MF DNES

kupují hroby

Zájem o starobylé hrobky po významných osobnostec­h roste.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nejkrásněj­ší hrobky na největších pražských hřbitovech nesou překvapivá jména. Pořídit si reprezenta­tivní hrobku ještě za života je překvapivě „in“mezi pražskými lobbisty a politiky.

Mezi nejznámějš­í nové nájemníky Olšan patří lobbista Ivo Rittig. Krásná neogotická kaplová hrobka, která teď nese Rittigovo jméno, kdysi patřila Václavu Vaňkovi, poslanci a po roce 1848 pražskému purkmistro­vi. Že nešlo o nikoho bezvýznamn­ého, potvrzuje i to, že za své zásluhy byl císařem povýšen do šlechtické­ho stavu.

V olšanských kuloárech se říká, že součástí rekonstruk­ce hrobky mělo být i vybudování topení. Vyhřívání hrobu však prý zabránil nesouhlas památkářů.

Jen pár kroků od Rittigovy hrobky, při stejné zdi, stojí další úhledná kaple. I tady je podle desky nad vchodem jasné, komu patří.

Martin Langmajer (ODS) měl v pražské radě vedené exprimátor­em Pavlem Bémem na starosti územní rozvoj.

Známý je například v souvislost­i se změnou územního plánu, která proměnila pole v městské části Benice na stavební parcelu. V politice je stále činný – je zastupitel­em v Uhříněvsi.

Zatím posledním přírůstkem mezi nájemci v kaplových hrobkách je lobbista spojovaný s energetick­ou firmou ČEZ Vladimír Johanes.

Proslavily ho toskánské fotografie, kde je zachycen s expremiére­m Mirkem Topolánkem, Alešem Řebíčkem nebo Martinem Romanem.

I tahle hrobka měla věhlasné majitele, patřila rodině Wimmerově. Jejím nejslavněj­ším členem byl baron Jakub Wimmer, dnes by se dalo říct developer, který pro císaře Josefa II. zorganizov­al stavbu terezínské pevnosti. Po Praze mu patřilo několik domů a nechal například zřídit rozsáhlé sady na území dnešních Vinohrad či Letné.

Nového nájemníka má i jedna z největších olšanských hrobek. Nedaleko Obchodního centra Flora o patro převyšuje hřbitovní zeď stavba připomínaj­ící malý hrad.

Jméno majitele tu uvedeno není, ale její štít zdobí ozdobný monogram FD. Skrývá se za ním bývalý starosta Prahy 1 a exradní pražského magistrátu za ODS. Odtud ovšem musel v roce 2002 odstoupit.

Oficiálně kvůli zdravotním důvodům. Neoficiáln­ě kvůli kauzám, kterých začalo přibývat. Dvořáka proslavily především vlastní nemalé investice do nemovitost­í v centru Prahy.

Zchátralé hroby

Bývalý ředitel hřbitovů Martin Červený vidí počínání těchto lidí pozitivně.

Většina hrobek byla v dezolátním stavu a oprava je zachránila před zničením. Během neklidného 20. století totiž původní majitelé svou hrobku opustili, rodina vymřela nebo o svůj majetek přišla. Pražský magistrát pro ně proto hledá průběžně nové nájemce.

A není to laciná záležitost. Dvacetilet­ý pronájem podobné hrobky vyjde třeba na sto tisíc korun, koupě podle jejího stavu i na půl milionu. Další statisíce či miliony pak spolkne rekonstruk­ce.

Občas se to ale nepovede, příkladem může být hrobka dalšího pražského primátora z konce 19. století Čeňka Grégra, stojící ve stejné řadě jako ta Dvořákova.

Kaplová hrobka je opuštěná, rekonstruk­ce, kterou měl údajně provádět jeden pražský komunální politik, skončila v polovině.

Kosti tehdejšího primátora tak skončily v neoznačené­m hrobě.

Ale i na hlavní třídě vedoucí od hlavní brány do nitra hřbitovů jsou na náhrobcích známá jména.

Náhrobek s logem firmy

Je tu třeba hrobka rodiny dalšího Bémova radního Milana Richtera, bývalého starosty Prahy 10 za ODS.

Ten se podle Lidových novin dostal se hřbitovní správou do sporu o výšku náhrobku.

Náhrobní desku z rezavého kamene zdobí písmeno R, logo rodinné krejčovské firmy.

Prakticky přes ulici je pak hrob údajného šéfa českého podsvětí Antonína Běly, který byl zastřelen v roce 1996.

Zejména v okolí hlavních cest a hlavního vchodu pak namísto starých patricijsk­ých hrobek doslova září novodobé náhrobky z lesklého černého kamene s vyobrazený­mi tvářemi zemřelých a vytesanými jmény hlavně cirkusácký­ch rodin. Objevují se tu jména jako Berousek a na náhrobcích uvádí i své profese – artista, drezér, akrobat.

Na rozdíl od šedých hrobů, kam jejich majitelé dorazí zpravidla jen na Dušičky, tyhle přetékají výzdobou. Nejsou tu jen svíčky a věnce, ale třeba i halloweens­ké dýně.

Součástí hrobky mělo být i topení. Vyhřívání hrobu prý zabránil nesouhlas památkářů.

 ??  ??
 ??  ?? Připraveno Prázdná parcela na hlavní třídě je připravena pro nový hrob. V kuloárech se mluví o tom, že zde bude stavět zákulisní hráč pražské politiky, lobbista Tomáš Hrdlička.
Připraveno Prázdná parcela na hlavní třídě je připravena pro nový hrob. V kuloárech se mluví o tom, že zde bude stavět zákulisní hráč pražské politiky, lobbista Tomáš Hrdlička.
 ??  ?? Kaple Nejvyšší hrobka patří bývalému starostovi Prahy 1 Filipu Dvořákovi (vlevo). Označil si ji svým monogramem (vlevo dole). Hrobku po baronu Wimmerovi si koupil lobbista Vladimír Johanes (dole).
Kaple Nejvyšší hrobka patří bývalému starostovi Prahy 1 Filipu Dvořákovi (vlevo). Označil si ji svým monogramem (vlevo dole). Hrobku po baronu Wimmerovi si koupil lobbista Vladimír Johanes (dole).
 ?? Foto: 7x Michal Šula, MAFRA ?? Žádaná místa Největší zájem je o kaplové hrobky ve starší části Olšan (nahoře). Jen část z desítek hřbitovníc­h kaplí je opravena, některé mají nové nájemce, jiné na opravu čekají. V posledních letech se jejich stav po desetiletí­ch zanedbání údržby lepší.
Foto: 7x Michal Šula, MAFRA Žádaná místa Největší zájem je o kaplové hrobky ve starší části Olšan (nahoře). Jen část z desítek hřbitovníc­h kaplí je opravena, některé mají nové nájemce, jiné na opravu čekají. V posledních letech se jejich stav po desetiletí­ch zanedbání údržby lepší.
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Hlavní třída Hrobku Milana Richtera na hlavní třídě nejde přehlédnou­t. Firemní logo zdobí náhrobní desku. Výrazný je i hrob někdejšího šéfa podsvětí Antonína Běly (nahoře).
Foto: ČTK Hlavní třída Hrobku Milana Richtera na hlavní třídě nejde přehlédnou­t. Firemní logo zdobí náhrobní desku. Výrazný je i hrob někdejšího šéfa podsvětí Antonína Běly (nahoře).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia