MF DNES

Vyhlídkové kolo na Smíchově nebude. Investor nemá povolení

-

„Takže říkáte, že je ta paní zraněná?“ptá se do telefonu strážník, zatímco na jednom ze tří velkých monitorů před sebou vyhledává vhodný obraz z pražských bezpečnost­ních kamer. „Řekněte mi, ve které části té ulice se nacházíte,“pokračuje.

Každý z pěti operátorů centrálníh­o operačního střediska městské policie v Korunní ulici takto vyřídí v průměru okolo devadesáti hovorů za směnu. Nově přitom strážníkům práci ulehčují moderní technologi­e. Včera totiž městská policie otevřela zrekonstru­ované centrální operační středisko.

„Hlavním přínosem nového střediska je především to, že se zkrátí doba mezi okamžikem, kdy občan zavolá na tísňovou linku 156, a příjezdem hlídky na místo,“uvádí ředitel městské policie Eduard Šuster. Dojezdové časy hlídek mají zkrátit rychlejší počítače operátorů i snadnější ovládání bezpečnost­ních kamer. Celou rekonstruk­ci platil ze svého rozpočtu pražský magistrát a vyšla na 8,1 milionu korun s DPH.

Na čelní stěně místnosti přibyla velká projekční plocha pro záběry z kamer, operátoři dostali nové monitory, bezdotykov­ě ovládané telefony a zařízení pro ovládání kamer a v zázemí operačního střediska se nyní nachází rychlé servery i počítače. „Operační středisko se naposledy modernizov­alo před jedenácti lety a ty technologi­e byly už na hranici životnosti,“dodává ředitel Šuster.

Operátoři mohou fungovat i bez proudu

Na nových obrazovkác­h mohou strážníci sledovat kteroukoli­v z více než čtyř tisíc kamer, jež jsou součástí městského kamerového systému. „Na jedné obrazovce si mohou operátoři kameru propojit s mapovými podklady. Systém umožňuje sledovat také technická zázemí třeba dopravního podniku nebo tunely,“vysvětluje vedoucí centrálníh­o operačního střediska Milan Hendrych.

Operátor, který s občanem řeší nějaký problém, si může během hovoru dohledat obraz z kamery a zároveň najít nejbližší hlídku, kterou na místo pošle. Kamery navíc může

Investor ruského kola na Hořejším nábřeží na Smíchově nedodal Praze 5 potřebná povolení, takže smlouva s městskou částí o nájmu pozemku končí. Termín byl totiž stanoven na dnešní den. Radnice nyní chce zahájit diskusi s veřejností o další budoucnost­i smíchovské náplavky.

„Podklady nedodali, takže z našeho pohledu dnes končí smlouva a vyzveme je, aby nám předali pozemek zpátky,“řekl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Firma Timsbury Capital měla včerejšího dne městské části dodat povolení od památkářů a dalších institucí, i sám ovládat. „Ke kamerám městského kamerového systému mají přístup obě policie, záchranka, hasiči, technická správa komunikací, dopravní podnik nebo správa služeb. Operátoři linek 156 a 158 jsou v té hierarchii nejvýše, takže mohou kteroukoli­v kameru v případě potřeby ovládat i ve chvíli, kdy s ní pracuje někdo další,“popisuje fungování kamerového systému Hendrych.

Samotní operátoři si nové prostředí zatím chválí. „Tím, že jsou všechny počítače mimo hlavní místnost, se snížil hluk, takže se můžeme lépe soustředit. A zrychlila se i práce se softwarem,“popisuje své zkušenosti jeden z operátorů, David Vostřez. Nejčastěji podle něj lidé na linku 156 volají během ranní dopravní špičky nebo odpoledne.

„V nočních hodinách pak řešíme hlavně rušení nočního klidu,“dodává strážník.

Operační středisko dokáže řešit telefonáty občanů i v případě, že by Prahu postihl plošný výpadek energie, takzvaný blackout. „Tato budova má jako jedna z mála v Praze vlastní záložní zdroje. Jakmile vypadne dodávka proudu, okamžitě které by musely šedesát metrů vysokou atrakci u Vltavy posvětit. Smlouvu o nájmu pozemku, kde mělo obří kolo vzniknout, radnice podepsala loni v srpnu.

Pražští památkáři už před podpisem smlouvy upozorňova­li, že podobně vysoké kolo v dané lokalitě nepovolí. Proti stavbě vznikla i petice, proti jeho instalaci se vyjádřila také primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle starosty Prahy 5 Richtera plán padá, radnice nicméně i nadále počítá s proměnou a lepším využitím smíchovské náplavky. Úřad už má v ruce studii rozvoje Smíchova startují dva dieselagre­gáty,“říká ředitel Šuster. Na jednu nádrž paliva by tak centrála městské policie mohla fungovat den a půl bez přívodu elektřiny ze sítě.

V technické místnosti operačního střediska jsou navíc ještě dva záložní zdroje, které ho udrží v provozu více než hodinu v případě, pokud by oba agregáty nefungoval­y. Operátoři by navíc i při blackoutu mohli využívat některé z kamer v ulicích. Ty nejdůležit­ější mají totiž také vlastní záložní zdroj.

Lidé nahlašují raněné labutě

Na tísňovou linku 156 volají podle zkušeností strážníků lidé nejčastěji kvůli dopravě. V poslední době vedou hlavně oznámení týkající se zón placeného stání.

Velmi častou kategorií je také ohlašování zraněných nebo dezoriento­vaných zvířat. Mezi nimi zase jasně převažují labutě. „Pokud je na nábřeží zraněná labuť, tak přijmeme během deseti minut přes padesát hovorů o této události,“říká vedoucí operačního střediska Hendrych. Během nedělní vichřice řešili operátoři celkem 350 oznámení jen ohledně větru. z dílny studia Atelier 8000, která obsahuje i změny kolem řeky. Nyní chce městská část podle Richtera zahájit sérii workshopů a setkání, kde se bude moci k budoucnost­i nábřeží vyjádřit veřejnost. Tento proces podle něj nějakou dobu potrvá, takže v blízké budoucnost­i zřejmě k výraznější­m úpravám nedojde.

Původně chystané vyhlídkové kolo mělo stát na části dnešního dětského hřiště. Autoři projektu argumentov­ali tím, že podobná kola jsou i v jiných evropských metropolíc­h a jde o turisticky velmi vyhledávan­é atrakce. (rsr, ČTK))

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia