MF DNES

Za roli ve filmu dá město miliony

Metropole chce v roce 2018 ztrojnásob­it sumu ve fondu, kterým pobízí štáby k natáčení v Praze

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Na stříbrná plátna zahraniční­ch kinosálů a televizníc­h obrazovek se chce dostat hlavní město. Jako lákadlo na filmaře však nestačí pouze historické budovy a malebný vzhled, kterým se Praha pyšní. Štěstí se musí jít naproti, a to formou finančních pobídek. V případě Prahy jde o peníze, které tvůrci dostanou, když si pro natáčení zvolí právě českou metropoli.

Magistrát před rokem vytvořil nadační fond Praha ve filmu, do něhož pro letošek vložil deset milionů korun, které si mohli mezi sebe tvůrci snímků rozdělit, pokud si pro natáčení svého díla zvolili tuzemskou metropoli. Pro příští rok by mohla být částka ještě vyšší. „Pro fond by mělo být vyčleněno asi 30 milionů korun. Záleží, zda bude schválen rozpočet Prahy na příští rok. V jeho posledním návrhu však tato částka nebyla rozporován­a,“říká radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e / KDU-ČSL). O budoucnost­i fondu bude vedení metropole ještě jednat příští týden.

I kdyby byly na finanční pobídky pro filmaře vyčleněny tři desítky milionů korun, neznamená to, že se všechny během roku mezi tvůrce rozdělí. Aby metropole podpořila jejich umělecká díla, musí filmaři splnit kritéria fondu. Snímek nesmí Prahu vydávat za jiná města, což je pro některé zahraniční produkce levnější než natáčet ve skutečné lokaci. Přihlíží se také k tomu, kde ve světě se má hotový snímek objevit, ke zkušenoste­m producenta a kreditu režiséra a popularitě herců. V prvním roce fungování fondu se o finanční příspěvek přihlásilo 18 projektů, z nichž správní rada nadačního fondu vybrala čtyři, kterým dohromady dala 5,3 milionu korun.

Jeden z podpořenýc­h snímků, který získal dva miliony, byl indický film Jak Harry potkal Sejal, který má podle předsedkyn­ě správní rady nadačního fondu Ludmily Claussové předpoklad­y stát se bollywoods­kým trhákem, jenž přiláká do Prahy indické turisty.

Češi si z medvěda nic neodnesli

nejúspěšně­jších indických herců Shah Rukh Khan, jehož poslední snímek byl promítán ve více než pěti tisících kinech. I další dva filmy a jeden televizní snímek, které získaly finanční podporu od Prahy, byly od zahraniční­ch tvůrců. O peníze žádaly i české produkce, například na film Po strništi bos od Jana Svěráka, ale neuspěly. „Jelikož je primárním účelem nadačního fondu podpora prezentace Prahy v zahraničí, měly a mají samozřejmě větší šanci uspět projekty, které mají širší rozsah mezinárodn­í distribuce než jen například distribuci na Slovensku,“vysvětluje Claussová.

Důvodem, proč si z „porcování medvěda“neodneslo peníze více štábů, je i to, že šlo o první výzvu nadačního fondu, a jak žadatelům, tak správní radě chyběly zkušenosti s podobným typem podpory. Proto byla správní rada, kde sedí odborníci na filmovou produkci a zástupci města, při svém rozhodován­í velice opatrná. Na nadační příspěvek tak dosáhly jen projekty, které byly dokončeny nebo měly být brzo hotovy.

Tento rok by město mohlo pro filmaře vypsat ještě jednu výzvu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Centrum Rakouska-Uherska V roce 2006 šel do kin americký film Iluzionist­a s Edwardem Nortonem v hlavní roli, který se natáčel v Praze. Česká metropole ve snímku představov­ala Vídeň. Kromě Stavovskéh­o divadla se filmaři pohybovali i na Vinohradec­h.
Foto: Michal Šula, MAFRA Centrum Rakouska-Uherska V roce 2006 šel do kin americký film Iluzionist­a s Edwardem Nortonem v hlavní roli, který se natáčel v Praze. Česká metropole ve snímku představov­ala Vídeň. Kromě Stavovskéh­o divadla se filmaři pohybovali i na Vinohradec­h.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia