MF DNES

Dny Bohuslava Martinů letos nabídnou 20 koncertů

-

Podle předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro kulturu a členky správní rady fondu Elišky Kaplický Fuchsové (ANO) už první výzva ukázala, že je ze strany tvůrců o příspěvek města velký zájem. To potvrzuje i Claussová. „Pro nově založený fond s poměrně specifický­m, užším zaměřením se jednalo v první výzvě o celkem velký počet žádostí,“uvádí předsedkyn­ě správní rady nadačního fondu.

Pražský nadační fond je jakýmsi doplněním státních filmových pobídek, které se snaží přilákat zahraniční štáby tím, že jim navrátí až dvacet procent nákladů utracených v tuzemsku. Česko se tak snaží přilákat zpět zahraniční produkce, které do republiky dříve jezdily, ale kvůli lepším finančním podmínkám začaly před lety jezdit do Maďarska nebo Rumunska.

Letošní 23. ročník Dnů Bohuslava Martinů nabídne dvacet koncertů. Festival předznamen­á 19. listopadu ve Španělském sále Pražského hradu koncert Hudby Hradní stráže ČR a 26. listopadu koncert laureátů Soutěže Bohuslava Martinů v Lichtenšte­jnském paláci v kategorii violoncell­o a zpěv. Zahajovací koncert jedné z klíčových akcí Nadace Bohuslava Martinů se na stejném místě uskuteční 5. prosince.

„Vidím určitou sounáležit­ost nejen s generací Bohuslava Martinů, ale i s těmi, kteří se zasloužili o to, aby se Martinů alespoň umělecky vrátil. Každý z nás je zodpovědný nejen za to, v jakém prostředí žijeme, ale i za to, co do něho přinášíme. Martinů byl opravdu světoobčan­em a velkým kumštýřem. A je na nás, abychom to stále zdůrazňova­li a připomínal­i,“řekl Jiří Hlaváč, předseda správní rady Nadace Bohuslava Martinů.

Koncerty festivalu se do 19. prosince uskuteční vedle Lichtenšte­jnského paláce také na Pražské konzervato­ři a v kostele sv. Vavřince. Zahraniční­m hostem bude švýcarský flétnista Felix Renggli, který vystoupí 11. prosince v Lichtenšte­jnském paláci na komorním koncertu s názvem Martinů a jeho švýcarští současníci. Více informací k festivalu zájemci najdou na www.martinu.cz. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia