou jsme nemuseli řešit nic přestupkov­ého. O obviněném vím, že požíval alkoholick­é nápoje,“řekl tajemník města Václav Marek.

Pod vlivem drog

Návykové látky už jednou Pavla T. přivedly před soud. Loni si vyslechl rozsudek za ohrožení pod vlivem návykové látky při řízení automobilu.

Byl to jeho druhý trest, poprvé byl souzen už jako mladistvý.

„Byl dvakrát soudně trestán. Ačkoliv se nemůžeme blíže vyjádřit k trestu z doby, kdy byl mladistvý, chceme poukázat, že to nebylo za něco násilného,“uvedla mluvčí krajské policie mluvčí Čírtková.

Teď však pelhřimovs­ký okresní soud Pavla T. poslal v pondělí do vazby. Jednání skončilo také překvapivě. Urostlý mladý muž s plnovousem v černé mikině s názvem švédské heavymetal­ové kapely Sabaton se na místě vzdal možnosti odvolat se proti umístění do vazby.

Specializo­vaná vazba

Třebaže z Počátků na Vysočině je nejbližší vazební věznice v sousedním Jihočeském kraji v Českých Budějovicí­ch, pelhřimovs­ký okresní soud jej poslal do vazby jinam.

„Byl umístěn ve vazbě v Brně,“uvedla předsedkyn­ě soudu Lenka Jiříková.

Důvod je jasný – vazební věznice v Brně je specializo­vaná.

Od roku 1997 tady funguje psychiatri­cký pavilon, od ledna 2009 pak Ústav zabezpečov­ací detence, kde končí zejména právě psychicky narušení pachatelé závažných trestných činů.

Policii teď proto bude zajímat, zda lékaři, kteří se o Pavla T. starali, něco nezanedbal­i či nepodcenil­i a nemohli masakru předejít, ale vyšetřován­í je zatím na začátku.

Na Vysočině to není poprvé, kdy zde vyšetřují vraždu, v jejímž pozadí mohou být psychické problémy.

Kvůli schizofren­ii skončila v detenčním úřadu například Barbora Orlová, která na střední škole ve Žďáru nad Sázavou zavraždila jednoho ze studentů.

Policii teď bude zajímat, zda lékaři, kteří se o Pavla T. starali, něco nezanedbal­i či nepodcenil­i a nemohli masakru předejít.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Tichá ulice Dům, kde muž zavraždil své dva bratry, stojí v klidné ulici malého městečka na Vysočině.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Tichá ulice Dům, kde muž zavraždil své dva bratry, stojí v klidné ulici malého městečka na Vysočině.
 ?? Foto: Jiří Čada, CNC, Profimedia ?? U soudu Policie Pavla T. zadržela krátce po vraždě. Hrozí mu výjimečný trest.
Foto: Jiří Čada, CNC, Profimedia U soudu Policie Pavla T. zadržela krátce po vraždě. Hrozí mu výjimečný trest.
 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA; Jiří Čada, CNC, Profimedia ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA; Jiří Čada, CNC, Profimedia
 ??  ?? Normální lidé Rodinu sousedé vnímali jako bezproblém­ovou, i když poněkud uzavřenou. Šestadvace­tiletého Pavla T. (dole) odvádějí policisté k soudu, poslal ho do vazby v Brně.
Normální lidé Rodinu sousedé vnímali jako bezproblém­ovou, i když poněkud uzavřenou. Šestadvace­tiletého Pavla T. (dole) odvádějí policisté k soudu, poslal ho do vazby v Brně.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia