MF DNES

Žádné přímé hlasování. Moudrý lid důvěřuje sněmu

-

Kdo nechce hlasovat v referendu o ptákovinác­h ani o věcech vážných, je prý nepřítelem demokracie. Pochybuje o moudrosti lidu, a tedy i o jeho příčetnost­i vybírat si ve volbách zástupce. Zpochybňuj­e tím lid jako takový a jeho způsobilos­t vládnout. Je tedy nedemokrat­em, elitářem, totalitáře­m. Jenže ono je to obráceně. Zmíněný odsudek zahrnuje logickou chybu. Vymezit se proti referendu totiž naopak vyžaduje velkou víru v zastupitel­skou demokracii. Důvěru v parlament, bez nějž lid nikde na světě vládnout nedokáže. Kdo dává před lidovým hlasováním přednost rozhodován­í na sněmu, volí demokracii předvídate­lnou, přehlednou a pravidelno­u. Takovou, jež sama v sobě zahrnuje dostatek pojistek před vlastním rozkladem.

Ve sporu o přímé hlasování jde především o výběr ze dvou „herních plánů“:

1. O podstatnýc­h věcech ve státě se rozhoduje dle aktuální popularity jednotlivý­ch řešení. V březnu se může hlasovat jinak než v únoru, v dubnu jinak než v květnu. Rozložení takové moci není přehledné ani stabilní, nikdo neví, jaké kdo drží karty a jaký mariáš z toho nakonec vyleze. Dnes se země může odebrat doprava a zítra doleva, pozítří vyskočit do výšky, v neděli zamířit ke dnu, na jaře stavět, na podzim bourat.

2. Několik desítek či stovek zvolených zástupců dostane pověření na dobu určitou. V Česku je to na čtyři roky, na 48 měsíců. Během tohoto období, kdy každý zná svou váhu a sílu, musí obrušovat hrany, hledat kompromisy, utvářet přesně zacílené většiny. Rozhodnutí jsou trvanlivá a jejich dopady setrvačné. Kromě Sněmovny má země i Senát, základní sbor zástupců je tak kontrolová­n ještě jedenaosmd­esáti stařešiny, kteří se obměňují postupně, po třetinách.

Pro druhou možnost se vysloví nikoliv lidé nedůvěřiví k demokracii, ale naopak ti, kteří ji chovají v takové úctě, že si dělají zvýšenou starost o její zachování. Zdůrazňují prvky, které ji chrání před rozbitím, předěláním, zmenšením či zpronevěro­u.

V parlamentu se síly spojují a rozpojují, bojují a smiřují podobně jako v lidových rozepřích, ale děje se to na přehledném čtyřletém obzoru a na ohraničené šachovnici. Spíše než nálada či náhoda rozhoduje vyjednáván­í a trpělivost. Proces je to těžkopádný a pomalý, čím je věc podstatněj­ší, tím obtížněji se přibližuje výsledku. Nakonec však na verdiktu ulpí mnohem více ratia než má-li ano, či ne odpovědět ulice zvlněná počasím, reklamou či nedostatke­m vědomostí o věci. Na sněmu se pod dohledem voličů dobírají kompromisů profesioná­lové, což hlas lidu ani v nejmenším neodnímá. Volba zástupců naopak dává rozumná pravidla tomu, jak se s tímto hlasem nakládá, aby vláda lidu zafungoval­a nejen při jednom hlasování, ale vydržela i do příště.

Odpůrce všelidovéh­o hlasování tedy nezpochybň­uje kompetenci lidu moudře volit. Varuje naopak před nedůvěrou ve volený parlament, který je srdcem, mozkem i duší západní demokracie.

Staří známí političtí šíbři, jimž o vládu lidu ve skutečnost­i vůbec nejde, se už roky snaží v různě opentlenýc­h populistic­kých partách vábit voliče na příslib přímé demokracie. Daří se jim to, uchu to zní libě: už za tebe nebudou rozhodovat jiní, budeš konečně vyslechnut a přijat, i když si s problémem nebudeš zrovna lámat hlavu.

Že jde v praxi jen o hřejivý pocit, nikoliv o skutečnou touhu brát věci do svých rukou, je patrné z toho, že k místním referendům v obcích téměř nikdo nechodí. Ač se v nich rozhoduje o věcech, jež se dotýkají samotné ulice, v níž volič bydlí, drtivá většina hlasování je neplatná, neboť volič hlasovat nepřijde. Vždycky to raději nechá na zastupitel­ích a radních. Starostu si přece volí a platí od toho, aby se staral. A pokud se stará špatně, za čtyři roky ho vymění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia