MF DNES

Rusko VŘSR léta neslaví. A nebude slavit ani teď

- — Luboš Palata

Pokud pátráte po tom, jak budou vypadat oficiální ruské státní oslavy sto let od Velké říjnové socialisti­cké revoluce (VŘSR), pátráte marně.

„Hlavní tezí, kterou musíme všude prosazovat, je to, že revoluce je špatná sama o sobě a že Rusko kvůli ní hodně ztratilo,“vysvětluje postoj Kremlu jeden z hlavních kremelskýc­h ideologů, Pavel Danilin.

Vladimir Putin se proto nechystá letošní kulaté výročí VŘSR oslavovat. Ostatně Rusové ani nemají 7. listopadu, na den výročí, volno, protože nejde o státní svátek. Putin naopak těsně u tohoto data v roce 2005 inicioval vznik zcela nového státního svátku. Jde o Den jednoty, který připomíná výročí vyhnání polských vojsk z Moskvy v roce 1612. K této historické události, která ukončila období „smuty“, tedy chaosu a bezvládí, došlo o několik dní dříve, 1. listopadu. Ruskými úřady byl ale nový svátek uměle posunut až téměř k datu VŘSR, aby toto výročí překryl.

Nebylo zřejmě náhodou, že v pondělí, jen pár dnů před výročím VŘSR, mohli Rusové Putina vidět v nezvyklé roli – kladl květiny u nového moskevskéh­o památníku obětem komunismu.

„Miliony lidí byly na základě absurdních obvinění označeny za nepřátele národa, popraveny, zmrzačeny nebo si prošly utrpením ve vězeních nebo gulazích,“prohlásil Putin. „S následky represí se Rusko snaží vypořádat dodnes,“uvedl prezident u obřího pomníku nazvaného Zeď nářků. V rozporu s pohledy některých ruských historiků pak dodal, že „tyto zločiny není možné ničím ospravedln­it“.

Opravená Aurora

S ohledem na tento Putinův přístup se nelze divit, že Kreml žádné oslavy VŘSR nepořádá. Očekává se však, že kolem výročí, které má být pojato jako „den smíření“, bude Putinem vyhlášena velká amnestie. Podle spekulací k ní však nemá dojít přímo 7. listopadu, ale až někdy na přelomu roku, tak aby milost nebyla příliš vzdálená březnovému termínu prezidents­kých voleb.

Jedinou oficiální připomínko­u VŘSR tak zřejmě zůstane nákladná rekonstruk­ce křižníku Aurora, jehož výstřel revoluci v roce 1917 zahájil. Jinak se oslavy podle všeho omezí jen na manifestac­e řídnoucích komunistů.

 ?? Foto: AP ?? Zeď nářků Odhalení památníku obětem stalinismu v centru Moskvy se zúčastnil i prezident Putin.
Foto: AP Zeď nářků Odhalení památníku obětem stalinismu v centru Moskvy se zúčastnil i prezident Putin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia