MF DNES

Ostrava přiveze vyhnané Němce i s Eichmannem

- — Tomáš Šťástka

Ostravská Komorní scéna Aréna bývá poslední roky pravidelně favoritem Cen divadelní kritiky. I díky volné historické trilogii, kterou zde podle her Tomáše Vůjtka v letech 2012 až 2017 postupně zrežíroval zdejší umělecký šéf Ivan Krejčí. Všechny tři díly nyní může vidět pražské publikum v La Fabrice, kde je uvedou v rámci tradiční přehlídky Ostrava v Praze!!! od 4. do 8. listopadu.

Dojde na cenami ověnčené Slyšení, kde se nacista Adolf Eichmann snaží obhájit své činy, zbrusu nové Smíření zabývající se poválečným odsunem a vyhnáním Němců i na nejstarší díl série S nadějí, i bez ní, spějící k derniéře, který se dle vzpomínek Josefy Slánské vyrovnává s když i dítě vystaví hrozbě gestapa, film procitne, ale vždy se znovu propadne do povšechné politiky s průpovídko­u zaměstnané emancipova­né ženy „už musím běžet“.

Je pracovitá, statečná, milující, nezlomná – a sošně svatá, bez osobnějšíh­o rysu, záliby, slabosti. Když poplácává zavile se tvářícího Gottwalda, osudem jejího manžela Rudolfa. Vedle zmíněné trilogie míří do Prahy i další moravskosl­ezské soubory – Divadlo Petra Bezruče uvede v Celetné svého Spalovače mrtvol, který láká především na výrazný výkon Norberta Lichého v hlavní roli.

Ostravská přehlídka nabízí i program pro děti, ty mohou v úvodu festivalu vyrazit do Divadla D21 na operku Zob, Zob, Zoban Národního divadla moravskosl­ezského, kterou doprovodí krátké workshopy. Divadlo loutek Ostrava pak opět v Celetné představí svéráznou variaci na Čapkovu Dášeňku.

Praha uvidí celkem osm představen­í, hrát se dále bude v Divadle Hybernia či ve Stavovském divadle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia