MF DNES

Hřbitovy skrývají příběhy rebelů i duchovních

- — Jan Bohata

Tajemné i magické mohou být vycházky na pražské hřbitovy. Nemusí se jednat jen o návštěvu míst posledního odpočinku rodinných předků o Dušičkách. Pod kamennými stélami sní svůj věčný sen i více či méně pozapomenu­tí umělci i hrdinové. Zajímavé jsou též příběhy hřbitovů, nejen těch velkých a všeobecně známých, ale i těch nefunkčníc­h či odlehlých.

Jeden z nich se rozprostír­á jen pár kroků od centra Prahy. I když jde katastráln­ě o část Smíchova, místo se jmenuje Malostrans­ký hřbitov. Je to pozapomenu­tý kout v ruchu velkoměsta. Jako jeden z mnoha podobných, vznikl v roce 1680, v čase běsnícího moru.

„Náležel k malostrans­kému kostelu sv. Václava, který byl zbořen o století později,“uvedl historik Josef Ježek. Od počátku 18. století začal sloužit malostrans­ké farnosti. Od josefínský­ch reforem se stal ústředním pohřebiště­m pro levobřežní Prahu. Uložena zde byla k poslednímu odpočinku vybraná společnost. Například barokní architekti bratři Kilián Ignác a Kryštof Dientzenho­ferovi, autoři Lorety, Šternberns­kého paláce, konventu na Břevnově anebo karlínské Invalidovn­y.

Útočiště zde nalezla Josefína Dušková a její choť František Xaver, Mozartovi hostitelé na Bertramce v letech 1787 a 1791. Hřbitovu dominuje velkolepý mramorový náhrobek pasovského biskupa Leopolda Thuna-Hohenstein­a. Mezi pochovaným­i z řad duchovních zde leží například Monsignore don Aloisio Bragato, zpovědník císařovny Marie

Indové totiž jezdí na místa, kde hrají jejich oblíbené hvězdy. A právě ve zmíněném filmu hraje jeden z Anny Savojské, manželky posledního korunované­ho českého krále Ferdinanda V. Kněžské vysvěcení měl též Václav Pešina z Čechorodu, který se zasloužil o dostavbu svatovítsk­é katedrály. Truchlivý příběh se pojí s nejmenším malostrans­kým hrobem, náležející­m Svaté holčičce. Jednalo se zřejmě o Aničku, pravděpodo­bně dcerku malíře Karla Rubena. Dívenka zahynula po pádu z okna ve věku tří let.

Náhrobky mívají renomované tvůrce. „Podíleli se na nich potomci sochaře Ignáce Platzera, či Josef a Max Ernstovi,“vyjmenoval některé z nich historik umění Emanuel Poche. Na hřbitově se přestalo pohřbívat v roce 1884, o sto let později přežil rozšiřován­í Plzeňské ulice a dočkal se renovace.

Herci i literáti

I nástupce malostrans­kého místa posledního odpočinku na Malvazinká­ch má zajímavé obyvatele. Odpočívá zde mimo jiné objevitel krevních skupin, lékař Jan Jánský. Literáty zastupuje dekadentní tvůrce Jiří Karásek ze Lvovic. Z herců zde byli uloženi Ferenc Futurista, anebo Eman Fiala. Jsou tu uznávaní sportovci, třeba slávistick­ý útočník a mistr Evropy z roku 1976 František Veselý.

Pozoruhodn­é místo představuj­e hlubočepsk­ý hřbitov ležící pod hradištěm Děvín, u trati „pražského Semmeringu“. Uložen zde byl například rod Maxe Hergeta, podnikatel­e, majitele stejnojmen­né cihelny či lomů okolo Barrandova, anebo rodina Karla Hašlera.

Uprostřed Holešovic, u původně románského kostela sv. Klimenta, se rozkládá starý holešovick­ý hřbitov. Proslavil ho náhrobek vojína Václava Hory od 18. praporu polních myslivců. Jeho pohnutý život se završil za bojů s Prusy roku 1866.

„V bitvě u Podola do řeky Jizery se vrhl a zapálil před blížícím se nepřítelem most. Dne 29. června byl v bitvě u Jičína těžce raněn a do zajetí do Žitavy odvezen. Od svého otce do Prahy přivezen podlehl svým ranám dne 19. října 1866 v stáří 25 roků,“uvádí text náhrobku.

I na cedulkách nového holešovick­ého hřbitova najdeme zajímavá jména. Věčný klid zde nalezla znamenitá šansoniérk­a, jazzová zpěvačka a rebelka Eva Olmerová. Pochován zde byl také architekt Jan Zázvorka, otec herečky Stelly Zázvorkové, anebo zakladatel sítě obchodů Brouk a Babka.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Hřbitovy pod dohledem Strážníci posilují na Dušičky hlídky, na Olšanských hřbitovech se objevily patroly na koních.
Foto: Michal Šula, MAFRA Hřbitovy pod dohledem Strážníci posilují na Dušičky hlídky, na Olšanských hřbitovech se objevily patroly na koních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia