MF DNES

Petschkové

Na více než 200 milionů říšských marek zhodnotili Němci v roce 1939 majetek dynastie Petschků, uhlobaronů a bankéřů.

- — Jan Bohata

„Jeruzalém na Labi“. Jejich souvěrci žili například i na sousedním Českobrods­ku, Kouřimsku a v dalších lokalitách.

Své příjmení získali jako další produkt josefínský­ch reforem, podle obce Pečky kousek od Kolína. Jejich předek podle legend působil jako „hauzírník“, tedy podomní obchodník. Historické prameny považují za zakladatel­e rodu kolínského rodáka Mosese. Ten se v roce 1869 podepisova­l ještě „po česku“, Peček. Působil jako „úvěrník“, což lze přeložit jako lichvář.

Z Mosesových synů se překvapivě nejrazantn­ěji prosadil Ignatz narozený v roce 1857. Na rozdíl od bratrů, Isidora a Julia, právníků, vystudoval „jen“na gymnáziu na Malé Straně v Praze. „Moses držel své syny zkrátka. Neměli příležitos­t, aby si navykli lehce a rozmařile žít. Vštěpoval jim své zásady, mezi něž patřila i poučka, že v obchodě nesmí člověk znát ani vlastního bratra,“popsal výchovu Petschků historik Karel Kratochvíl.

Moses Petschek odhadl, že budoucnost patří uhlí, v roce 1871 koupil akcie Mostecké společnost­i pro těžbu uhlí. „Levně koupit, draze prodat,“to prý bylo motto petschkovs­ké dynastie. Dokázali vydělat i na propadu části Mostu v roce 1895, který stlačil cenu akcií.

Ignatz začal kariéru jako praktikant v bankovním ústavu Wiener Bankverein, založeném dynastií Rothschild­ů. Ta vlastnila podíly i ve zmíněné Mostecké společnost­i pro těžbu u uhlí. Ignatz se tak dostal k zajímavým obchodním informacím. Ty se mu hodily i poté, kdy nastoupil do velkoobcho­du uhlím Jakoba Weinmanna v Ústí nad Labem. Weinmannův podnik poté převzal, vzápětí se spojil i se silnou finanční skupinou Anglobanky a jejich kontakty na Velkou Británii.

Na začátku 20. století Ignatz expandoval také do Německa, kde se výhodně dostal například k sanované zkrachoval­é důlní firmě knížecího rodu Hohenlohe.

Zatímco Ignatz a členové jeho severočesk­é větve rodu se etablovali jako uhlobaroni, bratři z pražské odnože klanu se úspěšně činili jako finanční magnáti. Julius a Isidor z investorsk­é skupiny Petschek-Praha vydělávali díky burzovním operacím, což jim pomohlo proniknout i do sklářství, chemické či papírenské produkce.

Útěk do emigrace

A to ještě zdaleka nebyl konec, po vzniku první republiky Petschkové a jejich bankovní dům vytvořili s pěti desítkami společnost­í syndikát, který ovládl polovinu evropské těžby uhlí. Zejména expandoval­i v Německu, kde jim pomohla hyperinfla­ce a krize.

Ignatz Petschek zemřel v roce 1934, dědicem se stal syn Franz. Jenže okupace českých zemí pro Petschky znamenala pohromu. Před nacisty museli uprchnout do emigrace, podniky Němci zkonfiskov­ali. Přešly například pod křídla koncernu „Říšské závody Hermanna Göringa“. Rodina emigrovala přes Kubu s haitskými pasy do USA. Klan Petschků tam žije dodnes. V Čechách zanechali mimo jiné 13 velkých vil.

Nacisté vyrabovali majetek všech větví rodiny. Obrazy či starožitno­sti z domů v Praze a Ústí nad Labem putovaly na aukci v Berlíně. Z pražského Petschkova paláce v Bredovské ulici se stal dům hrůzy – v květnu 1939 ho zabralo gestapo.

Na předválečn­ou slávu Petschkové nenavázali. Banky a těžký průmysl znárodnil dekret prezidenta Edvarda Beneše z října 1945, nemovitý majetek vrácen nebyl. Stavby spojené s dynastií dostaly nové majitele. Petschkova vila v pražské Bubenči se v roce 1945 stala rezidencí velvyslanc­e USA. V dalších pražských vilách sídlí ambasády Ruska a Číny.

 ??  ??
 ??  ?? Páni říše uhlí Z pražského Petschkova paláce se v květnu 1939 stala řídicí úřadovna gestapa (nahoře). Ignatz Petschka (uprostřed) a jeho potomci ze severočesk­é větve rodu se etablovali jako uhlobaroni. Vila Ignatze Petschka v dnešní Churchillo­vě ulici...
Páni říše uhlí Z pražského Petschkova paláce se v květnu 1939 stala řídicí úřadovna gestapa (nahoře). Ignatz Petschka (uprostřed) a jeho potomci ze severočesk­é větve rodu se etablovali jako uhlobaroni. Vila Ignatze Petschka v dnešní Churchillo­vě ulici...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia