MF DNES

Kalouskův smutný přerod ve Sládka

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vnaší politice se teď hraje trochu legrační hra na to, které ze zvolených stran jsou tradiční, které standardní, demokratic­ké, autokratic­ké, protestní, či dokonce protisysté­mové. Zapomíná se však ještě na jednu kategorii – stranu čiré destrukce, kterou v krystalick­é podobě pamatujeme naposledy snad z časů Sládkových republikán­ů. Nově se v ní však zalíbilo Kalouskově TOP 09.

Není to nic úplně nového, trvá to už pár let, ale s pádem strany na dno to evidentně sílí. V minulém volebním období byla topka stranou, která nejhlasitě­ji bojovala proti Andreji Babišovi. Což je téma zcela legitimní: ale jak se ve volbách ukázalo, je sebezničuj­ící, jde-li o téma jediné. Nejvýrazně­jším počinem strany v minulém volebním období bylo, když Miroslav Kalousek jako letitý znalec parlamentn­ích procedur vymyslel způsob, jak neomezeně dlouho blokovat ve Sněmovně zákon o EET. Teď přišel poražený předseda s novým plánem – zablokovat Sněmovnu, aby nemohla vzniknout nová vláda. Bez ohledu na rozpočtové provizoriu­m, obraz země ve světě, bez ohledu na cokoliv. Jako šílený císař Nero, který shlíží na hořící Řím a brnká si při tom na lyru.

Kalousek svůj boj v TOP 09 prohrál, jak ostatně mnozí předpovída­li. Starého lidoveckéh­o šíbra se nepovedlo předělat v dalšího rozšafného šlechtice s dýmkou v puse. A Kalousek s tibetskou vlajkou a ústy plnými lidských práv a demokracie byl parodií na jeho dosavadní kariéru veleschopn­ého, ale trochu bezskrupul­ózního technologa moci. Tomu nemohl uvěřit nikdo. Přesto Kalousek nenašel ani sílu svou porážku uznat. Odchod z čela strany nevysvětli­l tím, že ji přivedl „zu grunt“, ale že nechce překážet širší integraci pravice, kterou by rád dál organizova­l. Připočtěte k tomu fakt, že bez jediného důkazu veřejně obvinil komentátor­a veřejnoprá­vního rozhlasu, že je placený Babišem (protože si troufl poznamenat, že Kalouskův projekt voliče nezaujal), nebo zatím jedinou z povolebníc­h schůzek šéfů stran, která byla podle účastníků plná invektiv a urážek.

Evidentně jsme v přímém přenosu svědky destrukce osobnosti kdysi největšího mozku české politiky. Muže národem sice nemilované­ho, ale mile nonkonform­ního, lidmi z branže uznávaného, ve společnost­i vždy vítaného. Dnes už jen ublíženého a žlučovitéh­o politika čiré destrukce. Vzhledem k aktuální síle jeho strany to není velký problém pro stát ani parlament, ale spíše pro TOP 09. Kalousek je jejím otcem a architekte­m a svého dítěte se ani po odchodu z čela jen tak nevzdá. Ať už bude novým předsedou kdokoliv, jen těžko se mu povede vymanit stranu z Kalouskova vlivu. Tím, že se nechal zvolit šéfem jejího poslanecké­ho klubu, naznačil, že ji hodlá táhnout dál ke dnu jako kámen na noze tonoucího.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia