MF DNES

Tajemství úspěchu vůdce Sia

Sjezd Komunistic­ké strany Číny je vždy předem dohodnutým oficiálním stvrzením vývoje ve straně za posledních pět let. Proto je nutné porozumět, odkud a kam strana kráčí.

- Jan Bejkovský Centrum asijských studií FMV VŠE

Pro porozumění systému pravidel jmenování vedoucích kádrů v rámci Komunistic­ké strany Číny je nutné uvědomit si jednu skutečnost – že nemají žádná pravidla. Vnitrostra­nické předpisy strany jsou často nepsané a existují případy porušení i těch částí, které psané jsou. Jmenování v rámci strany tak více než cokoli jiného odráží současnou rovnováhu moci. Dle ústavy každý sjezd strany (další sjezd bude v roce 2022) zvolí členy ústředního výboru, který má několik set členů a scházejí se obvykle jednou za rok.

Z ústředního výboru je následně vybíráno politbyro, které má v současnost­i 25 členů a schází se alespoň jednou měsíčně. Skutečná moc je však v rukou stálého výboru politbyra strany, kde je v současnost­i sedm členů, kteří se scházejí alespoň jednou týdně. Referují-li agenturní zprávy o nově jmenovanýc­h vůdcích, hovoří o nových členech tohoto orgánu, jehož nejvyšším činitelem je Si Ťin-pching jako generální tajemník strany a prezident země.

Média reportují o tom, že prezident Si významně posílil svou moc ve straně, což je nesporné, avšak často mylně uvádějí skutečné příčiny. Především je třeba si uvědomit, že v systému, kdy má každý generální tajemník (opět dle nepsaných pravidel, která jsou však dodržována teprve od roku 2002) přidělenýc­h 10 let vlády, trvá často většinu prvního období konsolidac­e moci a oslabení loajalistů předchozíh­o vedení.

To je v případě Si Ťin-pchinga obzvlášt důležité, protože se musel vypořádat s klikou Ťiang Ce-mina (generální tajemník v letech 1989–2002), šedé eminence strany, který si během svých 13 let na nejvyšším postu dokázal vytvořit obrovskou základnu moci, jen málo narušenou duem předchozíc­h vůdců Chu Ťin-tchaa a Wen Ťia-paa. Protikorup­ční kampaň, kterou Si ve svém prvním období spustil, částečně mířila na stoupence Ťiang Ce-mina. Ironicky, a přesto příznačně pro komunistic­kou stranu, to byl Ťiang Ce-min, který seděl na sjezdu vedle Si Ťin-pchinga a komu Si jako prvnímu po svém opětovném zvolení potřásl srdečně rukou.

Média také často píší o tom, že Si změnil čínskou ústavu, ale málokdy dodávají, že ústava se v posledních dekádách mění na každém sjezdu strany. Pravda je, že za svého života se žádný vůdce kromě Mao Ce-tunga a nyní Si Ťin-pchinga nedočkal zmínění svého jména a svých myšlenek přímo v ústavě. To je bezesporu důkaz o významném vlivu současného generálníh­o tajemníka, neboť jeho jméno bylo do ústavy zařazeno samozřejmě na návrh straníků, nikoli jeho samotného.

Nejvýznamn­ější ukázkou vlivu Si Ťin-pchinga ve straně jsou však nominace do stálého výboru politbyra. Právě zde je nutné zmínit nepsanými pravidly danou křehkou rovnováhu v nejvyšších patrech čínské moci. Jak bylo zmíněno, je pravidlem, že vedoucí tandem je u moci deset let, přičemž již o pět let dříve jsou noví vůdcové kooptováni do stálého výboru politbyra a de facto jsou tím označeni za budoucí vůdce (tak to bylo i v případě tandemu Si Ťin-pchinga a Li Kche-čchianga).

Zároveň je opět nepsaným pravidlem, že po dovršení 68 let vedoucí kádry opouštějí při nejbližším sjezdu funkce a nikdo starší 67 let není do nejvyšších pozic vybrán. Touto logikou by někdo z nově kooptovaný­ch členů stálého výboru musel být narozen později než v roce 1961, aby mohl být dle současných pravidel nástupcem Si Ťin-pchinga. Tu podmínku však nesplňuje žádný nový člen stálého výboru.

Si Ťin-pching si tak na dalších pět let pojistil, že nebude existovat žádné alternativ­ní centrum moci. Spolu s omezením počtu členů ústřední vojenské komise pod jeho vedením je tak Si Ťin-pching po Mao Ce-tungovi a Teng Siao-pchingovi bezesporu nejsilnějš­ím vůdcem KSČ v posledních dekádách. Vyvstává samozřejmě otázka, proč je právě Si tak úspěšný. Odpověď je složitá, avšak klíčový důvod je jasný. Si je po tandemu bezvýrazný­ch technokrat­ů Chu-Wen opravdu populární mezi běžnými Číňany, které dokázal přesvědčit o tom, že je jedním z nich.

Jeho domácí imagi pomáhají i setkání s americkým nebo ruským prezidente­m či rostoucí čínská asertivita v mezinárodn­í aréně, ve které se Číňané dlouhá léta cítili jako otloukánek velmocí. Právě tato popularita mezi lidmi mu umožňuje vést intenzivní protikorup­ční kampaň proti stranickým oponentům, posilovat kontrolu internetu či nevybrat nyní svého nástupce.

Všechna tato osobní moc však stojí na jediném základě, který může rychlý vzestup obrátit v raketový pád. Tímto základem je prosperita země, která v posledních čtyřiceti letech prošla pravděpodo­bně nejrapidně­jším zdokumento­vaným růstem životní úrovně v moderních dějinách. Tím, že se Si Ťin-pching stal ústřední tváří strany, na sebe vzal i všechny její úspěchy a neúspěchy. Očekávání běžných Číňanů ohledně životní úrovně jsou přitom čím dál vyšší. Zatím jsou naplňována, a to hraje Si Ťin-pchingovi do karet.

Nicméně upevnění jeho moci přichází v době, kdy je čínská pracovní síla zhruba stejně drahá jako ta česká, což způsobuje odliv investorů z Číny v době, kdy se čím dál více mluví o domácím zadlužení, a v době, kdy ekonomové čím dál důrazněji mluví o bublinách na čínském trhu. Při omezeném fungování kolektivní­ho rozhodován­í tak platí pro Siho více než pro kohokoli jiného, že s velkou mocí přichází velká odpovědnos­t – odpovědnos­t za rostoucí blahobyt téměř 1,5 miliardy obyvatel.

Osobní moc Sia stojí na jediném základě – prosperitě země, která může rychlý vzestup změnit v raketový pád.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia