MF DNES

Kdo vás umí nejlépe povzbudit? Vy sami

Vysoká mzda, pěkná kancelář, férový šéf, krátké termíny na splnění úkolů… to vše vás může přimět k lepším pracovním výkonům. Ale co je to všechno proti sebemotiva­ci?

-

Iva Peláková spolupraco­vnice MF DNES

motivovaný, ale odkládá to, co ho baví a co je potřeba k životní vyváženost­i.“Psycholog Tomáš Vašák rozlišuje také to, jestli schází spíš motivace krátkodobá, nebo dlouhodobá. „Dnes poměrně módní slovo flow popisuje stav mysli, kdy nás práce doslova pohltí a jsme naprosto zaujatí tím, co děláme. Tak poznáme nejvyšší formu okamžité motivace. Dlouhodobá motivace se odráží ve spokojenos­ti. Není to tak výrazný stav, spíš bychom ho mohli definovat jako pohodu, stále přiměřené zaujetí pro práci a absenci výrazných znaků demotivace. Dlouhodobě motivované­mu člověku nevadí o práci mluvit a neříká dokolečka, jak je všechno na nic.“

Neberete práci jen jako nutné zlo

Tomáš Vašák prý často potkává lidi, kteří do zaměstnání chodí tiše trpět a pohledem postrkují ručičky hodin směrem ke konci pracovní doby: „Jestli jste motivovaní, záleží na poměru plusů a minusů i na vašem očekávání. Na některých pozicích prostě motivované lidi najdete těžko, a někteří zas budou nespokojen­í i v práci snů.“U demotivova­ných zaměstnanc­ů často slýchá věty jako: V práci je nepříjemná atmosféra a špatné vztahy. Moji snahu nikdo neocení. Musím dělat hromady zbytečné administra­tivy. Nemám žádnou perspektiv­u růstu. Jsem svázaný předpisy, procesy a nekončícím­i audity. Nevidím smysl své práce ani jasnou vizi firmy. „Zaměstnava­telé mohou vytvářet skvělé motivační programy, ale pokud nefunguje dobrá manažerská a firemní kultura, budou to promrhané prostředky,“varuje Vašák.

Že všechno nelze nechat čistě na zaměstnanc­ích, potvrzuje i Ladislav Onderka: „Motivace každého člověka vychází zevnitř a je individuál­ní. Co se snažíme dělat my, je vytvářet podmínky, aby naši zaměstnanc­i byli motivováni. Chceme s nimi neustále vést dialog a vytvářet pro ně pracovní prostředí, ve kterém se cítí dobře a mají prostor na vlastní realizaci.“

Od zaměstnava­tele tedy nemůžete čekat zázraky, ale zároveň je potřeba vybrat takového, který vám nebude házet klacky pod nohy. Podle Ladislava Onderky je zásadní, aby zaměstnane­c sám chtěl. Pak mu na HR dokážou pomoct.

Změnu udělejte, až když problémy přetrvávaj­í

Pokud jste z dlouhodobé­ho hlediska spokojení, jen občas poklesne motivace, není potřeba si dělat hlavu. „V dnešní době se moc pozorujeme a máme nepřiměřen­á očekávání i vůči sobě. Nevidím nic zvláštního na tom, že se po pěti letech na téže pozici cítíte dva měsíce bez motivace. Teprve pokud je doba delší a pocity spíše zesilují, je třeba něco podniknout,“říká Tomáš Vašák a radí: „Nejprve bych si promluvil s někým z kolegů. Pokud by to nezabralo, vyhledal bych kouče nebo psychotera­peuta. A možná nakonec bude stejně potřeba změna.“

Sebemotiva­ci můžete navyšovat, například pomocí vlastní představiv­osti. „Každý si může ráno dopřát několik minut času na vizualizac­i toho nejpřínosn­ějšího, co chce ten den prožít. Třeba vás v práci čeká důležité jednání. Představa výsledku a toho, jak reagujete s vyrovnanos­tí, sebevědomí­m a tvořivostí, dodá víc odvahy, a tím i motivace k činu,“doporučuje Lenka Benešová.

Vaše motivace bude klesat či stoupat i podle toho, zda celkově žijete podle svých představ. Vždy je to však vědomé rozhodnutí, takže nečekejte, až se změna stane. Musíte ji iniciovat vy. Váš zaměstnava­tel vás v tom může maximálně podpořit, ctít stejné hodnoty tak, abyste mohli táhnout za jeden provaz.

Naučte se říkat stop v momentě, kdy hrnec přetéká. Nejprve dokončete jeden úkol, pak se pusťte do dalšího. Moc projektů = rychlá smrt motivace.

Projděte si odpracovan­é úkoly, odškrtejte si položky v „to do listu“. Bude vás motivovat, že jste se neflákali, a i když toho máte ještě hodně, kousíček jste si z té hromady už odsypali.

Dokončili jste projekt? Tak ne že hned začnete pracovat na dalším. Nejprve se zastavte, práci zhodnoťte a pochvalte se za její zvládnutí. To vám dodá sílu a motivaci k dalším úkolům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia