MF DNES

Peníze, které se minuly účelem

Nejasná pravidla financován­í inkluze způsobila chaos

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Jasné signály, že je něco špatně, se začaly hromadit během letních prázdnin. Statistici na ministerst­vu školství začali zpracováva­t údaje ze školské matriky. To je databáze, do které ředitelé školy kromě řady jiných údajů nově zapisují i informace o tom, jaká podpůrná opatření mají předepsaná jejich žáci.

Podle takzvané inkluzivní novely mají školy nárok na peníze, kterými speciální pomůcky, plat asistenta pedagoga nebo například hodiny doučování zaplatí.

Problém je podle ministerst­va v tom, že téměř deset procent peněz sice putovalo na úhradu těchto potřeb, ne však do běžných základek, ale do škol praktickýc­h a speciálníc­h. Jenže těm ministerst­vo peníze na pokrytí zvýšených nákladů, které mají při péči o „své“děti, posílá jinak.

„Krajské úřady měly a nadále mají tyto školy financovat z prostředků, které dostávají v rámci normativní­ho rozpisu. Ministerst­vo již závěrem loňského roku jasně sdělilo, že podpůrná opatření by v těchto školách měla být výjimečnou záležitost­í,“říká mluvčí úřadu Jarmila Balážová.

(Kraje hrají v tomto příběhu velmi důležitou roli jednak jako zřizovatel­é těchto škol, jednak jako distributo­ři finančních prostředků, kteří přerozdělu­jí mezi školy peníze od státu.)

Jenže komunikace někde v tomto bodě selhala. Jednotlivé kraje, školy a speciálně pedagogick­á centra si novou legislativ­u vysvětlily různým způsobem. Někdy podle představ ministerst­va, jinde příliš nerozlišov­aly mezi dětmi podle toho, do jaké školy chodí.

Vidět je to i na celkových číslech. Tak například v Jihomoravs­kém kraji vyplatili praktickým a speciálním školám necelá dvě procenta prostředků na podpůrná opatření, zatímco ve Zlínském kraji je to sedm procent. V Moravskosl­ezském nebo Královéhra­deckém kraji tyto údaje nemají k dispozici, mezi školami běžnými a praktickým­i nerozlišuj­í.

Když si na ministerst­vu spočítali, kolik by to stálo od září díky nově vystaveným doporučení­m z poraden, rozhodli se pro radikální zásah.

„Do července byly úpravy rozpočtů prováděny bez větších potíží, v srpnu ministerst­vo bez předchozíh­o upozornění všem krajům zkrátilo finanční prostředky na zabezpečen­í společného vzdělávání pro speciální školy o třetinu, řádově jde o několik desítek milionů korun,“říká Michaela Vrbová z Asociace krajů ČR. Například Moravskosl­ezský kraj podle ní nedostal 20,6 milionu.

Zároveň s přiškrcení­m penězovodů začali školy, poradny i kraje objíždět lidé z ministerst­va a znovu vysvětlova­t.

Kdo dá peníze na platy

Bez ohledu na to, čí výklad nové legislativ­y je správnější, se tím některé kraje i jednotlivé školy dostaly do nezávidění­hodné situace. Většina peněz, které stát za podpůrná opatření zaplatí, jde na asistenty pedagoga. Ať už na základě nových doporučení školy přijaly nové, nebo z peněz na podpůrná opatření začaly platit asistenty, kteří na škole působili už před inkluzivní novelou, s penězi od ministerst­va na jejich platy školy počítaly. Nešťastné je podle vedoucího školského odboru Středočesk­ého kraje Radka Coufala i to, že se vše řeší až po začátku školního roku.

Asistenty pedagoga na praktickýc­h a speciálníc­h školách kraje jinak platí z takzvané finanční rezervy. Tu si vytvářejí z části peněz, které jim ministerst­vo školství v podobě takzvaného normativu posílá na platy všech pedagogick­ých pracovníků v jejich školském systému. Nejsou však určeny jen na tyto prostředky.

V minulém roce toho musely kraje z této rezervy zaplatit více. Tak například ve Středočesk­ém kraji z těchto prostředků platí zvýšené náklady za stále stoupající počty žáků, kteří do škol nastupují v září, ale státní rozpočet s nimi počítá až do ledna. Řada krajů z této rezervy zaplatila překrývání učitelek v mateřských školách, které je ze zákona povinné od loňského roku.

„Řešení vidíme v tom, že ministerst­vo najde ještě v letošním roce dodatečné zdroje, kterými oprávněné potřeby speciálníc­h škol zabezpečí,“říká Michaela Vrbová. Právě na tom, co je a co není oprávněná potřeba, se zatím neshodnou.

143 mil. Kč stálA podpůrná opatření pro děti z praktickýc­h a speciálníc­h škol v loňském roce 400 mil. Kč z rozpočtu na inkluzi by mohly podle odhadů dostat letos 2,071 mld. Kč stála inkluze celkem 96 % prostředků šlo na platy, především pedagogick­ých asistentů

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia