MF DNES

Uzbek zabil lidi i zelenou kartu

Třetina cizích teroristů, kteří od roku 1975 páchali atentáty v USA, přišla díky zelené kartě.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Zabil osm lidí, což je mimochodem největší počet obětí teroru v New Yorku od 11. září 2001, pochází z Uzbekistán­u, křičel Alláh je veliký – a přišel do Ameriky v rámci vízového programu na posílení její různorodos­ti.

Říká se mu zelená karta, a jestli byl dříve občas kritizován, včera se dostal přímo pod palbu. Twitterovo­u spoušť zmáčkl i Donald Trump.

Sayfullo Saipov, devětadvac­etiletý Uzbek, který na Manhattanu kosil svým autem lidi jako sekačka trávu, se do USA dostal vlastně jen tím, že vyhrál ve vízové loterii. Přihlásil se a byl vylosován. Kritika, která zaznívá už řadu let, zní zhruba takto: stačí mít maturitu, dva roky praxe a trochu štěstí a můžete přijet natrvalo do USA, přičemž o tom rozhoduje cosi jako hod kostkou bez ohledu na fakt, jestli jste pro zemi přínosem.

Saipov, muž s plnovousem fundamenta­listy a dopisem o podpoře Islámskému státu v kabině svého smrtícího vozu, tak dorazil do USA v roce 2010 svým způsobem bez kontroly.

Každý rok má tohle štěstí asi padesát tisíc lidí. Polovina z nich jsou Afričané. Uchazečů, kteří jdou do loterie, je 15 milionů.

Program z roku 1990, který udělal hodně lidí šťastnými, chtěli politici už několikrát odstřelit. Trump se před časem přidal s tím, že je zastaralý a slouží pochybným ekonomický­m a humanitárn­ím zájmům.

Program byl zaveden kvůli tomu, aby úmyslně posiloval národnostn­í rozmanitos­t: je určen pro obyvatele zemí, jež jsou v USA v porovnání s jinými málo zastoupeny. Například pro Afriku a východní Evropu. Zúčastnit se nemohou například Mexičané, Britové, Filipínci či Indové.

Byl schválen jako cesta, jak dostat do USA co nejvíc Irů, možná proto „zelená“karta.

Dosud byly hlavním terčem nelogičnos­t a neférovost programu (je poněkud neústavní diskrimino­vat některé země jen proto, že mají silné zastoupení) a taky časté podvody a omyly. Třeba v roce 2011 se systém zmýlil ve 22 000 případech.

Nyní po krvavém činu Sayfulla Saipova se přidá i bezpečnost­ní rozměr. Alex Nowrasteh z ústavu Cato Institute včera uvedl, že ze 182 teroristů zahraniční­ho původu, kteří od roku 1975 do nynějška spáchali atentáty v USA, jich celkem 63 vstoupilo do země se zelenou kartou. Tedy třetina. Pravda, nebyli moc úspěšní, protože drtivou většinu amerických obětí zabili zahraniční teroristé bez zelené karty (11. září 2001 statistiku totálně vychýlilo), ale i tak je třetina nečekaně vysoké číslo.

Zelená karta tak může být jednou z obětí úterního newyorskéh­o atentátu, protože Trump ji zmiňuje, když hovoří o děravé imigrační síti Ameriky. V rámci systému je to zdánlivě nepodstatn­á věc – ale zřejmě ne tak zcela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia