MF DNES

Kambodža: obvinění Čecha může být účelové

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

Kambodžský soud v Siem Reapu poslal v úterý do vyšetřovac­í vazby šestačtyři­cetiletého Čecha. Úřady ho podezírají ze zneužívání čtrnáctile­té khmerské dívky.

Podle českých krajanů však není záležitost vůbec jednoznačn­á. Lidé, kteří Čecha znají, soudí, že jde o účelové obvinění potvrzujíc­í kontroverz­ní postupy používané nevládní organizací Action Pour Les Enfants (APLE). Ta patří k předním bojovníkům proti zneužívání nezletilýc­h v Kambodži.

Od svého založení v roce 2003 má na kontě stovky zachráněný­ch dětí, ale také několik případů, které se odehrály jinak, než společnost zpočátku tvrdila. Také oznámení o zadržení Čecha již organizace ze svých webových stránek stáhla.

Mezi českou komunitou v Kambodži se spekuluje o tom, že Čech má problémy kvůli udání jistého krajana, s nímž neměl dobré vztahy. Ověřit to však zatím nijak nelze.

„APLE je velice mocná organizace, která proslula vykonstruo­vanými případy s cílem získat finanční prostředky na svůj provoz,“říká Pavel Bergman, který v jihovýchod­ní Asii strávil sedm let a je s celým případem podrobně obeznámen.

Čech pomoc platil ze svého

Obviněný Čech působí v jihovýchod­ní Asii třináct let, z toho poslední rok v kambodžské­m Siem Reapu, městu ležícím nedaleko světově proslulého chrámového komplexu Angkor. Tady se seznámil s khmerskou dívkou Nikol. Vylezla z křoví, otrhaná, špinavá, hladová. Nabídl jí jeden banán, postupně do sebe nasoukala celý trs. Přinesl jí dvě bagety a řekl jí, ať si jednu nechá na doma, ona však na místě zhltla obě. Otec jí zemřel na AIDS, také její matka i ona jsou nakaženy virem HIV. Kvůli nemoci se rodina ocitla na okraji místní komunity. Pomoc jim Čech začal poskytovat přímo v Kambodži, hledal ji i v České republice.

„Společně s českými odborníky zajistil alespoň podpůrnou léčbu americkými potravinov­ými doplňky, když se zjistilo, že její léky neobsahují uváděné látky. Jenom za ně utratil z vlastních prostředků desítky tisíc korun,“říká Pavel Bergman. Ještě před rokem se dívka nacházela ve velice zanedbaném stavu, mentálně opožděná o několik let, nekomuniku­jící, neznala hygienické potřeby, neměla ani školní pomůcky.

„Dnes byste ji nepoznali, jak se její stav změnil k lepšímu, i když je kvůli předchozí podvýživě stále velmi malá, přibrala na váze, začala mluvit a je z ní čiperné a živé dítě. Teď zase o všechno může přijít,“říká fotograf a bývalý disident Ota Veverka, který žije v Siem Reapu. Ale zatímco podle svých přátel se obviněný Čech choval jako kdykoliv předtím, jako člověk ochotný pomáhat ostatním, pro APLE se stal dalším z predátorů těžících z tísnivé finanční situace kambodžský­ch rodin. Po dlouhém výslechu na policejní stanici, bez přítomnost­i matky, Nikol uvedla, že byla sexuálně zneužita.

Během let v Asii se obviněný Čech živil jako průvodce turistů, aktivně praktikova­l buddhismus, provozoval také hojně navštěvova­ný web poskytujíc­í informace o regionu. V jednom ze svých posledních postů uvádí citát Winstona Churchilla: „Když procházíte peklem, nezastavuj­te.“V souvislost­ech událostí posledních dnů tato slova znějí jako velice hořké proroctví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia